wesp, wespensteek, gestoken

Dit moet je doen bij een wespensteek

In augustus heb je de meeste last van wespen, maar ook nu zie je er af en toe een paar. Een wespensteek kan behoorlijk pijn doen, maar ook levensgevaarlijk! Eén van de jongens werd onlangs gestoken door een wesp en twee dagen later was zijn hele gezicht opgezwollen! Lees hier wat je moet doen bij een steek.

Wespen zijn nare beesten

Die rot beesten zie je nu af en toe al voorbij vliegen en ik ben er echt super bang voor, idem Deon. Toen hij een jaar of 3 à 4 was is hij gestoken door wel 3 wespen tegelijk en ze zaten zelfs in zijn oor, een vreselijke nare ervaring! Hij heeft daar echt een fobie aan overgehouden en ik ook.

De jongens waren lekker buiten aan het spelen bij het speelhuisje toen Sten opeens heel hard begon te gillen. Ik was in de keuken, maar gelukkig was Nick buiten. In de eerste instantie dacht hij dat hij iets in zijn oog had gekregen, maar kwam er al snel achter dat hij gestoken was door een wesp op zijn neus. Meteen heeft hij het gif eruit gezogen en gekoeld met ijs.

Het deed behoorlijk zeer, maar na een tijdje was hij weer lekker aan het spelen, niks aan de hand. De volgende dag was zijn gezicht een beetje opgezwollen, maar hij zei dat hij er geen last van had. De dag daarop schrok ik me kapot, want zijn gezicht was nu heel erg opgezwollen!

wespensteek, kind

Doen bij een wespensteek

Een wespensteek kan behoorlijk pijn doen. De huid rondom word rood, er ontstaat een zwelling en kan aardig jeuken. Dit verdwijnt meestal na een paar uur, maar kan ook zijn dat er na een poosje een grotere zwelling ontstaat. Meestal trekt dit naar de oogleden, neusvleugels, oren, lippen en de hals wat dus bij Sten het geval was.

Als je kindje word gestoken door een wesp of bij:

 • Verwijder dan direct de angel door met je nagel over de huid te schrapen. Gebruik nooit een pincet! Hierdoor kan de gifklier opengaan en nog meer gif verspreiden. De bij gaat na een steek direct dood. Bij een wespensteek blijft er nooit een angel achter.
 • Zuig het gif eruit (en spuug het direct uit). Hier zijn ook speciale uitzuigpompjes voor te verkrijgen.
 • Koel de plek met een koelelement, ijs of iets anders wat je in de diepvries hebt liggen.
 • Er is speciale zalf verkrijgbaar wat helpt tegen de pijn en jeuk, maar wat ook goed helpt is azijn. Drenk een watje in azijn en druk dat ertegen aan. Azijn voorkomt dat het gif zich verder verspreid en er geen zwelling komt. Dit had ik helaas niet in huis anders zag zijn gezicht er ook niet zo uit.

Gelukkig had hij er verder geen pijn van en de derde dag was het al een heel stuk minder.

Symptomen allergische reactie

Het kan ook zijn dat je kindje allergisch is voor een wespensteek en dit kan levensgevaarlijk zijn. De smptomen van een allergische reactie treden meestal binen 5 tot 15 minuten na de steek op. De symptomen van een allergische reactie zijn:

 • Duizeligheid
 • Hartkloppingen
 • Benauwdheid
 • Misselijkheid
 • Braken
 • Ademhalingsproblemen
 • Roodheid en zwelling
 • Diarree

Heeft je kindje één van deze symptomen, bel dan direct 112.

Is je kindje allergisch voor een wespensteek dan moet je altijd een adrenalinepen bij de hand hebben, zodat je direct adrenaline kunt inspuiten. Licht hier de school ook over in.

wespen, wespennest

Wespennest

Nick zag van de week terwijl hij in de tuin bezig was een paar wespen vliegen bij het speelhuisje en kwam tot de ontdekking dat ze hier door een kiertje naar binnen gingen en dus een nest aan het maken waren! Levensgevaarlijk voor de kinderen en gelukkig hebben we thuis een spuitbus met gif tegen wespen. Zelf is Nick allergisch voor een wespensteek, maar was dapper genoeg om het gif in het kiertje te spuiten, Na een paar seconden vielen de eersten al dood op de grond. ”Ik hoop dat die klootzak die Sten heeft gestoken mooi heeft geleden”, zei hij.

wespengif

Sten raakt nu snel in paniek wanneer hij iets hoort zoemen, ook al is het maar een vlieg.

 

Lees ook:

 

 

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 9 Comments
 1. Lodi schreef:

  Wat een goede tips, dat van met je nagels over de huid te schrapen, wist ik niet, ik zou denken snel een pincet pakken, maar weet nu wel beter. Hier werd de oudste een keer geprikt in zijn hand en deze werd ook dik, ik heb toen ook meteen uitgezogen en gekoeld, de schrik zat er goed in bij hem. Ik ben nooit zo een held met bijen en wespen.

 2. Rory schreef:

  Wat heftig zeg van Sten. En goed om te weten. Wat Lodi zegt, dat van het pincet wist ik niet.
  Ooit ben ik gestoken, ik weet even niet meer of het een bij of een wesp was. Wel dat het op het water was (geen land in zicht). Ergens in Turkije. De kapitein had een goedje bij zich en mijn man heeft direct het gif eruit gezogen. Toch was het wel even heel spannend. Het was de eerste keer dus ik had geen idee of ik allergisch zou zijn of niet. Als dat wel het geval was geweest dan weet ik niet hoe we snel bij een eerste hulp waren gekomen.

 3. Anja schreef:

  Ooit eens gestoken door een bij, dat was ook geen pretje, maar een wesp is inderdaad nog lastiger vanwege de angel. Bedankt voor de tip dat je de angel met de hand moet verwijderen, dat wist ik niet.

 4. Linda Meester schreef:

  Wat naar. Onze dochters worden als buitenkinderen regelmatig gestoken. Een allergie kan plots opzetten, gelukkig nog niet het geval

 5. esther schreef:

  Goeie tips! Vorig jaar zaten we op een ecologische camping in Frankrijk waar het iedere dag een paar keer raak was. Manlief is toen onder zijn voet gestoken en dat deed enorm pijn. Bijen zijn nodig voor de natuur maar blijft lastig ze leuk te vinden ; )

 6. Marie-Lise schreef:

  Ik heb gelukkig -hout vasthouden- nog nooit een wespensteek gehad, en hopelijk blijft dat zo 🙂 Zeer handige tips, sowieso!

 7. ingrid schreef:

  ik vind het ontzettend nare beesten en een steek kan zo’n pijn doen. gelukkig hier niemand met allergische reacties er op

 8. Dee schreef:

  Wat een goede tips. Ik heb nog 1 tip. Een collega van mij kwam tijdens een steek erachter dat hij allergisch bleek te zijn. Net op tijd kwam de ambulance. Een citrizine hooikoorts tabletje direct innemen kan meteen de symptoomen verlagen. Hij draagt dit nu altijd bij zich in zijn portemonnee;)

 9. Nicole Orriëns schreef:

  Arm kind zeg. Dat ziet er gezwollen en pijnlijk uit. Ik vind wespen altijd eng, omdat ze ook zo maar steken voor mijn gevoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.