jongen, groeispurt, groeien

Zoveel groeit een jongen in de groeispurt

Als ik naast hem loop voel ik mij net zijn kleine zusje (en misschien denken ze dat ook wel wanneer ze achter ons lopen). En wanneer ik zijn haar in model wil brengen moet ik al op mijn tenen gaan staan, ze groeien ook zo snel! Mijn oudste heeft een enorme groeispurt gekregen en ik voel me nu ook echt klein.

Ben ik gekrompen?

Op mijn ID-kaart staat al vanaf mijn twaalfde jaar dat ik 165 cm ben, maar mijn oudste van 11 jaar steekt al boven mij uit. Ik was weleens benieuwd hoe lang hij nu daadwerkelijk is en ben hem gaan opmeten. We kamen uit op 1.65cm en dat vond ik gek, want hij is langer dan ik ben, maar ik ben toch 1.65cm? En dus ging mijn oudste mij opmeten. We kwamen uit op 160 cm! Ben ik dan gekrompen? Ja, dat zou heel goed kunnen, want na je veertigste zet de krimp bij vrouwen in.

Wat is de groeispurt

Vanaf een jaar of 4 groeien kinderen ongeveer 6 cm per jaar. In de pubertijd groeien pubers twee keer zo snel als in hun kindertijd.

Wanneer je kind in de puberteit komt zorgen de hormonen ervoor dat ze sneller groeien. Meestal groeien eerst de voeten. Zo hadden mijn oudste zoon en ik nog dezelfde schoenmaat (maat 38) en konden we samen doen, maar dat gaat allang niet meer op. Mijn schoenen zitten hem veel te krap, want hij heeft al maat 43. Daarna gaan ze in de lengte en vooral bij jongens gaat de groei vaak meer dan twee keer zo snel als daarvoor. In die tijd kunnen ze niet lang met hun kleding en schoenen doen. Zo had ik nog een paar mooie hoodies voor hem gekocht en nu kan hij ze doorgeven aan zijn broertje (of aan mij).

Groeispurt bij jongens

Jongens doen gemiddeld 6 jaar over hun groei in de puberteit, terwijl meisjes na ongeveer 4 jaar hun volwassen lengte bereiken. Wanneer jongens in de puberteit komen zijn ze gemiddeld 2 cm kleiner dan meisjes in het begin van de puberteit. Wanneer jongens de volwassen lengte hebben bereikt, zijn ze gemiddeld 13 cm langer dan vrouwen. Dit komt, omdat jongens een relatief late start en langzame ontwikkeling hebben.

Wanneer jongens tussen de 11 en 15 jaar zijn hebben ze vaak een groeispurt en duurt bij jongens totdat ze een jaar of 16 zijn. Daarna kunnen ze nog jaren doorgroeien, soms zelfs tot wanneer ze 24 jaar zijn, maar dan niet meer zo hard.

Groeispurt bij meisjes

Meisjes hebben vaak een groeispurt tussen de 10 en 14 jaar. Wanneer meisjes hun eerste menstruatie hebben, groeien ze niet meer zo snel.

Reken uit hoe lang je kind word

Hoe lang je kind uiteindelijk zal worden is grotendeels bepaald door genetische factoren. Met de groeicalculator van TNO kun je eenvoudig uitrekenen (er wordt een schatting gemaakt) hoe lang je kind gaat worden.

Bij mijn jongens kwam er het volgende uit:

  • Deon geschatte lengte: 1.85m
  • Sten geschatte lengte: 1.86m
  • Brent geschatte lengte: 1.92m

Ik moet er maar mee dealen, dat mijn jongens straks voor mij door hun knieën moeten als ze me wat willen zeggen 😉

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

Be the first to comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.