kraamschudden, alternatieven, kraamvisite, baby, geboorte, beschuit met muisjes, batboy, kinderen

Kraamschudden en beschuit met muisjes

In Twente gebruiken we het woord ‘kraamschudden’ als we op kraam visite gaan. En in het dorp waar wij wonen heet het ”Kind pissen loaten”, maar daar gaat het eigenlijk niet eens om de baby en ik vind het maar een rare traditie.

Kraamschudden

Toen Deon is geboren hebben wij ervoor gekozen om alle vrienden en familie tegelijk uit te nodigen voor het kraamschudden. Dat leek mij wel gezellig en handig. Achteraf vond ik het toch niet zo’n goed idee, want ik was moe en vond het veel te druk. Ik had ook ontzettend veel last van aambeien en kon amper zitten.

Gelukkig was mijn moeder zo lief om de taak op zich te nemen om de visite te voorzien van koffie en beschuit met muisjes. Het was heerlijk weer dus we konden lekker buiten zitten. Bij de geboorte van Sten en Brent heb ik ervoor gekozen om niet iedereen tegelijk te laten komen en dat is mij wel beter bevallen.

Beschuit met muisjes

In het Oosten was het een traditie om bij de geboorte een Twentse Krentewegge mee te nemen als men ging kraamschudden. Wij hebben dit gevierd met de oude traditie beschuit met muisjes.

Vroeger werd beschuit alleen als lekkernij gegeten bij speciale, feestelijke gelegenheden. Een beschuit met veel suiker was een echte luxe die alleen voor de rijken was weggelegd.  Voor de ‘gewone’ mensen was er witbrood met suiker.

De ‘muisjes’ kwamen later. De basis van de muisjes is de combinatie van anijszaadjes en suiker. Anijs zou goed zijn voor de productie van moedermelk.

Traditie in Duitsland

In Duitsland in het dorp waar wij wonen gaat het kraamschudden er heel anders aan toe en eerlijk gezegd vind ik het maar een stomme traditie.

Een ooievaar in de tuin bij de geboorte kennen ze niet (ook geen beschuit met muisjes), maar wij hebben dit natuurlijk wel gedaan. De buren waren allen zo lief om speciaal een ooievaar te laten maken en zo hadden wij er 2 staan! Als je bent getrouwd krijg je hier in het dorp een ooievaar in de tuin en dat betekend dan dat het nu ’tijd’ wordt voor kinderen.

Lees hier over nog meer feestjes en versieringen in Duitsland.

Het is ook erg leuk om een geboortebord in de tuin te zetten. Het leuke is dat je hem zelf kan maken en zo heb jij een originele geboorteaankondiging in je tuin staan!

Het kind pissen loaten

Het gaat niet meer zo als het oorspronkelijk is bedoeld; Het kind pissen loaten ook wel Babypinkeln genoemd komt oorspronkelijk uit Noord-Duitsland. Hierbij mocht elke gast de baby vasthouden en degene die dan werd onder geplast had zijn leven lang geluk.

Na de bevalling lig je ongeveer 5 dagen in het ziekenhuis (kraamhulp kennen ze hier niet). En in die tijd dat jij daar in het ziekhuis ligt komen de mannen bij je thuis om te feesten en bier en sterke drank te nuttigen. Ze zien de baby helemaal niet! De vader viert zijn vaderschap, terwijl moeder en kind in het ziekenhuis liggen. Hij proost dan op zijn ‘nieuwe leven’ als vader. Ik zelf heb het kraamschudden hier in Duitsland (nog) niet meegemaakt, maar mijn man heeft weleens zo’n feestje.

Doe mij maar gewoon gezellige kraamvisite en een beschuit met muisjes!

kraamschudden, baby, beschuit, muisjes, batboy, duitsland, traditie, feest, babypinkeln

Hoe heb jij de geboorte gevierd? Heb je iedereen tegelijk laten komen of verdeel je de kraamvisite liever? En welke kraamtraktatie heeft jou voorkeur?

 

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 13 Comments
  1. Volgmama schreef:

    Het babypinkeln ga je ook niet meemaken want het is alleen voor mannen hihi. Mijn man vond het wel leuk. Ik had na 8 weken een kraamfeest met alle vrouwen (noabers). Overal hebben ze weer andere tradities. Heb ook wel eens een kinderwagen op een dak zien staan. En een huis versiert met sigarettenpakjes, sokken.. hahaha. Weet je die Duitsers zoeken altijd wel een reden om de drankflessen weer uit de kasten te halen. Leuk dat je hier over schrijft 🙂

  2. MetMirjam schreef:

    Ik wist niet dat het zo anders was in Duitsland! Wat apart zeg van die mannen haha

  3. Gerdi schreef:

    Die Duitsers kunnen er wat van zeg.. Een vreemde traditie! Hier hebben we de familie en vrienden gewoon verspreid laten komen bij beide kinderen en dat vond ik heerlijk.

  4. Bertine schreef:

    oh wat verschrikkelijk die mannen traditie in duitsland! ik ben ook de beschuit met muisjes en kraamschuddn gewend, veel leuker lijkt me!

  5. Vlijtig Liesje schreef:

    Ik ben niet zo van de feestjes dus ik had gewoon kraambezoek.

  6. Kidzblogger.nl schreef:

    Wij hebben ze gespreid laten komen. En meestal met gebak. Een kraamfeestje had mij wel leuk geleken. Maar inderdaad te vermoeiend. En nee het mannen feestje in Duitsland is niets voor ons…

  7. Patricia schreef:

    Wij hebben nog geen keuze gemaakt. Zo’n kraamreceptie is wel heel druk, maar scheelt natuurlijk ook heel veel bezoek in de loop van de tijd… Dubio dus.

  8. Leonie van Mil schreef:

    Grappig om te lezen hoe ze dat in Duitsland doen. Ik wilde in eerste instantie ook een kraamfeest geven. Maar tegen de tijd dat ik er aan toe was om er überhaupt één te plannen, waren er al zoveel mensen langs geweest dat het niet echt meer zin had. En we besloten gewoon om verder te gaan met de kraamvisite. Nadeel daaraan vond ik wel dat ik een lange tijd ieder weekend volgepland stond. Op een gegeven moment was ik daar ook wel een beetje klaar mee.

  9. Charel schreef:

    Heel leuk om de verschillen te lezen! Bijzonder dat daar een hele andere traditie is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.