ontspannen, kind, helpen

10 Tips om drukke kinderen te helpen ontspannen

Kinderen kunnen soms ontzettend druk zijn. Vaak hebben ze daar een reden voor, zoals een spannende dag op school of een verjaardagsfeestje waar ze ongemerkt tegenop zien. Dit is wat jij kunt doen om je kind te helpen ontspannen.

Waarom ontspannen zo belangrijk is

Veel spanning en stress zorgt ervoor dat je hersenen minder goed functioneren. Zo kun je bijvoorbeeld sneller afgeleid zijn, gevoeliger voor negatieve emoties en sneller ziek worden. Door je hersenen voldoende rustmomenten te geven kun je dit voorkomen. Het is dus heel belangrijk door af en toe rust te nemen en te ontspannen, zodat je lichaam kan herstellen van de dagelijkse inspanningen.

Praat erover

De gevoelens en behoeften van je kind benoemen kan heel fijn zijn voor je spruit. Voelt hij zich gespannen als hij denkt aan de verjaardag van morgen en zou hij zich minder gespannen willen voelen? Alleen al het uitspreken kan helpen om je kind tot rust te brengen.

Boekje lezen

De aandacht van je kind afleiden en focussen op een verhaal kan helpen om hem tot rust te brengen. Kies geen enerverend verhaal waarin van alles gebeurd, maar een rustig verhaal over gewone dagelijkse dingen of gebeurtenissen.

Kopje thee

Kamillethee met honing zou rustgevend werken, dus probeer het eens.

helpen, ontspannen

Glaasje warme melk

Niet voor niets drinken veel mensen een glaasje warme melk voor het slapengaan. Dit bevat een stofje dat rustig maakt.

Lavendelgeur

Van lavendel wordt gezegd dat het rustgevend en ontspannend werkt. Je kunt het geurtje als spray vernevelen of pure lavendelolie in een diffuser doen. Ook andere plantenoliën staan bekend om hun rustgevende effect. Denk aan rozen, patchoeli en sandelhout. Daarnaast kan witte salie smudge helpen om drukke kinderen tot rust te brengen.

ontspannen, drukke

Yoga

Drukke kinderen zijn vaak heel beweeglijk, dus het beste is om ze te laten bewegen. Yoga is een prima manier om ze tot rust te brengen, want de kids moeten echt even met hun aandacht bij de bewegingen zijn. Zo verleggen ze de focus van de omgeving of hun drukke hoofd naar de rust van de yogaposes.

Kies niet al te moeilijke houdingen, want dat frustreert alleen maar. Het mag best een beetje uitdagend zijn. Denk aan neerwaarts kijken hond, waarbij je met handen en voeten op de grond staat en in je heupen buigt.

Meditatie

Het werkt niet voor ieder kind, maar als je er een vaste gewoonte van maakt kan het wel een soort rustpunt worden. Ga rustig zitten en sluit allebei je ogen. Leg een hand op de buik en voel hoe je buik opbolt als je inademt. Door even zo te zitten met de focus op de buikademhaling, kan de energie van je kind letterlijk zakken. Dit kan helpen om rustiger en ontspannen te worden.

drukke, ontspannen

Ademhaling

Het kan ook al helpen om samen met je kind een aantal keer langzaam en diep adem te halen.

Geef het goede voorbeeld

Als je kind druk is, ga dan niet zelf druk praten en bewegen. Geef het goede voorbeeld en vertraag juist je bewegingen en je manier van spreken. Zo help je je kind ook om rustig te worden. Het werkt misschien niet meteen, maar het zal zeker effect hebben op de langere termijn.

Ook als je jezelf onrustig of gespannen voelt, is het zaak om rustig te blijven en zo het goede voorbeeld te geven aan je kind. Vind je dit lastig, kijk dan wat jouw helpt om te ontspannen en tot rust te komen. Schakel eventueel hulp in als je er zelf niet uitkomt.

Sporten

Sporten vraagt dat je er volledig met je aandacht bij bent, dus dat is perfect als je kinderen rustig wil krijgen. Sporten kan ook gewoon thuis. Bijvoorbeeld door samen met je kind een bal over te gooien, te frisbeeën of badminton te spelen.

Kijk vooral wat ontspannen werkt voor jouw kind, zodat je steeds een rustgevende activiteit bij de hand hebt voor als je kind eens druk is.

 

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 3 Comments
  1. Frederique schreef:

    Het boek Alles is Chill van Stine Jensen is wat mij betreft een aanrader met veel tips en oefeningen voor kinderen om te relaxen.

  2. Linda schrijft 't op schreef:

    Mijn jongste heeft een zitfiets waar hij zijn energie op kwijt kan maar wat ook goed helpt tegen groeipijn

  3. Linda Meester schreef:

    Het is even zoeken maar we bouwen de dag volgens een vast ritme af naar de nachtrust

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.