dromenvanger, dromen

Zo maak je zelf een dromenvanger

Nare dromen of nachtmerries, iedereen heeft ze weleens en vooral voor kinderen is dat heel vervelend. Sten vroeg mij hoe van zijn nare dromen af te komen zodat hij weer fijn kan slapen en zo zijn we aan de slag gegaan om zelf een dromenvanger te maken, zodat die al zijn nare dromen bij hem weghoudt.

Nare dromen

Zwetend wakker worden, schreeuwen soms kunnen nachtmerries heel heftig zijn. Mijn moeder zei mij altijd toen ik klein was, dat ik dan niet op mijn rug moet slapen, want daardoor krijg je juist nachtmerries. Ik sliep altijd op mijn rug en het was niet makkelijk om dat af te leren, maar sinds ik toen niet meer op mijn rug heb geslapen, heb ik bijna tot geen nachtmerries meer gehad. En tot op de dag van vandaag slaap ik of op mijn buik of mijn zij.

Sten houd niet van het donker en heeft graag de deur van zijn slaapkamer open en de lamp op de overloop aan. Ook heeft hij weleens nare dromen en dat vind hij uiteraard niet leuk. Hij vroeg mij hoe ze te stoppen en ik vertelde hem dat hij dan niet meer op zijn rug moest gaan slapen en we zouden een dromenvanger maken en die boven zijn bed hangen. De dromenvanger vangt dan alle nare dromen op zodat hij heerlijk kan slapen.

Wat is een dromenvanger?

Oorspronkelijk is de dromenvanger afkomstig van de Ojibweg, een Indianenvolk uit Noord-Amerika. Zij geloven dat het zelf maken en ophangen van een dromenvanger boven het bed nare dromen tegenhoud. Tijdens de nacht worden nare dromen gevangen in het web en in de morgen glijden ze eraf en drogen ze op in de ochtendzon. Fijne dromen kunnen gewoon hun doorgang vinden in het web.

Dromenvanger maken

Een dromenvanger bestaat uit een ring die meestal is gemaakt van wilgenhout met daarin een web en vaak hangen er ook nog veren en kraaltjes aan. Veren kun je ook heel makkelijk zelf maken zoals deze macramé veer van touw. Wilgenhout hebben we niet dus hebben we het maar moeten doen met karton wat ook heel goed kan.

Sten glunderde helemaal bij het idee van een dromenvanger en dus gingen we samen aan de slag.

Benodigdheden

 • Karton
 • Kraaltjes
 • Veren
 • Wol

Teken een cirkel op een stuk karton. Dit kun je heel eenvoudig doen door bijvoorbeeld een bord of een schaaltje over te trekken. Maak bovenaan een lus zodat je hem straks kan ophangen en onderaan drie touwtjes waar je de kralen en veertjes aan hangt. Wikkel nu het touw om de ring.

dromen, dromenvanger

dromen, slapen

Als je helemaal rond bent gegaan kun je beginnen met het web. Je hebt eenvoudige patronen, maar ook hele kunstzinnige die uiteraard iets lastiger te maken zijn. Je kunt ook zelf een patroon bedenken zoals wij hebben gedaan en de wol kriskras om de ring heen slaan.

dromenvanger, slapen

Als het web klaar is maak je onderaan de touwtjes de veertjes en kralen vast.

dromenvanger, slapen, dromen

Geen nare dromen meer

Het idee dat de dromenvanger de nare dromen vangt in zijn web is een fijn gevoel. Sten is er heel blij mee. ”De gemene dromen worden gevangen in het web en de lieve dromen gaan door het gaatje”, zoals hij het zo mooi zegt. Hij kan niet wachten om vanavond op zijn rug te gaan slapen, want op de buik vind hij toch maar niks. “En de lamp op de overloop mag ook uit mama.”

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 5 Comments
 1. Melissa schreef:

  Wat leuk om te zien hoe jullie een dromenvanger heb gemaakt. Een tijd terug heeft mijn moeder ook een paar gemaakt. Vind ze altijd zo mooi om te zien.

 2. Alexandra schreef:

  Wat heerlijk om het vertrouwen in de dromenvanger te lezen en dat ie daarom weer op zijn rug durft te slapen. Ik vind m trouwens erg goed gelukt, leuk gedaan.

 3. lodi schreef:

  Zo leuk, ik ben helemaal fan van de bohemian stijl en daar zie je de dromenvanger ook heel veel. Ik wil eens kijken of ik er een kan maken met macramé, maar ik vind dit ook een hele leuke.

 4. Dromenvangers zijn super mooi en leuk om te maken! Ik heb een grote hangen die mijn moeder voor mij heeft gemaakt.

 5. Jouvence schreef:

  Die witte is mooi! Ik heb dit heel vroeger eens gedaan op de basisschool.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.