judo, judo sport

Alles wat je moet weten als je kind op judo gaat

Judo is een Japanse verdedigingssport voor jongens en meisjes. Wil jouw kind een judoka worden? Hij/zij kan al starten met deze sport vanaf 6 jaar. In dit artikel lees je er alles over.

Je kind op judo

Bij judo staan waardevolle levenslessen centraal. Je leert jezelf uit te dagen, om door te zetten, veilig vallen, jezelf te kunnen zijn, jezelf leren te beheersen, grenzen aan te geven, voor jezelf opkomen en om respect te hebben voor een ander. Het doel van deze sport is dat je kind gebruik leert maken van de snelheid en kracht van de tegenstander. Je moet jezelf in balans proberen te houden en je tegenstander uit balans brengen zonder de ander pijn te doen. Zelfbeheersing is hierbij erg belangrijk. Bij judo leert je kind niet alleen de technieken, maar ook om op een prettige manier zichzelf kan zijn. Bij judo wordt je zowel fysiek als mentaal sterk gemaakt en het is dus zeker de moeite waard om judo lessen te gaan volgen.

Vanaf 6 jaar kan je kind al judo lessen volgen en hierbij wordt spelenderwijs de basistechnieken bijgebracht. Zo leren ze op een speelse manier elkaar vast te pakken, valbreken en oefenen in verdediging. Ze leren het vechten juist te vermijden, want zo leren ze dat je nooit op straat mag vechten. Een leerzame sport voor jongens en meisjes.

Wat heb je nodig?

Judoka’s dragen een judopak. Dit bestaat uit een broek, jas en een band. De band die de judoka draagt dient ervoor om de judogi dicht te houden. Ook kun je zien aan de kleur van de band hoe gevorderd een judoka is.

Band (obi)

Iedereen begint met een witte band (obi). Er zijn verschillende kleuren band te behalen en naast de banden zijn er ook nog slippen die je kunt behalen. Deze moet je zelf verdienen door een examen af te leggen.

Het pak (judogi)

De maten van het pak worden aangegeven in centimeters, dit gaat dus naar de lengte van je kind. Een judopak is vaak verkrijgbaar bij de vereniging waar je kind bij zit, maar het is ook zeker de moeite waard om eens naar een tweedehands pak te kijken zoals bijvoorbeeld op Vinted of Marktplaats. Let er dan wel op wanneer je kijkt voor een tweedehands pak dat er ook een band bij zit. Deze verkopen ze er vaak niet bij en gaat het alleen om het pak, omdat die dan te klein is geworden. De band daarentegen blijft vaak behouden.

Judo regels

 • Een judoka herken je aan zijn/haar handen en voeten. De nagels zijn kort en schoon. Met lange nagels kun je je tegenstander verwonden en dat is dus zeker niet de bedoeling.
 • Heb je lang haar, maak dan een staart of vlecht. Zo voorkom je dat iemand er per ongeluk aan je haar trekt. Wanneer je je haar los hebt, zit dit ook in de weg dus is zeker niet handig.
 • Sieraden zijn niet toegestaan. Ook hiermee kun je je tegenstander bezeren.
 • Je judopak hoort altijd schoon te zijn.
 • Draag altijd slippers wanneer je van de kleedkamer naar de zaal loopt en andersom.

judo

Voordelen judo lessen volgen

 • Goed voor de lichamelijke én emotionele ontwikkeling.
 • Je kind word er sterker van. Zowel mentaal als fysiek en qua zelfvertrouwen.
 • Leert om je frustraties in bedwang te houden.
 • Doorzettingsvermogen.
 • Zelfstandig te worden.
 • Overwint angsten.
 • Leren vallen en opstaan.
 • Verbeterd de conditie.
 • Leert om respect te tonen.

Judo is een sport voor iedereen

De normen, waarden en levenswijsheden die bij judo worden geleerd zijn heel waardevol. Je kind krijgt meer zelfvertrouwen, hogere weerbaarheid en verbetering van de motoriek. Wanneer je kind op judo gaat heeft je kind daar zijn hele leven baat bij. Wil je weten of deze sport ook past bij jouw kind? Je kan je kind altijd een paar proeflessen laten volgen bij een judoschool in jouw buurt.

Opzoek naar een andere uitdagende sport? Wat dacht je van freerunning. Hier leer je om obstakels om te zetten in uitdagingen en geeft een gevoel van vrijheid.

 

 

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 1 Comment
 1. Teresa Dankerlui schreef:

  Ik zat vroeger als veertien, vijftienjarige op karate, maar ik ben er vanaf gegaan, omdat ik niet durfde te ´sparren´, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.