wespen, mamablog, batboy

Zo houd je wespen op afstand

Augustus is de maand van de wespen. Wanneer je wild om je heen gaat slaan steken de wespen juist. Het beste kan je gewoon stil blijven staan, zodat de wesp zich niet bedreigd voelt. Deon zijn ervaring is anders en wanneer hij nu een wesp ziet is hij helemaal panisch. Met deze tips houd je wespen uit de buurt.

Wespen

Vorig jaar zomer was Deon lekker in de tuin aan het spelen. Opeens hoorde ik hem gillen en hij kwam huilend naar me toe gerend. Hij zei dat het prikte op zijn rug en toen ik achter zijn shirt keek zag ik daar een wesp. Ik trok meteen zijn shirt uit en sloeg de wesp van hem af, maar hij bleef gewoon ‘plakken’. Hij stak en heb het gif er meteen uitgezogen.

Hij bleef maar zeggen dat hij nog steeds iets voelde en ik zag er nog één in zijn haar zitten. Ook greep hij steeds naar zijn oor en dat was zo vreselijk om te zien, want er zat een wesp in! Hij is door 3 wespen op verschillende plekken gestoken, zo zielig!

Azijn

Ik kon het gif niet uit zijn oor zuigen, maar wat ook heel goed helpt is azijn. Drenk een watje in azijn en druk dat er tegenaan. Azijn voorkomt dat het gif zich verder verspreidt en er geen zwelling komt.

Hij bleef uren trillend op mijn schoot zitten en wilde ook niet meer naar buiten. Nu is hij zo bang wanneer hij een wesp of een bij ziet. Hij heeft er gewoon een fobie aan overgehouden en ik ook. Wat een naar gezicht, vooral die wesp in zijn oor!

Wespen op afstand houden

Wespen houden niet van bepaalde geuren en wanneer je dit op tafel zet blijven ze uit je buurt:

 • Wierrook; wespen houden niet van rook, dus wanneer je wierrook aansteekt blijven de wespen uit de buurt.
 • Kruidnagel; zet een schaaltje met kruidnagel op tafel of een halve citroen volstoppen met kruidnagel.
 • Azijn; een schaaltje azijn ( eventueel ook met kruidnagel erin ).
 • Koffie verbranden. Zet schaaltjes koffie en steek het aan, wespen houden niet van de geur van verbrande koffie.
 • Zet een schaaltje verse knoflook op tafel en de wespen zullen niet in je buurt komen! Denk er wel aan elke dag het knoflook te verversen.

En natuurlijk een wespenval. Je kan er heel makkelijk zelf één maken van een plastic fles:

 • Snijd de plastic fles doormidden.
 • Vul de onderste helft van de fles met bijv. limonade.
 • Het deel waar de schroefdop op zit zet je ondersteboven in de andere helft.
 • Voeg er nog een scheutje afwasmiddel bij. Dit zorgt ervoor dat de wespen meteen diep in de limonade vallen en verdrinken.

Later in het seizoen worden wespen slomer en agressiever, omdat ze dan minder voedsel kunnen vinden gaan ze eerder steken.

wespen, mamablog, batboy

Anti gifset

Het is ook handig om een anti-gifset in huis te hebben of om mee te nemen wanneer je op vakantie gaat. In een set zit een uitzuigpomp met zuigmondjes, tekentang en een paar oor pluggen. De anti gif spuit kan je gebruiken om de (beet) angel uit te zuigen. Zo voorkom je het jeukende gevoel en er ontstaan dan ook geen bultjes.

Lees ook:

Wat doe jij om wespen op afstand te houden?

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 5 Comments
 1. Volgmama schreef:

  Rotbeesten zijn het. Ze komen echt op zoete geurtjes af volgens mij. Mocht je rondom je mond gestoken worden kun je dat het best meteen koelen met een waterijsje om verdere zwelling te voorkomen. Mijn zoon is een keer net onder zijn lip en bij zijn oog in de buurt gestoken, daar werd het helemaal blauwpaars.

  • Batboy schreef:

   Wat zielig zeg! Echt rot beesten ja! Straks durven ze niet eens meer naar buiten…
   En ijs hebben we zomers volop, maar er ligt meestal wel iets bij ons in de vriezer wat we dan tegen de zwelling kunnen aandrukken

 2. Je vergeet nog een hele goed hoor:

  Koffie verbranden! Works as a charm!

 3. Roelina schreef:

  Oh bah, ik ben er ook zo panisch voor en bang dat de kids gestoken worden. Dank voor de tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.