leren lopen, eerste stapjes, kindje

Dit moet je weten als jouw kindje begint met lopen

Jouw kind is jouw alles. Je wilt hem of haar daarom met jouw gehele hart beschermen. Daarnaast heb je geweldig nieuws: jouw kindje is begonnen met lopen! Dat is super leuk, maar ook een uitdaging. Je kindje kan nu op plekken komen waar hij of zij voorheen niet kon komen. Lees daarom in dit blog hoe jouw kind zorgeloos kan leren lopen.

De eerste stapjes

Leren lopen is echt een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van je kindje. De meeste baby’s beginnen met zitten, rollen en kruipen voordat ze gaan lopen. Vanaf ongeveer 9 maand beginnen de meeste baby’s zich op te trekken. Tussen 9 en 12 maand gaat je kindje staan en zetten voorzichtig hun eerste stapjes terwijl ze zich vasthouden. Rond 14 maand stappen de meeste baby’s vanzelf.

eerste stapjes, leren lopen

Een ‘kind proof’ huis

De eerste stapjes van je kindje zijn voor jou als ouder ook een heel bijzonder moment , maar je wilt natuurlijk niet dat jouw kindje zich bezeert terwijl het op avontuur gaat in huis. Daarom is het belangrijk om eventuele risico’s zo veel mogelijk uit de weg te schuiven. Zorg er allereerst voor dat jouw kind niet bij de stopcontacten kan. Zorg dus dat er geen snoeren op de grond liggen en schaf ook stopcontactbeveiligingen aan. Hierdoor voorkom je dat jouw kind zijn vingers in de gaten van het stopcontact kan stoppen.

Heb je daarnaast stoelen, tafels of iets anders in huis staan dat puntig is? Dan is het verstandig om deze weg te doen of te bewaren en weer neer te zetten als jouw kind oud genoeg is om zich hier niet meer aan te bezeren. Je kunt online fauteuils en andere meubels kopen die lekker stevig zijn en jouw kind geen pijn zullen doen.

Tot slot is het belangrijk om de keuken goed aan te pakken. Plaats de schoonmaakmiddelen op plekken waar jouw kind niet bij kan en zorg dat jouw kindje nóóit alleen in de keuken is. Zo voorkom je dat hij of zij per ongeluk of uit nieuwsgierigheid het gas aanzet of zich verbrandt.

Tips om jouw kind te helpen met lopen

De eerste paar stapjes zijn super leuk. Je baby loopt enorm wankel, maar je bent blij dat jouw kind zich aan het ontwikkelen is. Gelukkig zijn er een aantal tips die jouw kindje kunnen helpen met lopen.

 • Bied jouw kind de ruimte om te oefenen met lopen.
 • Zorg voor een veilige omgeving en dat er geen obstakels op de vloer liggen.
 • Oefen regelmatig. Laat jouw kindje dus niet ellenlang in de wipstoel liggen. Ga lekker samen op avontuur en moedig jouw kindje aan. Klap bijvoorbeeld in je handen als jouw kindje aan het oefenen is. Dit zal hem of haar aanmoedigen om door te zetten en daarnaast is het een leuk moment dat jullie hebben samen.
 • Geef je kindje veel complimenten.
 • In huis kan je kindje het beste oefenen op blote voeten, dit stimuleert de ontwikkeling van zijn balans. In de koude maanden kun je gebruik maken van anti-slip sokken.
 • Je kindje gaat zich optrekken aan meubels dus ruim wankele meubels op of  zorg ervoor dat wankele wandmeubels aan de muur bevestigd worden.
 • Berg spullen die op pakhoogte staan op.

 

Tijd om jouw woning kind proof te maken! Wil je bijvoorbeeld nog een bank kopen of een andere meubel die veiliger is voor jouw kind? Kijk dan op de site van VidaXL!

 

Met hoeveel maanden zette jouw kindje zijn eerste stapjes?

 

 

 

 

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 4 Comments
 1. Jouvence schreef:

  Als ik mijn moeder moet geloven liep ik al heel snel als kind zijnde.

 2. Linda schrijft 't op schreef:

  De stap van kruipen naar lopen vond ik best wel een moeilijke, opeens kunnen ze met hun handjes overal bij. En heb je je handen vol aan zo’n kleine spruit.

 3. Linda Meester schreef:

  De meisjes waren 11, 12 en 13 maanden met het zetten van de eerste stappen. Van stappen werd het al heel snel rennen

 4. nicole orriens schreef:

  Ik ben meteen helemaal vertederd door de foto met die heerlijke pofvoetjes. Wat hebben kinderen toch schattige voetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.