slapen, verzwaringsdeken

De voordelen van een verzwaringsdeken

Een goede nachtrust is heel belangrijk, maar niet iedereen valt snel en makkelijk in slaap. Daarbij geldt voor heel veel mensen dat ze onrustig slapen en niet met een uitgerust gevoel wakker worden. Met gevolg dat je je steeds futlozer gaat voelen, minder gaat presteren en op den duur is het schadelijk voor je gezondheid. Kom je ’s nachts moeilijk in slaap en slaap je erg onrustig? Een verzwaringsdeken is dan echt een uitkomst voor jou! 

Wat is een verzwaringsdeken

Zoals de naam al zegt is het een verzwaard deken wat zorgt voor een gelijkmatige druk op je lichaam. De druk van de deken bootst een therapeutische techniek na die ‘Deep pressure stimulation‘ wordt genoemd. De druk op je lichaam helpt om je zenuwstelsel te ontspannen wat zorgt voor een betere nachtrust.

Het gewicht van de deken heeft te maken met je lichaamsgewicht. De deken mag zo’n 10 tot 25 % van je lichaamsgewicht zijn, maar hierbij speelt persoonlijke voorkeur natuurlijk ook een rol. Ben je rond de 65 kg kun je kiezen voor een deken met een gewicht van 7 kg, maar houd je van iets meer druk kies dan voor een deken met een gewicht van 9 kg.

Wanneer gebruik je een verzwaringsdeken?

Voor iedereen die slecht slaapt en een betere nachtrust wil is een verzwaringsdeken aan te raden. Een goede nachtrust is heel belangrijk voor je gezondheid, want slapeloze nachten zorgen ervoor dat je minder gaat presteren. Bij langdurige slapeloze nachten kan het zelfs voor veel erger gezondheidsklachten zorgen zoals: hartproblemen en depressies met alle nare gevolgen van dien.

De voordelen

 • Het zware gewicht zorgt voor een diepe druk stimulatie.
 • Geeft een geborgen en veilig gevoel.
 • De druk zorgt ervoor dat je zenuwstelsel ontspant.
 • Je maakt minder stresshormonen aan.
 • Prikkelverwerking in de hersenen worden op de juiste manier gestimuleerd. Je hersenen maken geluk hormonen aan.
 • Zorgt voor een betere nachtrust.
 • Je valt sneller in slaap.
 • Je slaapt dieper en langer.
 • Vermindert stress en angst.
 • Door een betere nachtrust heb je de volgende dag meer energie en voel je je meer  uitgerust.
 • Ideaal voor mensen met ADHD, autisme, PTSS, restless legs syndroom.
 • Kan pijn verlichtend werken.

Een onrustige slaper (en snurker)

Zelf ben ik een hele onrustige slaper, heb restless legs en het duurt altijd heel lang voordat ik in slaap van. Ik kan niet in bed gaan liggen en direct slapen. Vaak draai ik een hele poos en uiteindelijk val ik in slaap. Dat ik een onrustige slaper ben, merk ik zelf  ’s nachts weinig van, maar van mijn partner hoor ik dat ik de hele nacht aan het draaien ben en dat ik snurk! Dat snurken  geloofde ik eerst echt niet, ik en snurken? No way! Maar toen hij mij opnames liet horen (waar ik soms nog wel aan twijfel of ik het ben) moest ik wel toegeven, maar zijn geluidsopnames liegen er ook niet om hoor 😉 . Vroeger sliep ik al onrustig en was altijd aan het draaien en bewegen viel geregeld uit bed. Zoals ik al zei heb ik er zelf geen last van, maar wordt soms weleens ’s nachts wakker en dan duurt het weer een poos voordat ik in slaap val.

