batboy, bevalling, weeën opwekken, weeën, baby, zwanger

Weeën opwekken?

Wanneer je je uitgerekende bevallingsdatum nadert wil je graag dat je kindje ook ter wereld komt, maar soms laat hij/zij nog even op zich wachten. Je kan proberen om je weeën zelf op te wekken zoals bijvoorbeeld het eten van het hart van een ananas. Ik heb van alles geprobeerd, maar niks heeft geholpen. Ik werd op het ziekenhuis ingeleid met behulp van een piep klein tabletje waarvan ik dacht dat het echt niet zou werken. Maar weeën opwekken kun je dat nu zelf?

Weeën opwekken

Weeën opwekken probeerde ik, want ik was het echt zat. Een gemiddelde zwangerschap duurt 40 weken, maar soms heb je de pech (zoals ik 2 keer toe) dat je kindje nog geen zin heeft om te komen en nog lekker in je buik wil zijn. Daar had ik geen zin in en probeerde om zelf mijn weeën op te wekken door:

 • Het hart van een ananas te eten
 • Veel bewegen en extra springen
 • Bitter Lemon drinken
 • Tepels te stimuleren

En zo zijn er nog meer ‘broodje aap’ verhalen, maar dit werkte helaas niet bij mij.

Ingeleid worden op het ziekenhuis

Wanneer je 2 weken  overtijd bent wordt je in Nederland op het ziekenhuis ingeleid. Dit kan op verschillende manieren.

 • Strippen; dit gebeurd wanneer je al iets ontsluiting hebt. De verloskundige gaat met haar vingers in de baarmoedermond en maakt ronddraaiende bewegingen rondom het hoofdje van de baby.
 • Vliezen breken; dit wordt vaak in combinatie met een infuus gedaan van oxytocine (een hormoon dat tijdens een natuurlijke bevalling door je lichaam wordt aangemaakt). Er wordt een gaatje in de vliezen gemaakt en hierdoor loopt het vruchtwater weg.
 • Infuus met weeën opwekkers;  De naald wordt in de hand of arm ingebracht en hierdoor komen de weeën snel op gang.
 • Primen; het kan zijn dat de baarmoedermond nog niet zacht en soepel genoeg is en dan wordt er een gel aangebracht om de baarmoedermond te laten rijpen. Hierdoor kunnen de weeën worden opgewekt. Ook kan voor het rijpen van de baarmoedermond een ballonkatheter worden gebruikt. Er wordt een heel dun slangetje in de baarmoedermond gebracht. Aan het einde van de katheter zit een ballonnetje dat met steriel water wordt gevuld tot het een doorsnede van ongeveer 3 cm heeft.

Eén week overtijd

Wanneer je in Duitsland één week overtijd bent wordt je ingeleid. Ik was hier best wel bang voor, want ik wist niet wat mij te wachten stond, maar aan de andere kant was ik ook wel erg blij, want ik wist wel dat ik mijn kindje die dag ook eindelijk in mijn armen zou kunnen sluiten.

Ik ben bij de laatste 2 zwangerschappen ingeleid dus de tweede keer wist ik precies hoe het zou gaan.

De eerste keer ingeleid

Ik kreeg ’s morgens rond 08.00 uur een heel klein tabletje. Hiervoor moest ik eerst wat informatie (in het Duits) lezen. Omdat ik de eerste keer zo ontzettend zenuwachtig was begreep ik eigenlijk niks van de tekst, maar gelukkig was mijn man erbij die zijn hoofd er nog wel bij had.

”Nou, dat kleine ding zal vast niet werken”.

Globaal stond er in dat het tabletje niet specifiek bedoeld is om de weeën op te wekken, maar eigenlijk een soort maagtabletje is (waarvoor precies weet ik niet meer). Uit onderzoek is gebleken dat dit medicijn ook werkt om de weeën op te wekken. Het was een heel klein ovaal tabletje en ik dacht nog: ”Nou dat kleine ding zal vast niet werken”. Het kleine tabletje mocht ik niet in één keer innemen, maar eerst een kwart. Er werd gezegd dat het ook niet zeker was of het überhaupt die dag zou gebeuren.

Er werd een CTG scan gemaakt en daarna mocht ik naar mijn kamer. Twee uren later mocht ik weer terugkomen om een half stukje van het tabletje in te nemen. In die 2 uren dat ik aan het wachten was had ik wel een paar weeën, maar dat stelde niet veel voor.

Na dat halve stukje tablet werden de weeën wel heftiger en nu was het al zo rond de klok van 15:00 uur. Tegen 17.30 uur moest ik het laatste stukje van het tabletje innemen. Wij zaten de hele dag op het ziekenhuis en ik zei tegen mijn man dat hij wel even naar huis kon gaan om de hond uit te laten. Maar net toen hij de deur uit was braken mijn vliezen en de weeën waren erg heftig.

Wordt vervolgd.

Lees hier deel 2.

Weeën opwekken, heb jij dit ook geprobeerd?

 

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 5 Comments
 1. Volgmama schreef:

  Ik ben 1 x ingeleid met gel. Ze zeiden dat het wel een paar dagen kon duren maar naar eeen paar uur kwamen toen toch echt echte weeën. De andere zijn natuurlijk opgang gekomen met 38 weken. Al heb ik ook Frambozenblad en Frauenmantelthee gedronken.. dus misschien komt het toch daardoor?

 2. Patricia schreef:

  Binnen twee maanden weet ik het: spannend!

 3. Ik zou op dinsdag ingeleid worden (met een ballonnetje), maar toeval wilde dat in de nacht van maandag op dinsdag de vliezen braken. In het ziekenhuis heb ik nog wel weeënopwekkers via het infuus gehad, maar die zorgden alleen voor weeën en niet voor ontsluiting. Na 19 uur puffen en nog maar 5 cm ontsluiting is het toen een keizersnede geworden. Ik vond het een hel, die opwekkers.

 4. Vlijtig Liesje schreef:

  Ik ben bij mijn eerste en vijfde bevalling ingeleid helaas. Als de bevalling van nature niet op korte termijn zou beginnen, helpen die huismiddeltjes ook niet.

  Maar soms kunnen ze inderdaad net dat duwtje geven dat voorkómt dat je moet worden ingeleid.

 5. Bij de middelste heb ik opwekkers gekregen omdat ik streptokokken positief was…
  Niet de leukste arbeid! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.