stimuleren, hey reader, boek lezen

Tips om je kind aan het lezen te houden

Is jouw kind niet zo dol op het lezen van een boek, maar wil je het wel graag stimuleren? Hey Reader heeft dé oplossing om lezen leuk te houden en zorgt ervoor dat je kind gemotiveerd blijft om te willen lezen.

Lezen is leuk én goed voor de ontwikkeling

Lezen is leuk én essentieel voor de ontwikkeling van je kind. De oudste van 9 jaar is dol op lezen. Zijn favoriete winkel is dan ook een boekenwinkel, daar kan hij zich uren vermaken en uiteraard ook met een stapel boeken de winkel weer verlaten die hij graag koopt van zijn zakgeld.

Wat is Hey Reader

Niet iedereen is dol op lezen, want zo is de middelste niet echt weg van het lezen van boeken. Hij begint nu wel steeds meer interesse te krijgen in de Donald Duck Junior, maar echte leesboeken is niet zo zijn ding. Het is soms best lastig om van lezen een vaste gewoonte te maken en inspiratie te vinden voor nieuwe boeken.

Hey Reader is een maandelijks kinderabonnement voor kinderen van alle leeftijden. Zij zoeken de leukste kinderboeken voor je kind uit met daarbij wat leuke extra’s. Erg leuk en spannend voor je kind wanneer er elke maand een cadeau op de deurmat valt.

Tips om je kind aan het lezen te houden

Hey Reader biedt de oplossing en stimuleert kinderen (en ouders) op een speelse manier om meer te lezen en zo het leesplezier te vergroten.

Beeld is belangrijk

Ze zeggen weleens ‘Don’t judge a book by it’s cover’, maar voor kinderen geldt die regel niet. Het helpt om hun enthousiasme aan te wakkeren als de cover en de plaatjes in het boek tot de verbeelding spreken. Voor de leeftijdscategorie 4+ is het leuk als kinderen dingen in de tekeningen ontdekken die je als ouder niet voorleest in de tekst. Voor de oudere leeftijden is het goed als kinderen steun hebben aan de illustraties tijdens het lezen.

Maak het niet te moeilijk

Als een verhaal spannend of grappig genoeg is mag het wat extra tijd en moeite kosten, maar lezen moet geen opgave worden, dan gaat de lol eraf. Het is belangrijk om een boek te kiezen dat echt goed aansluit bij het niveau en ontwikkeling van je kind.

Lees in het nu

Het is ontzettend belangrijk dat kinderen actuele boeken lezen, die aansluiten bij de hedendaagse leefwereld en hen uitdagen en verrassen. Bij voorkeur boeken die zowel jongen als meisjes aantrekkelijk zijn en stereotypes overstijgen. Het enthousiasme voor lezen gaat stapje voor stapje: hoe leuker je het vindt, hoe vaker je het doet, hoe beter je er in wordt én hoe leuker je het daardoor weer vindt!

Voorlezen is een kunst

De manier waarop er wordt voorgelezen is vaak bepalend voor hoe leuk, grappig of spannend je kind het verhaal vindt. Dat heeft alles te maken met de timing en intonatie van degene die voorleest. Zelf haal ik altijd alle stemmetjes uit de kast en maak er ook nog gebaren bij, dat vinden ze geweldig!

Op vrijdag 05.11.2021 om 20.00 uur organiseert Hey Reader in samenwerking met professionele voice-coach Maureen Kamphuis een digitale voorleesworkshop. De inschrijving kan via Hey Reader voorleesworkshop en vol=vol.

Niet voor de bekende weg gaan

Lezen is bij uitstek een middel om je wereld te vergroten en te leren over dingen waar je nog geen weet van had. Als je ouders een boek voor je kind wil uitkiezen,  ga je wellicht snel voor titels die je zelf al kent en ook kinderen kiezen vaak voor de bekende weg. Het kan leuk zijn om hele nieuwe interesses te laten ontluiken. Al lezende kunnen ouders en kind ontdekken.

Wat zit in de Hey Reader box?

De jongens ontvingen alle drie hun eigen box van Hey Reader. Wat ze meteen aansprak was dat de box was voorzien van hun eigen naam, dat maakt het al meteen leuk! In de box zit een boek speciaal voor de leeftijd van je kind én daarbij kregen ze nog een leeskalender.

De magnetische leeskalender is erg leuk. Er zit een uitwisbare stift en magneetjes bij en zelfs een magneetje van het ontvangen boek die je in je boekenkast kan plakken. De leeskalender stimuleert ook zeker om weer even te gaan lezen. Zo kun je onder andere sterren verzamelen voor elke dag dat je hebt gelezen.

Wat vinden de jongens van Hey Reader?

Voor de jongste van 5 jaar zat er een boek in wat hem meteen aansprak, want hij is dol op poezen. ‘Magnus en zijn superkat’ is een boek op rijm en viel bij de jongste erg goed in de smaak!