Van Slaapwijsheid mocht ik een verzwaringsdeken testen en ik koos voor de Nevali verzwaringsdeken.

verzwaringsdeken

De Nevali verzwaringsdeken

De Nevali verzwaringsdeken die ik heb is 200x200cm en weegt 13kg. Het is echt een hele zware deken! De tweepersoons deken is wel iets kleiner dan mijn eigen dekbed, maar hier kunnen ook prima twee personen onder. Mijn partner vind het niks, te zwaar en te koud. Dat de deken zo koud is vind hij meer een issue dan dat het zo zwaar is, dat vind hij minder vervelend. Het nadeel daarvan vind hij wel dat hij nu niet zo makkelijk naar mij kan kruipen.

verzwaringsdeken

De Nevali verzwaringsdeken is gemaakt van 100% biologisch katoen en gevuld met glazen parels. Door de kleine dubbel gestikte vlakken is het gewicht gelijkmatig verdeeld over de gehele deken. Hij gaat extra lang mee door de 7 lagen.

slaap, nachtrust

Mijn ervaring met de Nevali verzwaringsdeken

Sommigen moeten wennen aan het zware gewicht, maar ik vind het heerlijk! Het is een heel prettig gevoel dat er iets zwaars op je ligt en het vormt zich helemaal om je lichaam. Het geeft een geborgen gevoel, helemaal niet benauwend. Omdat de deken zo zwaar is, is het draaien haast niet te doen, wat in het begin misschien een beetje lastig is, aangezien het even duurt voordat ik de juiste slaappositie heb gevonden.

Om de deken te beschermen stop je hem in een overtrek, zo blijft hij schoon en fris. Lastig opmaken is het wel omdat hij zo zwaar is. Je kunt hem ook over je eigen dekbed leggen en dan heb je een dubbele deken. Werkt voor mij prima!

De deken is heel koud, maar eenmaal onder de deken kan het behoorlijk warm worden. Hier ben ik zelf al een aantal keer wakker van geworden. Echter slaap ik er heerlijk onder en kom zeker ook sneller in slaap. Het draaien, zo zegt mijn partner, is ook veel minder geworden net zoals het snurken. Jammer dat hij er liever niet onder wil, want dat snurken van hem mag ook wel minder.

Ben jij een onrustiger slaper, dan kan ik je de Nevali verzwaringsdeken zeker aanbevelen!

slaap, nachtrust, verzwaringsdeken

 

 

 

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 9 Comments
 1. Judith schreef:

  Ik heb ook zo een deken, het helpt ook heel fijn bij onrustige benen

 2. Jouvence schreef:

  Ik heb ook een verzwaringsdeken en vindt het erg fijn in gebruik!

 3. Ik heb het al een paar keer zien passeren maar vraag me af of het niet te warm wordt in de zomer?

 4. Claire schreef:

  Wat een heerlijk uitgebreid blog artikel! Wij hebben sindskort ook een verzwaringsdeken. In eerste instantie wilde mijn man er ook niet aan, tot dat hij er één keer onder heeft geslapen. Sindsdien heeft ook hij zijn eigen exemplaar en is hij helemaal fan. En inderdaad super fijn; het helpt tegen snurken! (bij hem dan hé haha!)

 5. Linda | Kijkje in huis en tuin schreef:

  Ik heb er zelf ook een en slaap er erg fijn onder

 6. Ik heb zelf ook een verzwaringsdeken van 10 kg en ben er erg blij mee. Ik gebruik hem vooral op de bank om lekker onder te ontprikkelen.

 7. Tessa schreef:

  In de ouderen zorg wordt de verzwaringsdeken al jaren gebruikt bij zorgvragers die in de nacht grote onrust hebben. Het werkt vaak erg goed: de clienten zijn zowel overdag als s nachts rustiger omdat ze een goede nachtrust hebben

 8. Rory schreef:

  Oh jee, het is wel een hype momenteel volgens mij. Ik test er namelijk ook een (en mijn dochtertje ook). Ik wil het nu even een langere periode testen, maar ik merk al na een nacht hoe fijn dit is. Al moet ik er nog wel een beetje aan wennen. Dochterlief was na een nacht al om.

 9. Wanda schreef:

  Misschien moet ik dit ook eens overwegen, want volgens mijn vriend ben ik best wel een snurker op zijn tijd en ik weet ook dat ik vrij onrustig slaap, dus misschien dat dit een uitkomst kan zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.