mamablog, batboy, cadeautjes voor Kerst en sinterklaas

Is de Kerstman populairder dan Sinterklaas?

mamablog, batboy, cadeautjes voor Kerst en sinterklaas

Bijna de helft van de Nederlanders (43%) is al aan het shoppen geslagen voor de eerste cadeau-inkopen, ja, ik ook. Maar wat is nu populairder binnen Nederlandse gezinnen, de Kerstman of Sinterklaas? Hoeveel cadeautjes geef jij aan je kind(eren) en koop jij voor beide feestdagen een cadeau? 

Is de Kerstman populairder dan Sinterklaas?

International Card Services (ICS) maakte de balans op en onderzocht het koopgedrag van de Nederlanders voor de decemberfeesten. Daaruit blijkt dat Kerst steeds meer het stokje overneemt van Sinterklaas als hét moment om cadeaus te geven.

Het grootste deel van de ouders (78%) geeft hun kind(eren) cadeaus met Kerst. Een kleinere groep doet dit tijdens Sinterklaas (67%) en ruim de helft (52%) geeft cadeaus tijdens beide feestdagen.

Cadeautjes voor Kerst of Sinterklaas?

Als ik van mijzelf uitga moet ik bekennen dat wij ook tijdens Sinterklaas en Kerst cadeaus geven. Dat komt omdat in Duitsland Sinterklaas niet zo gevierd word zoals in Nederland, maar bij oma en opa komt Sinterklaas natuurlijk wel. Zo vieren wij met mijn familie Sinterklaas en aan Nick zijn kant word ook Sinterklaas gevierd. Kerst vieren wij met ons gezin thuis, gezellig pakjes onder de boom.

Als wij in Nederland hadden gewoond dan had ik het alleen bij Sinterklaas gehouden.

Wat moet je kopen?

De kinderen komen zo natuurlijk om in de cadeautjes en op een gegeven moment weet je niet meer wat je nu eigenlijk moet kopen. Met drie jongens in huis hebben we al genoeg auto’s, LEGO, poppen en noem maar op dus dat word met zoveel feestdagen wel erg lastig.

Uit onderzoek is gebleken dat tijdens Sinterklaas 1 op de 9 ouders niet kijkt op een euro meer of minder. 11% geeft maar liefst €200,- of meer uit. Tijdens Kerst ligt dit percentage met 13 % nog iets hoger.

Liever cadeautjes kopen voor een meisje?

Wat ik heel opmerkelijk vind is dat dit geld word gespendeerd aan cadeautjes voor hun dochter. Zij staat namelijk op nummer 1 voor wie men het het leukst vind om cadeautjes te kopen (30%). Zonen staan ietsje lager, namelijk 25%. (Bron ICS).

Misschien is het voor meisjes makkelijker om iets te kopen dan voor jongens? Wij hebben geen meiden in huis, maar het speelgoed voor jongens is erg leuk en stoer en ik vind het juist wél leuk om voor jongens speelgoed te kopen, vaak vind ik het jongens speelgoed ook nog leuker.

Online shoppen of liever naar de winkel?

Hoewel online shoppen nog altijd groeit, kopen we de cadeaus voor de feestdagen nog steeds graag in de winkel. 42% Van de Nederlanders doet zelfs alle feestdagen-inkopen in de winkel.

Persoonlijk shop ik liever online. Vaak is het product dat je wilt kopen uitverkocht en wanneer ik online shop weet ik zeker dat ik niet voor niks in de drukke winkels loop. En online shoppen gaat toch ook veel makkelijker dan met je kinderen de speelgoedwinkel in 😉 ?

Hoeveel cadeautjes?

De meeste kinderen krijgen tijdens zowel Sinterklaas als Kerst één tot drie cadeautjes (58% en 72%). Een kwart (26%) van de ouders gaat bij Sinterklaas iets verder en geeft hun kinderen vier tot 6 cadeaus. Ouders met één kind geven vaker vier cadeaus of meer aan hun kind dan ouders met twee kinderen of meer (28% VS 16%).

Wij geven onze kinderen ook ieder drie cadeautjes en dat vind ik meer dan genoeg.

 

*Het onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk marktonderzoeksbureau Ruigrok NetPanel in opdracht van ICS. De doelgroep van dit onderzoek bestaat uit een algemeen Nederlands publiek vanaf 18 jaar. Voor het onderzoek werd een representatieve doelgroep van 1.055 Nederlanders geënquêteerd.

Koop jij cadeautjes voor Kerst of Sinterklaas of vier je beide feestdagen met cadeautjes?

19 gedachten over “Is de Kerstman populairder dan Sinterklaas?”

  1. Vroeger was de Sint populairder en kregen we bij kerst eerder nog een klein geschenkje. Naarmate we ouder werden is dit omgedraaid. Ik krijg nu zelfs nog een bordje snoep bij mijn ouders haha!

  2. Bij ons was de sint veel populairder dan de kerstman. Kerst was leuk voor de kerstboom en als je geluk had dan lag er een cadeautje onder, had je pech dan lag er niks. Maar die liever sinterklaas had ons elk jaar al goed verwent. Kerst draait meer om de gezelligheid met familie dan de cadeaus voor ons.

  3. Ik heb Kerst altijd het feest van ‘het kindje Jezus’ genoemd tegen de kinderen. En daar hoorden geen cadeautjes bij vond ik.

    De zwarte pieten discussie helpt denk ik ook niet voor Sinterklaas. Dat wordt daardoor zo beladen.

  4. Wij doen alleen cadeautjes met Sinterklaas. Dit vind ik toch leuker voor de kinderen. Ze krijgen dan ook best veel. Met Kerst draait het om de gezelligheid en geven we elkaar misschien een enkel cadeautje.

  5. Wij zijn pas geremigreerd met onze kinderen (16 en 18) maar willen toch samen met de familie een beetje Sinterklaas vieren, dus dan gaan we cadeaus uitwisselen. Nog geen idee hoe dat zit met Kerst.

  6. Niet beide maar Sinterklaas doe ik samen met mijn schoonfamilie kado`s ruilen vooral sinds drie kleine kinderen komen (Mijn zoon, zijn nichtjes van 5 en 6). Kerst vier schoonzusje verjaardag en meestal combineren met Kerst of niet dat weet ik niet. Maar gaan wij gezellig samen eten.

  7. Ik dénk dat ik straks m’n kind wel met Sinterklaas en Kerst kadootjes doe. Maar: mijn zussie is op eerste kerstdag jarig, dus da’s altijd een beetje een andere dag voor ons. Meestal doen we op kerstavond lootjes, maar dan doet m’n kleintje natuurlijk niet echt mee. Moet nog maar even zien. Wordt sowieso wel in de winkels shoppen in plaats van online, want het gaat om het gevoeletje hé! Hoort er gewoon bij in december, vind ik.

  8. Heerlijk deze periode van het jaar! vroeger natuurlijk sinterklaas, kerst was er dan ook nog bij. Nu vooral kerst en met sinterklaas gaan we uiteten en doen we een gezellig spel X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *