astmatische bronchitis

Kan je over astmatische bronchitis heen groeien?

Toen hij 1,5 jaar was zijn kreeg hij voor het eerst astmatische bronchitis. Zeker één keer in de twee maand reden we naar het ziekenhuis met onze slaapspullen, want dat we meteen een week moesten blijven was voor ons wel normaal. Er is een kans dat kinderen er overheen kunnen groeien. Nu is hij 6 jaar en gebruikt niet meer dagelijks zijn medicijnen, maar is hij er overheen gegroeid?

 

Bronchitis

Deon kreeg toen hij ruim een jaar was astmatische bronchitis en vaak belandden we in het ziekenhuis waar hij minstens een week moest blijven (en de eerste paar dagen in quarantaine). Bijna elke maand was het wel raak en bij ieder kuchje was ik bang dat we weer naar het ziekenhuis moesten.

Bij bronchitis is de wand van de bronchiën ontstoken. Je moet dan veel hoesten, het ademhalen wordt moeilijker en er komt een piepend geluid uit. Dit vond ik altijd zo eng bij Deon. Zo’n klein mannetje dat moeilijk adem haalt, ik dacht dat het helemaal fout zou gaan.

Acute en chronische

Wanneer je verkouden of grieperig bent geweest ontstaat er een ontsteking van de bronchiën. Het wordt dus veroorzaakt door een virus of bacteriën. Dit gaat na een tijdje vanzelf over en heet een acute bronchitis.

Bij een chronische bronchitis ben je niet eerst grieperig of verkouden geweest en is de ontsteking blijvend.

Astmatische bronchitis

Astma komt veel voor bij kinderen. Deon had astmatische bronchitis, hierbij wordt het ademhalen erg moeilijk en treden er benauwdheidsklachten op. Ik zag dat hij moeilijk kon ademhalen, had holle ogen, een raar stemmetje en geen eetlust. Ik had zo met hem te doen, kon ik het maar overnemen.

Van de kinderarts kregen wij twee soorten pufjes van het merk Flutide voorgeschreven. Een oranje, welke hij twee keer per dag elke dag moest inhaleren en een blauwe. Deze mochten we alleen gebruiken als hij begon met hoesten. Daarnaast hebben we ook een elektrische inhalator aangeschaft. Dit heeft een longarts in Lingen aan ons voorgesteld waar we met Deon zijn geweest toen hij een jaar of 2,5 was. Een elektrische inhalator was volgens hem beter voor het opgehoopte slijm.

Ook al hadden wij een elektrische inhalator in gebruik, toch belandde Deon steeds weer in het ziekenhuis. Vaak moesten we er ’s nachts naartoe rijden of in het weekend. Ik dacht dat er nooit een einde aan zou komen.

Chronische bronchitis

Als je chronische bronchitis hebt kun je daar overheen groeien, maar ik durfde niet te stoppen met het geven van de pufjes. Op verzoek van de kinderarts ben ik gestopt en even ging het goed, maar ik hoorde het al aan zijn stem en zag het aan zijn ogen, dit gaat niet goed. Weer reden we naar het ziekenhuis.

Kun je er overheen groeien?

Astma en bronchitis zijn erfelijk en helaas heeft Deon dit geërfd van Nick. De andere twee jongens hebben hier gelukkig geen last van.

De kinderarts vertelde ons toen dat het heel goed mogelijk is dat hij er overheen kan groeien en uiteindelijk ben ik weer gestopt met het geven van de pufjes. Dit is heel lang goed gegaan, maar na een half jaar ging het weer mis. Gelukkig is hij niet meer opgenomen geweest in het ziekenhuis en als we er op tijd bij zijn is het geven van een ‘shotje’ door de artsen in het ziekenhuis voldoende. Hierdoor wordt hij steeds minder benauwd en als we geluk hebben mogen we dan weer met z’n allen naar huis.

Nick is ruim een jaar geleden voor het laatst met Deon naar het ziekenhuis gegaan en daar heeft hij een shotje gekregen. De pufjes gaf ik daarna alleen nog in de wintermaanden (op het advies van de arts), maar ook als het hoog zomer is kan hij er last van hebben.

Nu is hij zes jaar en heeft er gelukkig steeds minder last van. Zodra ik hem hoor hoesten begin ik met de pufjes en het is nog altijd goed gegaan. Ik denk dat hoe ouder hij wordt het steeds minder gaat worden. Wel ben ik altijd bang als de luchtvochtigheid hoog is dat hij benauwd gaat worden. Ik neem dan zeker geen risico en heb de pufjes altijd paraat.

Lees ook:

 

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

Be the first to comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.