pseudokroep, bovenste luchtwegen, mamablog, batboy

Pseudokroep symptomen

Eerst dacht ik dat Sten ook bronchitis heeft. Het heeft er in de eerste instantie wel een beetje van weg, maar bij Sten was het geen bronchitis maar pseudokroep. Dit is een ontsteking van de bovenste luchtwegen. Hoe herken je pseudokroep en is er wat tegen te doen?

Hoesten

’s Nachts werd ik wakker van heel hard gehuil. Ik ging natuurlijk meteen kijken wat er aan de hand was. Sten huilde en was ontzettend aan het hoesten ( meer een soort blafhoest ). Ik was lichtelijk in paniek, want het zag er ernstig uit. Zijn ademhaling was heel erg piepend en ik zag dat hij benauwd was. Ik wist het zeker; hij heeft net als Deon een bronchitis aanval. Wij zijn meteen naar het ziekenhuis gegaan, maar het was geen bronchitis.

Pseudokroep ( valse kroep )

Sten heeft pseudokroep; een virus- ontsteking van de bovenste luchtwegen. De slijmvliezen van de stembanden en bovenste luchtwegen raken ontstoken en zwellen op. Wanneer je kindje gaat huilen, omdat het bang is word het nog moeilijker om adem te halen. Het komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes in de leeftijd van 6 maand tot 5 jaar.

Pseudokroep wordt veroorzaakt door een virus dat ook verkoudheid veroorzaakt. Het kan het hele jaar voorkomen, maar vooral in het voor- en najaar en wanneer de ‘i’ in de maand is.

Medicijnen

Sten kreeg medicijnen en binnen een uur was het over. Wanneer je kindje een aanval heeft gaat het binnen enkele uren vanzelf over. Het kan soms maar één keer voorkomen, maar het kan ook zomaar een paar avonden achter elkaar of met een hele lange pauze ertussen. Sten heeft het 5 keer gehad en het begint bij hem met een verkoudheid.

Via de arts hebben we hiervoor medicijnen gekregen. Dan is het binnen een uur over en kan hij daarna weer lekker rustig slapen.

zetpillen, pseudokroep, kroep, benauwd, batboy, kind pseudokroep, hoesten, zwaar ademen

Zetpillen tegen pseudokroep

Wat kan je doen wanneer je kindje pseudokroep heeft?

 • Ga met je kindje in de badkamer naast de douche zitten of ga samen in bad ( ongeveer 20 minuten ). Door de warmte en vocht kan het hoesten minder worden.
 • Geef je kindje iets warms te drinken dat de keel verzacht bijvoorbeeld thee.
 • Probeer je kindje af te leiden door een boekje te gaan lezen zodat hij/zij weer rustig word.

Wat zijn de symptomen

 • Het kan zijn dat je kindje verkouden is
 • Blafhoest
 • Hees
 • Gierende ademhaling

Als je het niet vertrouwd neem dan altijd contact op met de huisarts. Als je kindje heel erg benauwd is kan de huisarts hem medicijnen geven via een inhalator ( of zoals in ons geval speciale zetpillen )zodat de zwelling afneemt en je kindje weer beter kan ademen.

Beanstigend

Wanneer je dit als ouder voor de eerste keer meemaakt kan het zeer beangstigend zijn. Ik raakte meteen in paniek, maar probeer rustig te blijven ( dat is makkelijker gezegd dan gedaan ).

Lees ook: Je kindje 7 maand .

Kan jij in zo’n situatie rustig blijven of raak je snel in paniek?

 

 

 

 

 

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 4 Comments
 1. Vlijtig Liesje schreef:

  Het ligt erg aan mijn kind moet ik zeggen. Maar als ze het benauwd krijgen vind ik dat wel angstig.

 2. Leonie van Mil schreef:

  Jeetje wat heftig als je ziet dat je eigen kind zo benauwd is. Ik zou ook in de paniek schieten, denk ik

 3. Volgmama schreef:

  Ik probeer natuurlijk rustig te blijven maar zorgen maak je natuurlijk wel.

 4. Marian Zw schreef:

  Onze zoon had het als baby ook, echt wel zielig om aan te zien. Nu heeft hij nog wel eens zo’n soort hoestje als hij verkouden is, maar gelukkig is hij dan niet zo benauwd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.