voelvoer, vogels

Zelf vogelvoer maken doe je zo

De winter is de meest barre tijd voor vogels. De koude nachten zijn lang en de dagen om voedsel te zoeken kort. Er is in de wintermaanden al zo weinig voedsel te vinden dus is het tijd om de vogels een handje te helpen en maakten wij zelf vogelvoer.

Vette hap

In de wintermaanden verbruiken vogels heel veel energie, alleen zo kunnen zij de kou overleven. Een vettig hapje is dus zeker geen overbodige luxe en houdt ze letterlijk warm.

Vetbollen (zonder netje) kun je kopen, maar ook heel makkelijk zelf maken en dat hebben wij gedaan. Zelf vogelvoer maken is helemaal niet moeilijk en leuk om te doen. Wij maakten een mooie en lekkere krans voor de vogels.

Je kunt het vogelvoer natuurlijk ook in een andere vorm gieten bijvoorbeeld in koekvormpjes, (thee)kopjes of een bloempot. Laat je fantasie de vrije loop en je zult zien dat de vogels er enorm van genieten!

Benodigdheden

 • Bakblik
 • Pinda’s
 • Zonnebloempitten
 • Glas
 • Bakpapier
 • Kokosolie (of ongezouten frituurvet)

vogelvoer, vogels

Vogelvoer maken

Leg een vel bakpapier in het bakblik en plaats in het midden een glas. Vet het glas in, zodat je het makkelijk kunt verwijderen.

voer

 • De kokosolie in een pannetje op het vuur zetten totdat alles is gesmolten.
 • Voeg de zonnebloempitten en de gepelde pinda’s toe (of vogelvoer naar eigen keuze).
 • Giet het mengsel in het bakblik en laat het afkoelen. Daarna heb ik het in de vriezer gezet.

In zonnebloempitten zit veel vet, in de zwarte meer dan in de gestreepte. Als je liever geen rommel in je tuin wilt, voeg dan gepelde zonnebloempitten toe.

vogel

Met een uur was het goed hard. Nu kun je voorzichtig het glas los wrikken.

vogels

Om de krans op te hangen heb ik pinda’s aan een touw geregen.

*Tip: prik de pinda’s voor met een naald, dat rijgt een stuk makkelijker.

voer

vogelvoer, vogels

Vogels tellen

Wil je de Vogelbescherming helpen met het verzamelen van informatie zodat vogels beter beschermt kunnen worden? Schrijf je dan in en doe mee met de Nationale Tuinvogeltelling.

Er kwamen al heel wat vogels op ons zelfgemaakte vogelvoer af zoals Vlaamse gaaien, eksters, koolmeesjes, mussen, kauwen en vele andere soorten. Het valt dus heel goed de smaak!

vogelvoer

Van de kant en klare vetbollen hebben wij de netjes verwijderd. Vogels kunnen namelijk met hun pootjes vast komen te zitten en niet meer los komen.

vogelvoer

Als je ze goed voert, zie je heel veel vogels en als je nu begint met voeren heb je daar de hele winter plezier van!

Lees tip: Maak je eigen vogeltje van wol.

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 1 Comment
 1. Nicole Orriëns schreef:

  Leuk om dit zelf te maken! Hoewel de vogels nu denk ik nog aardig goed overal bij kunnen omdat het niet echt heel koud is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.