zaadballen, balzak mamablog, batboy

Zaadballen of stuiterballen

Tijdens je zwangerschap ontwikkelen de zaadballen zich in de buik. Ongeveer een maand voor de geboorte zakken ze via het lieskanaal in de balzak. Soms kan het gebeuren dat de ingedaalde zaadbal uit de balzak schiet.

Zaadballen

In een normale situatie heeft een jongen twee zaadballen. Op het consultatiebureau word er gekeken of de zaadballen zijn ingedaald en normaal gesproken zitten bij een pasgeboren jongen beide zaadballen in zijn balzak.

Het kan voorkomen dat de zaadballen wel zijn ingedaald, maar niet ver genoeg. Niks om je zorgen over te maken en bij de meeste jongens dalen ze in het eerste levensjaar nog in.

Consultatiebureau

Bij mijn zoontje (nu 5 jaar) is mij nooit vertelt dat zijn zaadballen niet ver genoeg zijn ingedaald. Alles was goed en ik heb er verder ook nooit bij stilgestaan dat zijn balletjes weer omhoog konden schieten.

Toen ik onlangs mijn zoontje onder de douche zette schrok ik, want ik zag dat zijn ‘zakjes’ leeg waren. Ik riep mijn man en hij voelde er één dichtbij zijn lies. Voorzichtig heeft hij hem terug gemasseerd, maar de andere kon hij niet vinden.

Naar de huisarts

Ik heb de huisarts gebeld en we konden er de volgende dag terecht. Gelukkig had hij geen pijn. Nog diezelfde avond voelde mijn man de andere zaadbal ook en heeft hij deze ook weer voorzichtig terug geduwd.

Zijn zaadballen zaten er gelukkig weer, maar voor de zekerheid zijn we nog even ter controle naar de huisarts gegaan. Alles zag er goed uit, maar hij wilde ons nog wel doorsturen naar een uroloog.

Stuiterballen

De uroloog stelde ons gerust en vertelde dat dit kan gebeuren doordat je kindje er bijvoorbeeld veel aanzit, te strak ondergoed aan heeft of omdat ze niet ver genoeg zijn ingedaald. Hij noemde het: ‘stuiterballen’. Wel is het belangrijk dat dit gecontroleerd word, maar het hoeft niet behandeld te worden.

Het is wel iets om in de gaten te houden en zeker totdat hij een jaar of 9 is. Ik controleer nu elke dag vraag hem elke avond of zijn balletjes er nog zijn. ”Ja, mama”.

Wil jij ook (anoniem) je verhaal vertellen. Stuur een mailtje naar info@batboy.nl. 

Heb jij er ooit bij stilgestaan dat de zaadballen van je kindje omhoog konden schieten?

Lees ook:

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 1 Comment
  1. Nicole Orriëns schreef:

    Nee dat wist ik eigenlijk niet. Ik herinner me wel dat ze bij de geboorte controleerden of ze er zaten dacht ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.