freerunning, sport

Waarom Freerunning zo’n uitdagende sport voor jongeren is

Er zijn tal van leuke sporten voor kinderen, maar de oudste zweert bij Freerunning en kan niet wachten tot hij weer mag. Het is ook een zeer populaire sport onder de jongeren, maar soms wel een tikje gevaarlijk. Dus of het verstandig is om als ouder elke keer te gaan kijken? 

Wat is Freerunning

Freerunning draait om de zogenaamde 5 F’s: Fun, Freedom, Fitness, Friendship en Fulfilment.

Het is een sport waarbij je je zo snel en spectaculair mogelijk verplaatst door bijvoorbeeld het maken van salto’s, vloeiende bewegingen en andere tricks. De belangrijkste basis van Freerunning is het Parkour waarbij je de focus richt op snelheid en de beste manier om obstakels te passeren.

freerunning, sport

Je kind leert:

 • Hoe te springen.
 • Hoe neer te komen wanneer je valt.
 • Spieren te beheersen.
 • Grenzen kennen.
 • Dat veiligheid altijd voorop staat.

Voor deze sport heb je geen speciale kleding nodig. Het belangrijkste is dat je kleding draagt die prettig zit. Dit kan een trainingsbroek zijn met een T-shirt of een korte broek. Zolang jij je er maar goed in kan bewegen. Qua schoenen zijn sportschoenen aangeraden waarmee je goed kunt rennen en springen.

Een uitdagende sport voor iedereen

De oudste van 10 jaar zit nu een aantal maand op Freerunning en het liefst zou hij elke dag gaan. Het geeft hem een boost aan zelfvertrouwen, om te vertrouwen in zichzelf en op zijn eigen lichaam. In het begin ben ik een paar keer gaan kijken, maar soms is het misschien maar beter om als ouder niet te kijken. Er word namelijk geen gebruik gemaakt van bescherming, wat natuurlijk wel risico’s met zich meebrengt zoals kans op een blessure. Daarom is niet iedereen gecharmeerd van deze sport en kan het als gevaarlijk worden gezien.

Zo werden ze bijvoorbeeld een keer geblinddoekt waarbij ze op een rek naar boven moesten klimmen om andere kinderen aan te tikken. Als moeder zijnde vond ik het maar wat eng dat ik mijn kind naar boven zag klimmen terwijl hij niks kon zien. Ik was zo bang dat hij naar beneden zou vallen! Gelukkig deed hij het super goed, maar een beetje eng vond hij het wel. Nu hij langer bij Freerunning zit, gaat het hem steeds beter af en word hij steeds behendiger. Het is een uitdaging om steeds verder te gaan, je grenzen te verleggen en niet snel op te geven.

In het begin word er voornamelijk gefocust op Parkour waarbij je leert om zo snel en soepel mogelijk van het ene punt naar het andere te bewegen en veilig bij je doel aan te komen.

sport

Waarom Freerunning zo leuk is

 • Freerunning is een sport voor iedereen.
 • Het is uitdagend.
 • Je leert om goed te luisteren naar je eigen lichaam.
 • Je verhoogd je pijngrens.
 • Geeft je zelfvertrouwen.
 • Geeft je een gevoel van vrijheid.

Zet obstakels om in uitdagingen

Freerunning is voor iedereen en geeft je zelfvertrouwen echt een boost. Je leert om je bewegingen onder controle te krijgen en geen onnodige risico’s te nemen. Freerunning vergt veel oefening en discipline en als je jaren veel traint en oefent zou je heel spectaculaire jumps kunnen maken. Belangrijk is dat je eerst de basis leert en  het zal dus nog wel even duren voordat de oudste met een driedubbele achterwaartse salto van de trap naar beneden gaat.

 

 

 

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 5 Comments
 1. Linda schrijft 't op schreef:

  Wat een leuke sport voor kids, echt iets van deze tijd. Ik denk dat dit ook wel wat voor de jongste zou zijn, een goede tip!

 2. Nicole Orriëns schreef:

  Oh ja! Wat leuk! Ik heb dit ooit nog zitten opzoeken voor mijn jongste zoon. Hij houdt van hardlopen en ook wel een beetje van acrobatiek. Maar het is helaas niets geworden.

 3. Deborah schreef:

  Dit is echt een super leuke sport. Als ik jonger zou zijn had ik het ook willen doen. Nu breek ik waarschijnlijk een bot of wat en scheur al mijn banden af wanneer ik over een hekje zou springen haha. Ik kan mij helemaal voorstellen dat sommige kids Freerunning leuk vinden. Het ziet er ook erg tof (en vaak makkelijk) uit als je het andere mensen ziet doen.

 4. Sherry schreef:

  Het lijkt me een goede sport voor mijn nichtje. Ze zal het vast leuk vinden.

 5. Wat tof! Denk idd dat ik niet heel geschikt ben als toeschouwer maar zou het wel stoer vinden als één van de meiden gaat freerunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.