geslachtsbepaling, geslacht

Wordt het een jongen of een meisje?

Wanneer je zwanger bent ben je natuurlijk erg nieuwsgierig naar de geslachtsbepaling. Er zijn verschillende bakerpraatjes waaraan je kan merken wat het geslacht zal zijn. Mijn gevoel zei dat het een jongen zou worden. Benieuwd of de bakerpraatjes ook klopten? En waar komt dat eigenlijk vandaan ‘bakerpraatjes’?

Bakerpraatjes geslachtsbepaling

Het woord ‘baker’ komt van de term bakeren (de baby strak in een doek wikkelen). Een baker is een soort kraamverzorgster. Het moest iemand zijn met veel ervaring, liefst met eigen kinderen en een zacht lichaam. De baker was de rots waaraan de onervaren ouders zich konden vastklampen en er werd met open mond naar haar verhalen uit de praktijk geluisterd. De baker was alleen overdag aanwezig en nam de baby ’s avonds mee naar huis of ze woonde tijdelijk bij het gezin in. Ze waren ongeschoold, pas rond 1900 werden er bakercursussen opgezet. Zo is dus de naam bakerpraatjes ontstaan.

Sommigen willen het niet weten, maar ik was reuze benieuwd naar het geslacht. Soms weet je het ook gewoon, omdat je dat ‘voelt’. Ik wist zeker dat we een jongen zouden krijgen, maar Nick dacht daar anders over. Er zijn heel veel bakerpraatjes waaraan je kan herkennen wat het geslacht zal zijn, klopten ze bij mij?

Zwanger van een jongen

Hieronder 5 bakerpraatjes die voor mij wel van toepassing waren:

 1. Groeit je buik de eerste maanden snel? Een jongen. Nou en of ! Ik moest al heel snel zwangerschapskleding kopen en leek wel een paar maand zwanger i.p.v. een paar weken.
 2. Voller en dikker haar? Een jongen. Mijn haar was erg dik en wat was ik daar blij mee! Helaas had ik na mijn zwangerschap ontzettend veel last van haaruitval en ik dacht echt dat ik kaal zou worden! Ik heb toen ook speciale shampoo gekocht tegen haaruitval, maar dat hielp dus niet.
 3. Een gave huid? Een jongen. Ik had géén last van pukkeltjes en puistjes. Van mensen (ook van vreemden) kreeg ik al te horen dat ik dan een jongen zou krijgen en dat klopt.
 4. Ben je ijdel en wil je er elke dag weer top uitzien? Een jongen. Klopt ook, maar ook al ben ik niet zwanger wil ik er toch nog graag goed uitzien.
 5. Kortademig? Een jongen. Ja, vooral de eerste zwangerschap had ik er heel erg veel last van en kreeg soms bijna geen lucht.

De bakerpraatjes die voor mij niet klopten.

 1. Heb je een puntbuik? Een jongen. Nou, ik had echt geen puntbuik, maar een ronde buik. Deze gaat voor mij dus niet op.
 2. Meer last van haargroei op je benen? Een jongen. De eerste zwangerschap had ik daar juist helemaal geen last van. Ik hoefde mij amper te scheren.
 3. Ben je heel erg misselijk? Een meisje. Ik was tijdens mijn eerste zwangerschap heel erg beroerd. Ik kon bijna mijn tanden niet poetsen, want dan stond ik al te kokhalzen en ik hing ook regelmatig boven de wc. Deze ging voor mij dus niet op.
 4. Trek in hartig? Een jongen. Nee, ik at echt heel veel zoet en dan vooral chocolade en ijs dus dan zou het een meisje worden.

Bij de 16 weken echo vertellen ze in Duitsland wat ‘het’ zal worden. Ik wilde dit natuurlijk erg graag weten en mijn gevoel was goed.

geboorte, batboy, jongen, geslachtsbepaling, bakerpraatjes

Deon is geboren

Wilde jij het geslacht weten? En kloppen de bakerpraatjes bij jou of voelde je gewoon wat ‘het’ zou worden?

Lees ook:

 

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 6 Comments
 1. Patricia schreef:

  Wij weten het ook, maar of de bakerpraatjes kloppen… nog even geduld, haha. Komt natuurlijk een blog over.

 2. Volgmama schreef:

  Klopt altijd deels wel en deels niet haha. Dus het blijft altijd een gok.

 3. Bij mijn eerste was een 20 weken echo nog niet standaard, we wisten dus nog niet of we een jongen of een meisje zouden krijgen.

  Bij de tweede was de 20 weken echo wel standaard en natuurlijk wilde ik dol graag weten wat we zouden krijgen.

  Bij de derde hebben we wel een 20 weken echo gedaan, maar ik wilde het geslacht niet weten! Zelf vond ik de bevalling zoveel leuke als het nog een verrassing zou zijn…

  Maar bij alle drie klopten de bakker praatjes wel…

 4. Ik voelde het onmiddellijk!

  En ik wilde het ook weten. Bij de pretecho was het telkens heel goed ten heel vroeg te zien.

 5. Charel schreef:

  Ah zo leuk geschreven! Lijkt me zo bijzonder om dit mee te mogen maken!

 6. Sheila schreef:

  Ik wist het gewoon beide keren. Al die praatjes over de vorm van je buik geloof ik echt niet. Maar mijn gevoel heeft geen één keer gelogen. Ik had het beide keren juist. Bij anderen raad ik niet eens. Het houdt me eigenlijk niet bezig 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.