financiële zekerheid, overlijden

Zo geef je je gezin financiële zekerheid na overlijden

Als jij of je partner komt te overlijden wil je natuurlijk financiële zekerheid voor je gezin die achterblijft. Je wilt niet dat je gezin naast al dat verdriet zich ook nog druk moet maken over de financiën. Het is dus belangrijk om na te denken over de situatie en zo hebben wij dit geregeld.

Financiële zekerheid

Na het overlijden van je partner krijgt je gezin niet alleen te maken met verdriet van het grote verlies. Op financieel gebied kan je gezin in de problemen raken, want als alleenstaande is het een stuk lastiger om alles draaiende te houden. Daarom is het verstandig om maatregelen te treffen als je nog in goede gezondheid bent.

Dit kun je doen met een overlijdensrisicoverzekering (ORV) bijvoorbeeld bij Allianz. Met een overlijdensrisicoverzekering keert de verzekeringmaatschappij eenmalig een afgesproken bedrag uit aan je nabestaanden, mocht je overlijden tijdens de looptijd van de verzekering (dit is de periode die je verzekerd bent). Met dit bedrag kan je gezin het wegvallen van jouw inkomen opvangen en kun je gebruiken om bijvoorbeeld de huur, (een deel) hypotheek of studie van je kind(eren) te betalen.  Handig om te weten: Hoe eerder je de overlijdensrisicoverzekering afsluit, des te lager de premie is.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering, het woord zegt het al: je sluit een verzekering af voor je leven om ervoor te zorgen dat je nabestaanden niet in de financiële problemen raken, mocht je komen te overlijden. Een overlijdensrisicoverzekering is een tijdelijke verzekering met einddatum en is één van de vele soorten levensverzekeringen die uitbetaalt bij overlijden. Je kunt deze verzekering koppelen aan je hypotheek, maar ook zonder een hypotheek kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Het bedrag wat jij je nabestaanden achterlaat bepaal je zelf en is vrij te besteden. Op deze manier geef jij je gezin financiële rust in deze moeilijk tijd. Als je de overlijdensrisicoverzekering koppelt aan je hypotheek (dit noemen we ook wel verpanden) dan wordt met dit bedrag de hypotheek (deels) afgelost.

Een uitvaartverzekering is ook een levensverzekering en kent geen einddatum zoals de overlijdensrisicoverzekering. Dit is een levenslange verzekering en hiermee kunnen je nabestaanden jouw uitvaart betalen.

Welke voorzorgsmaatregelen wij hebben getroffen

Wij wonen in Duitsland en zijn dus ook in Duitsland verzekerd. We hebben twee verzekeringen afgesloten en dit hebben gedaan nog voordat wij kinderen hadden. Zo hebben wij een Unfallversicherung (ongevallenverzekering) en een Lebensversicherung.

Nick zijn beroep (timmerman) is best risicovol en dan is een Unfallversicherung zeker aan te raden, ook omdat hij kostwinner is. Hij heeft al meerdere keren meegemaakt dat een collega van het dak of steiger is gevallen. Gelukkig met goede afloop, want het kan ook gebeuren dat je door zo’n ongeval blijvend letsel overhoud zoals invaliditeit. In zo’n geval ben je niet meer in staat om te kunnen werken en mis je een groot deel van je inkomen. De Unfallversicherung keert dan een bedrag uit waarmee je je woning kan aanpassen. Dit kan zijn: een traplift, aangepaste badkamer, etc. Deze verzekering geldt voor alle gezinsleden in ons gezin en zo komen we niet onverwacht in de financiële  problemen.

Bij overlijden wordt er een vast bedrag uitgekeerd waarmee je de uitvaart kan betalen of andere onvoorziene kosten. Daarnaast hebben wij ook een uitvaartverzekering in Nederland lopen.

De Lebensversicherung die wij hebben afgesloten is gekoppeld aan onze hypotheek. Deze keert een vast bedrag uit waarmee we bijvoorbeeld de hypotheek kunnen aflossen. Op deze manier zijn wij goed verzekerd en hebben we financiële zekerheid.

 

 

Hoe ben jij verzekerd als jij of je partner komt te overlijden?

 

Lees ook:

 

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

Be the first to comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.