mandarijn, pellen

Bijzondere manieren om een mandarijn te pellen

‘De appeltjes van Oranje’ oftewel mandarijnen zijn rond Sinterklaastijd enorm populair, maar waarom? In dit artikel kom je het te weten én lees je welke verschillende manieren er zijn om een mandarijn te pellen. Er staat een wel hele bijzondere manier tussen waarvan ik bijna wel zeker weet dat er maar één persoon is die zo een mandarijn pelt.

Sinterklaas = mandarijnen

Denk je aan Sinterklaas, denk je natuurlijk aan cadeautjes en lekkernijen zoals chocoladeletters, pepernoten, speculaas, marsepein en noem al het lekkere maar op. Maar vergeet de mandarijn niet! Wat heeft Sinterklaas met mandarijnen te maken en waarom geeft hij geen banaan of appel?

Het heeft allemaal te maken met de Legenda aurea, een verzameling van heiligenlevens en kerkelijke feesten. Hierin word onder anderen het verhaal verteld van een arme, oude man met 3 dochters.

Voor elke dochter moest de oude man een bruidsschat geven aan de toekomstige echtgenoot. Hoe hoger de bruidsschat, des te groter de kans op het vinden van een goede echtgenoot. Helaas kon de arme man zich geen grote bruidsschat voor zin dochters veroorloven en zouden zij gedoemd zijn verkocht te worden als slavinnen. Toe de nood echter het hoogst was, ploften er buidels met goud in het huis van de man. De geldbuidels werden door Sint Nicolaas door het open raam naar binnen gegooid en belandden in de schoenen die voor de haard stonden te drogen (vandaar ook het schoentje zetten). Zo zorgde de Goedheiligman ervoor dat de dochters toch konden trouwen.

De geldbuidels in dit verhaal werden later vaak geïnterpreteerd als mandarijnen. De mandarijn staat hier symbool voor zowel tegenspoed als luxe. Vandaar dat de Sint met mandarijnen strooit.

Het pellen van een mandarijn

Het hele jaar door kun je mandarijnen kopen, maar tijdens Sinterklaas kopen we vaak wat extra. Er zijn verschillende manieren om deze lekkere en gezonde vruchten te pellen. Hoe pel jij je mandarijn?

mandarijn, mandarijnen, pellen

Pellen met je vingers

Voordat je je mandarijn gaat pellen rol je hem in je handen (op deze manier maak je schil wat losser). Je begint aan de bovenkant en pelt met je vingers de schil eraf.

Geen vieze handen

Geen zin om de schil met je vingers eraf te pellen? Op deze manier hoef je de mandarijn niet te pellen en eet je gemakkelijk de partjes op.

 • Snijd de boven- en onderkant eraf.
 • Maak in het midden van de vrucht een inkeping tot aan de top (niet helemaal doorsnijden) en rol de mandarijn uit.
 • Nu haal je alle partjes makkelijk van de schil.

De olifant

Eerder deelde ik al eens mijn 11 rare gewoontes die ik natuurlijk helemaal niet gek vind en misschien doe jij het ook wel? Een ander kan die gekke gewoontes juist wel heel apart vinden en kijkt er dan raar van op. Zo viel mij dus op dat mijn vriend ze ook heeft, die ik dan weer gek vind en dat is het pellen van een mandarijn.

Er is één manier waarvan ik bijna wel zeker weet dat niemand het zo pelt zoals mijn vriend dit doet. Hij weet niet beter dan dat hij zo een mandarijn pelt, maar wat hij daarna doet is nóg gekker! Het uitleggen van deze ‘pel manier’ is nogal lastig, omdat ik het zelf niet zo doe.

Je begint aan de bovenkant en gaat een stukje naar beneden. Daarna pel je in het midden en gaat helemaal rond, maar pas op, niet het laatste stukje, want het moet één geheel blijven. Het resultaat ziet er dan zo uit:

Mandarijn

Je denkt misschien te weten waar het op lijkt, maar schijn bedriegt. Ik moet eerlijk bekennen dat het er best kunstig uitziet, maar nu komt het, want hij houd de schil (lees het masker) voor zijn gezicht en wat denk je dat het is? Een olifant! Hij maakt er nog net geen geluid bij. Mijn jongens vinden het geweldig en hebben die gekke gewoonte nu overgenomen, hilarisch vinden ze het!

Weetjes over mandarijnen

Heb je na het lezen van dit artikel trek gekregen in mandarijnen? Hieronder nog een paar leuke weetjes over dit populaire fruit.

 • Het eten van mandarijnen is goed voor je huid. Je krijgt er een gezonde en stralende huid van. Dit komt onder anderen door de antioxidanten die ze bevatten.
 • De mandarijn komt oorspronkelijk uit China.
 • Ze zijn een goede bron van vezels en staan bekend om het verbeteren en soepel houden van de stoelgang.
 • Houden je bloedvaten gezond.
 • Mandarijnen bewaar je het liefst buiten de koelkast op een koele en donkere plaats. Daarna zijn ze ongeveer 10 dagen houdbaar.
 • Ze worden groen geplukt, daarna worden ze pas oranje.
 • Clementine is de meest verkochte mandarijn in Nederland.
 • Beschermt je huid tegen schadelijke UV-stralen.
 • Volgens het Voedingscentrum behoren ze tot de populairste fruitsoorten.
 • Aan de buitenkant kun je zien hoeveel partjes er aan de binnenkant zitten. Als je het groene ‘dopje’ verwijderd , zie je witte puntjes verschijnen. Die staan gelijk aan het aantal partjes.
 • Nederlanders eten gemiddeld 4 kilo mandarijnen per jaar.
 • Een mandarijnenboom is 30 tot 35 jaar in productie.

mandarijnen

 

 

Hoe pel jij een mandarijn?

 

 

 

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 4 Comments
 1. Deon Doorn schreef:

  leuk die olifant he 🤣🐘🍊

 2. Deon Doorn schreef:

  leuk die olifant he 🤣🐘🍊

 3. Tessa schreef:

  Ik heb altijd ruzie met het pellen van een mandarijn. Maar dit zijn handige tips

 4. Linda schrijft ' t op schreef:

  Ik kende het historische verhaal van sinterklaas en de mandarijnen niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.