De middelste van 7 jaar ontving het boek ‘Kees en Keetje’ wat over twee egeltjes gaat. Hij vind de kaft schattig en grappig wat al meteen een pluspunt is. Hier is hij echt heel enthousiast over, want dit boekje zat in zijn doos en is dus speciaal voor hem. Dat heeft hem echt gestimuleerd om enthousiast aan het boekje te gaan beginnen en hij leest er elke dag een stukje uit. Ik had niet gedacht dat hij er ook daadwerkelijk in wilde lezen, maar dit heeft hem zeker een boeken-boost gegeven!

Hey reader, boek lezen

boek lezen

Helaas was de oudste wat teleurgesteld, want de kaft sprak hem meteen al niet aan. Heel jammer, want dit heeft hem niet gestimuleerd om het boek (‘Het geheim van de stilte’) te lezen terwijl is juist dol op lezen is! Ik heb nog geprobeerd door te zeggen dat je er niet vanuit moet gaan hoe de kaft eruit ziet en dat het verhaal juist wel heel spannend kan zijn, maar dat heeft niet geholpen. Nadat ik de achterkant had voorgelezen zodat hij in ieder geval wist waar het boek over gaat, was hij nog steeds niet overtuigd. Zijn voorkeur gaat uit naar een boek waarvan de kaft hem meteen aanspreekt en dat was deze helaas niet.

hey reader

Zelf vind ik het concept van Hey Reader erg leuk. Het is elke maand weer een verassing welk boek je ontvangt en daarbij zitten er ook nog leuke extraatjes, wat het natuurlijk nog leuker maakt! Op deze manier leer je andere boeken kennen en je maakt je kind(eren) enthousiast over boeken en dat stimuleert weer om te gaan lezen.

Houd jouw kind van lezen en welk boek leest je kind graag? En welk boek vind jij zelf leuk om voor te lezen?

 

 

 

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

 

 

 

 

 

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 12 Comments
 1. Nicole Orriëns schreef:

  Nee, maar heel matig! En ik heb nog wel zo enorm mijn best gedaan als moeder om ze aan het lezen te krijgen. Want inderdaad, het is goed voor ze en het is fijn. Zelf lees ik enorm veel. Maar eigenlijk lezen alleen mijn twee dochters nu veel. Mijn drie zonen vertikken het….

 2. Lindaschrijfthetop schreef:

  De middelste leest af en toe en de andere twee hebben dyslexie en lezen dus niet graag. Ik vind de tips wel erg handig.

 3. Tessa schreef:

  Wat een leuk concept is dit. Ik las vroeger niet veel maar dat kwam door mijn dyslectie en de soort boeken die ik moest lezen op school. Nu lees ik erg veel en graag

 4. Mandy schreef:

  Echt een leuk concept! Ik had toen ik kind was een boek abbo, ik vroeg mijn moeder net al maar we weten niet meer hoe dat heette, zaten echt super leuke boekjes tussen!

 5. Frederique schreef:

  Ik snap het wel dat de kaft belangrijk is, vooral voor kinderen. Een gerecht dat er mooi uitziet vind ik ook altijd smakelijker dan een gerecht dat er onaantrekkelijk uitziet. Mijn dochter las vroeger enorm veel boeken maar mijn jongens helaas niet. Zij las alle boeken van Tosca Menten en later van Meg Rosoff.

 6. Janet schreef:

  Wat een leuk concept, ik ken het helemaal niet. Het is inderdaad een beste uitdaging om sommige kinderen aan het lezen te krijgen, sommigen zijn echter nooit enthousiast te krijgen. Goed dat kinderen op allerlei manieren gestimuleerd kunnen worden.

 7. Manon schreef:

  Die leeskalender is een heel leuk idee ja

 8. Wanda schreef:

  Ik werd als kind door mijn oma besmet met het leesvirus en nog steeds is lezen één van mijn grootste hobby’s. Dit lijkt me wel een manier om kinderen enthousiast te maken voor het lezen zonder dat het een verplichting wordt.

 9. Jouvence schreef:

  Ik las vroeger al veel/vaak en nu nog steeds, ondanks dat mijn ouders niet zo van het lezen zijn.

 10. Mitchel schreef:

  Hier heb ik nog nooit van gehoord en ik ben het met je eens dat het een leuk concept is! Wel jammer dat je zoon zich niet in het boek wou storten. Zo zie je maar dat de kaft toch belangrijk is.

 11. Mitchel schreef:

  Hier heb ik nog nooit van gehoord en ik ben het met je eens dat het een leuk concept is! Wel jammer dat je zoon zich niet in het boek wou storten. Zo zie je maar dat de kaft toch belangrijk is!

 12. Jasmina schreef:

  Ik kende het concept en ontzettend goed om de lids te stimuleren…Farah was net iets te jong…tekendees er onder…lees krassen..we lezen dr wel vaak voor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.