teleurstelling, teleurstellingen, teleurgesteld

Hoe je je kindje om laat gaan met teleurstellingen

Je zin niet krijgen, verliezen met een spelletje of geen sticker plakken omdat je geen plasje op de wc hebt gedaan? Dit kan natuurlijk een teleurstelling zijn voor je kindje en frustraties oproepen zoals huilen, boos worden of schreeuwen. Teleurstellingen horen bij het leven en het is belangrijk dat je kindje hiermee leert omgaan, want zo kan je kindje zich later ook makkelijker herpakken als het even tegenzit.

Teleurstellingen horen bij het leven

Super trots ben ik op Brent dat hij nu zindelijk is en dat binnen een week! Persoonlijk vind ik dat hij met zijn 3,5 jaar hier ook best aan toe is en dus ging ik aan de slag met een super eind resultaat. Sommigen vinden dat je kindje dit zelf moet aangeven als hij/zij eraan toe is, maar als ik dat had gedaan liepen al mijn jongens nu nog in een pamper rond.

Het beloningssysteem zou teleurstellend voor je kindje kunnen zijn en voelen als falen, wat kan leiden tot faalangst. Hier ben ik het totaal mee oneens.

Geen plasje op de wc gedaan, is geen sticker plakken. Is dit een teleurstelling? Ja. Is het erg? Nee. Is het falen? Nee, ik vind van niet. Misschien kan het zo voelen voor je kindje, maar leg uit dat je niet alles in één keer goed hoeft te doen. Hier leer je juist van en zo ontwikkelt je kindje zich. De volgende keer lukt het misschien wel en dan kun je niks anders zijn dan trots op jezelf. Wordt je boos en ga je er druk op leggen kan er bij kinderen faalangst optreden, omdat je kindje niet aan de eisen kan voldoen die er van hem/haar worden verwacht en dat werkt averechts. Maar waarom zou je boos worden als je je kindje iets probeert te leren? Je leert met vallen en opstaan.

Leren omgaan met een teleurstelling

Teleurstellingen horen nu eenmaal bij het leven en daar moet je mee leren omgaan ook voor later is dat belangrijk. Je kindje kan niet altijd zijn/haar zin krijgen of altijd winnen. Dat is een teleurstelling, maar het is belangrijk dat je kindje leert om dat te accepteren.

Je mag balen

Het is niet leuk om te zien dat je kindje baalt, verdrietig of teleurgesteld is, maar door het uit te leggen en erover te praten helpt. Zo wordt je kindje zich bewust van zijn emoties en leert hij/zij het te begrijpen. Je kindje moet leren dat teleurstellingen er nu eenmaal bij horen.

Jij bent het voorbeeld

Ook ik ben wel eens teleurgesteld en dan baal ik zeker. Laat zien hoe jij hiermee omgaat en geef het goede voorbeeld.

Help om door te zetten

Je kindje leert zo ook om door te zetten, zodat het de volgende keer misschien wel lukt. Leg uit dat het niet erg is om fouten te maken en hiervoor helemaal niet bang hoeft zijn. Doorzetten geeft je kindje zelfvertrouwen en als je alleen maar dingen  doet die makkelijk zijn en je je grenzen niet probeert te verlengen kan je kindje zich ook niet ontplooien.

Het is net zoals het leren fietsen zonder zijwieltjes. Dit lukt ook niet meteen en dat is voor je kindje een teleurstelling, maar er komt een moment dat het wel lukt, omdat je kindje doorzet. Je kindje is trots op zichzelf (en jij natuurlijk ook), omdat het wel is gelukt en dat is goed voor het zelfvertrouwen. Doorzetten is niet makkelijk en heeft tijd nodig, maar voor later alleen maar goed.

Zelfvertrouwen

Heeft je kindje zelfvertrouwen laat hij zich ook niet ontmoedigen door tegenslagen en je kindje probeert zelf een (creatieve) oplossing te zoeken.

Omgaan met teleurstellingen

Ieder kind krijgt te maken met teleurstellingen. Leren ermee omgaan is een onderdeel van de ontwikkeling van je kind. Zie falen niet als iets negatiefs, maar als een leerproces.

Tuurlijk was Brent teleurgesteld dat hij een keer geen sticker mocht plakken, maar nu is hij wel mooi zindelijk en trots op zichzelf, want hij is nu een ‘grote’ jongen.

 

 

 

 

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

Be the first to comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.