wat is gluten, eten met glutenallergie, batboy, mamablog

Gastblog | Online boodschappen doen uitkomst bij glutenallergie

wat is gluten, eten met glutenallergie, batboy, mamablog, gluten, eten met glutenallergie, een glutenallergie

Heb jij zelf last van een glutenallergie of ken jij iemand die hier meer over wil weten? Het koken voor mensen met glutenintolerantie kan lastig zijn. Het boodschappen doen helemaal. Online boodschappen bestellen kan hiervoor een uitkomst zijn. In de supermarkt webwinkel staat namelijk per product duidelijk uitgelegd welke ingrediënten er in het product zijn verwerkt en kun je vaak ook filteren op gluten of andere allergieën. Hieronder leggen we uit wat gluten zijn, wat de allergie inhoudt en waar je zelf online boodschappen kunt doen.

Wat is gluten


Gluten is een eiwit dat wordt aangetroffen bij granen en bij de producten die ervan gemaakt worden. Het zorgt voor het rijzen van het deeg en hiermee de elasticiteit in de producten. Het eiwit zit onder andere in: tarwe, rogge, gerst, spelt, haver, kamut, en triticale.

Haver bevat dit van nature niet, maar wordt in Nederland vaak vermengd met tarwe. Wanneer één van de volgende ingrediënten op het etiket van een voedingsmiddel staat, bevat het product altijd gluten: tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut, triticale, tarwemeel, tarwebloem, tarwemout, griesmeel, zemelen. couscous, bulgur, seitan, roggemeel, roggebloem, havermout, havervlokken, havermeel, gort, gerstemout, parelgort, grutten, muesli, cruesli, deegwaren, vermicelli, macaroni, spaghetti en mie.

Supermarkten als Albert Heijn, COOP en PLUS bieden een speciaal assortiment aan waarbij je zeker weet dat er geen van deze ingrediënten zijn verwerkt in de producten (te herkennen aan het gluten logo).


In welke producten zitten gluten?

Gluten zit in producten die van bovengenoemde granen gemaakt zijn. Dit zijn bijvoorbeeld: brood, koek, pasta crackers, beschuit, pizza, paneermeel, bami, couscous, croutons en taart. Maar ook soepen, sauzen, snoepjes, dropjes, bier, kroketten, bitterballen, kroketten, frikandellen, nasi schijven en andere snacks.

Producten die wel in het dieet passen zijn: groente, fruit, gedroogde en geweekte zuidvruchten, aardappels, rijst, maïs, aardappelen, boekweit, soja, maïzena, pinda´s, noten, vis en vlees. Deze producten mogen dan niet vermengd worden met meel of paneermeel. Zodra de producten in aanraking zijn gekomen met ‘gewoon’ meel of paneermeel, dan past het product niet meer in het dieet. Zelfs een kleine kruisbestuiving kan al voor klachten zorgen. Het is dus van belang om altijd zorgvuldig met de producten om te gaan en met het gebruik van messen, lepels, planken en ander keukengerei. Wil jij deze boodschappen online kopen? Check dan zelf eens boodschappenspot.nl en kies een supermarkt die de boodschappen bij jou thuisbezorgd!

Een glutenallergie

Bij een allergie of (intolerantie) ontstaan klachten zodra deze granen gegeten worden. De allergische reactie veroorzaakt een aangetaste darmwand die een grote verscheidenheid aan klachten kan veroorzaken. Dit kan uiteenlopen van darmklachten tot moeheid, lusteloosheid, botontkalking en groeiachterstand bij kinderen. Klachten die voortkomen uit een allergische reactie gaan alleen weg door het volgen van een volledig aangepast dieet. De allergie kan zowel bij jonge kinderen als bij volwassenen voorkomen.


Eten met glutenallergie

Voor het bereiden van glutenvrij eten moet rekening worden gehouden met een aantal factoren. Het begint met de ingrediënten die bij de bereiding van het eten gebruikt worden. Hiervoor geldt uiteraard dat dit glutenvrije producten moeten zijn. Daarnaast moeten het keukengerei en de keukenmachines ook ‘glutenvrij’ zijn.

De toebehoren moeten eerst schoongemaakt worden wanneer deze gebruikt zijn bij de bereiding van andere glutenhoudende gerechten. In Nederland is het verplicht om op het etiket te vermelden of er bij de bereiding van het product glutenhoudende granen gebruikt zijn. Wanneer deze niet op het etiket vermeld zijn, betekent dit niet automatisch dat het product niet in aanraking is geweest met producten die gluten bevatten.

Bij het bereiden van glutenvrij eten moet niet alleen op de ingrediënten gelet worden. Belangrijk is dat alles dat gebruikt wordt bij het bereiden van het gerecht goed schoongemaakt is. De messen, planken, schalen, kommen, mixer etc. moeten goed gereinigd zodat wordt voorkomen dat alsnog gluten bij het glutenvrije gerecht komen en klachten kunnen optreden.

Goedkoop boodschappen doen?


Er wordt vaak gezegd dat boodschappen doen voor mensen die op de gluten moeten letten duurder is. De producten zijn vaak op een speciale manier verwerkt of komen uit speciale fabrieken. Bij de online supermarkten betaal je dezelfde prijs als in de fysieke supermarkt. Dezelfde prijzen uit bijvoorbeeld de folders zijn ook online geldig. Door gebruik te maken van een kortingscode van DEEN of bijvoorbeeld Albert Heijn korting kun je profiteren van extra lage prijzen. Zo krijg je korting op de bezorgkosten of bijvoorbeeld een product gratis. In de supermarkt webwinkels van bijvoorbeeld Jumbo kun je ook glutenvrije recepten en bijbehorende boodschappenlijstjes vinden. Dat maakt online boodschappen doen leuker en inspirerende. Start vandaag nog!

*Dit gastblog is geschreven door Hans.

Doe jij weleens online boodschappen?

Een gedachte over “Gastblog | Online boodschappen doen uitkomst bij glutenallergie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *