brandend maagzuur, haar, baby's, brandend maagzuur, geboren, haren

Krijgen baby’s die met haar worden geboren dikker en voller haar?

Is je kindje met haar geboren of kaal? Het schijnt dat als je tijdens je zwangerschap last hebt van brandend maagzuur dat je baby dan word geboren met haar, maar daar had ik tijdens mijn drie zwangerschappen geen last van en toch zijn alle drie de jongens geboren met haar. De jongste had het meeste haar van allemaal, maar zegt dat wat over het haar van de jongens nu?

Geboren met haar of een kaal koppie?

Rond de 16de week van je zwangerschap beginnen de haartjes van je baby te groeien. Het hele lichaam word bedekt met donshaar (lanugo) en dit zorgt ervoor dat de lichaamstempratuur op peil word gehouden. Vanaf ongeveer de 36ste zwangerschapsweek maken de donshaartjes plaats voor vellushaar, ook wel nesthaar genoemd. Nesthaar is dun en slap en heeft een hele andere structuur dan echt haar. In de eerste zes maanden na de bevalling vallen de nestharen uit en komen er echte haren voor in de plaats.

Het haar van je baby groeit in verschillende fasen:

 1. Anagene fase (groeifase). De haren groeien actief. Dit kan variëren vanaf 2 tot 6 jaar.
 2. Catagene fase (overgangsfase). Het haar stopt met groeien en gaat over in de rustfase. Dit duurt een aantal weken.
 3. Telogenefase (rustfase). In deze fase groeit het haar niet, maar rust het en duurt een paar maanden. Hierna volgt een nieuwe groeifase.

Brandend maagzuur

Dat je kindje geboren word met veel haar als je last hebt van brandend maagzuur, lijkt mij meer een fabeltje . Ik ken namelijk ook moeders die daar wel last van hadden en hun baby werd zo goed als kaal geboren. Dus dat zegt helemaal niks.

Kun je iets zeggen over het haar van je pasgeboren kindje hoe het een paar jaar later is? Ik vergelijk het met toen ze net geboren waren tot de leeftijd van nu.

Langzaam groeiend haar

Deon werd met redelijk wat haren geboren. Langzaam viel zijn nesthaar uit en was bovenop kaal en had alleen nog een rand. Het groeien ging tergend langzaam en de kleur veranderde ook. Hij is geboren met rossig haar en dat werd later steeds blonder, bijna wit. Naarmate hij ouder werd veranderde de kleur weer en werd het steeds iets donkerder.

Deon zijn haar nu hij 7 jaar is, is erg slap en dun. Ik kan er gel, haarlak, wax of wat dan ook in doen, maar dat heeft weinig zin. Het zakt na een tijdje als een pudding weer in elkaar. Ideeën over welk kapsel hij wil heeft hij wel, maar omdat zijn haar zo slap en dun is zijn de kapsels die hij wil niet geschikt voor zijn haar. Dat slappe en dunne hoeft overigens niet altijd zo te blijven. Ik had vroeger precies hetzelfde als Deon en in de puberteit ging mijn haar van slap en steil naar vol met een slag erin. Zelf vond ik het overgens vreselijk en nu nog steeds, want ik stijl mijn haar altijd.

Niet kaal

Sten (5 jaar) is geboren, net als ik, met pik zwart haar en ook redelijk veel. Zijn haar werd steeds dunner, maar werd niet kaal. Er kwamen natuurlijk nieuwe haren bij en die waren een stuk lichter van kleur. Niet zo blond als Deon, maar wel licht. Daarna werd zijn haar steeds donkerder en dat is ook zo gebleven. Ik denk dat als hij straks nog ouder is dat hij steeds donkerder word. Ook zijn haar is redelijk slap, maar wel iets voller dan dat van zijn grote broer. Bij hem blijft zijn kapsel beter in model wanneer ik er gel in doe.

Veel en pluizig haar

Brent had een hele bos met haar toen hij werd geboren en was ook best stug en dat is ook zo gebleven. Zijn haar was lichtbruin en erg pluizig, nu is hij blond. Door de kruin achterop zijn hoofd had hij altijd een pluk haar rechtop staan, daar moest ik altijd zo om lachen!

Genetisch bepaald

Alle drie mijn jongens zijn geboren met haar. Brent (4 jaar) had het meeste haar en heeft van de drie nu ook het mooiste haar. Het is dik, vol en groeit erg snel. Als hij een meisje was geweest dan had hij het nu zeker wel op zijn kont hangen.

De kleur en structuur zijn genetisch bepaald en kan in de loop van de jaren veranderen. Ik kan mijzelf als goed voorbeeld nemen:

 • Ik ben geboren met zwart haar.
 • Nadat de haren uitvielen, werden ze lichter. Mijn haar groeide ontzettend langzaam (nu nog) en mijn moeder wilde zo graag staartjes bij mij maken.
 • Eindelijk begonnen mijn haren te groeien (donkerblond). Nu was het stijl, slap en dun.
 • Vanaf mijn twaalfde werd ik steeds donkerder. De structuur veranderde en kreeg een slag in mijn haar. Ook werd het voller en dikker.
 • Mijn originele haarkleur is nu donkerbruin. De slag zit er nog steeds in, maar ik stijl het. Zodra het buiten vochtig is of ik loop door de regen komen de krullen tevoorschijn.

 

Is jouw baby met haar geboren en had je tijdens je zwangerschap last van brandend maagzuur? 

Lees ook:

 

 

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 9 Comments
 1. Henk schreef:

  Leuk onderzoek heb je uitgevoerd; Echt een onderwerp waar ik nooit bij stil gestaan heb, maar dat maakt dan zoiets juist extra leuk. Maar zo te lezen is het wat jou betreft een fabeltje van dat brandend maagzuur.

 2. rachel schreef:

  maagzuur geen last van gehad gelukkig en onze meiden hadden een lekker koppie met haar en nu nog 😀

 3. Helena schreef:

  Flor (3) heeft nog steeds evenveel haar als bij zijn geboorte. Bijzonder weinig…

 4. Frederique schreef:

  Ha leuk om te lezen, heb er niet eerder bij stilgestaan. Ik had maar bij 1 van de 3 last van maagzuur maar ze hadden alle drie ongeveer hetzelfde haar bij geboorte. Niet veel en bruin. Daarna werden ze alle drie lichtblond en inmiddels, tieners, hebben ze bruin haar. Mijn dochter heeft dun haar en mijn jongens hebben dik haar. Dus ja het verandert gewoon heel erg. Ik had zelf rood haar bij geboorte maar daarna heel dik donkerbruin haar.

 5. An schreef:

  Geen brandend maagzuur en mijn beide kids hadden bij de geboorte behoorlijk veel haar.

 6. Manon schreef:

  Grappig! Ik had gewoon een bruinsig waasje over mijn hoofd. Ik had daarna tot mn vierde het haar van Marco Borsato. Het werd toen heel dik en lang daarna. Nu is het echt futloos en slap.

 7. Gabrielle schreef:

  Ik werd geboren met weinig haar, niet kaal maar wel een beetje haar. En heb nu dik en vol haar!

 8. Monique schreef:

  Grappig. mijn eerste had aardig wat haar en mijn 2e stuk minder. Bij beide eigenlijk geen maagzuur gehad.

 9. Felice schreef:

  dochterlief werd met een prachtige kop haar geboren, van zwart werd het ( bijna ) wit …maa rhet bleef een prachtige bos. Zoonlief werd kaal geboren, maar dat heeft ie wel ingehaald

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.