feestjes, versieringen, duitsland

Feestjes en versieringen in Duitsland

In Nederland krijg je een halve Sarah als je 25 jaar word, maar in Duitsland krijg je een iets andere versiering in je voortuin. Ben je nog niet getrouwd vóór je 25ste dan ben je (als vrouw zijnde) een oude doos. Mannen zijn een oude sok en dit zal je weten ook, want het word duidelijk zichtbaar gemaakt in je voortuin door deze versieringen. Feestjes zijn altijd leuk, maar bij ons maken ze overal een feestje van. 

Feestjes en versieringen in Duitsland

In Duitsland (bij ons in het dorp in elk geval) maken ze overal een feestje van. Er is altijd wel een excuus om bier te drinken en worst te eten. Ze zijn ze dol op versieren, maar toen ik dit voor de eerste keer zag vond ik het wel een beetje raar. Wat hebben pakjes sigaretten er nou mee te maken als je 25 word?

mamablog, batboy, trouwen voor je 25ste

Slingers van lege pakjes sigaretten

Deze versiering staat in de voortuin bij ons overbuurmeisje. Cijfers gemaakt van stro met lege pakjes sigaretten en medicijnen als versiering. Ook worden er slingers gemaakt van deze pakjes, volgens de Duitsers is het heel feestelijk, maar heeft het ook een betekenis? Ik snapte er werkelijk waar geen snars van en kon de link niet leggen dus ben verhaal gaan halen.

Ben je als vrouw zijnde 25 jaar geworden en nog niet getrouwd, dan ben je een ‘Alte Schachtel’ (oude doos). Vandaar de lege doosjes sigaretten en medicijnen. Ben je een man dan hangen er sokken (Alte Sock) in plaats van lege doosjes.

mamablog, batboy, trouwen voor je 25ste

30 Jaar en nog steeds niet getrouwd?

Ben je 30 en nog steeds niet getrouwd dan kom je aan het werk! De vrouwen moeten dan deurkrukken poetsen en de mannen moeten vegen. Je vrienden gooien papiersnippers of bierdoppen op de grond en jij moet het allemaal weer opvegen. Wat een lol 😉 .

Ooievaar in de tuin

Wij weten niet beter dan als je baby geboren is dat er dan een ooievaar in je voortuin staat, maar de ooievaar in je voortuin heeft in Duitsland niks met een geboorte te maken. Als je getrouwd bent krijg je een ooievaar in je tuin, want dat betekent dat het nu tijd is voor kinderen. Het opzetten is vast een zware klus, want als hij staat moet dit gevierd worden met bier en schnaps.

Oktoberfest

Niet mijn soort feestje, maar in Duitsland een echte traditie. Mannen in Lederhose en vrouwen in Dirndl. Ik ben nog nooit op zo’n feestje geweest, maar Nick wel en het gaat alleen om bier, bier en nog meer bier. Een echt feestje voor bier liefhebbers dus en zo langzamerhand komt het ook naar Nederland.

Einschulung

Gaat je kindje voor het eerst naar de Grundschule? Dan word dit uitgebreid gevierd. Moeders maken (of kopen) een Schultüte en dit mag absoluut niet ontbreken. Hij word gevuld met snoep, speelgoed en schoolbenodigdheden en vol trots lopen ze ermee naar school. Ik ben nu al aan het verzamelen voor de Schultüte voor Sten die ik ga maken. Eenmaal thuis mag de Schultüte geopend worden en wat volgt is een groot feest met familie.

Bekijk hier hoe de Schultüte van Sten is geworden.

Maibaum Fest

Een meiboom is een versierde boom of stam die op 1 mei word opgezet. Elke meiboom mag op elke wijze versierd worden en is daarom ook uniek. Sommigen hebben linten om hun stam of zijn versierd met houtsnijwerk. Als de boom staat word dit natuurlijk gevierd met lekkernijen en bier.

Bij ons word het niet zo uitbundig gevierd zoals bijvoorbeeld in Beieren. Hier word voor de eerste mei een lange rechte naaldboom geveld en verstopt. Het verstoppen is nodig, want het is een oud gebruik om de boom te stelen en daarna terug te geven aan de rechtmatige eigenaars tegen betaling van ‘losgeld’ dat word afgerekend in bier en een stevige broodmaaltijd. Het oprichten van de boom is een zware klus en als de boom eenmaal staat word het versierd met gildebordjes. In de top hangt een krans met worsten, spek en schnaps. Al klimmend proberen mannen (meiboomklauteraars) de top te bereiken om de lekkernijen mee naar beneden te nemen.

Wat vind jij één van de leukste feestjes?

Lees ook:

 

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

 

 

 

 

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 9 Comments
 1. Linda schreef:

  Wat grappig zeg, ik wist dat echt niet. Vind het wel erg leuk dat ieder land zo zijn eigen gewoontes en gebruiken heeft!

 2. rachel schreef:

  leuk om te lezen en feesten kunnen ze daar wel!! en wat een ideetjes, gewoon heel leuk!

 3. Deborah schreef:

  Het knödelfest vind ik echt helemaal geweldig. Of is dat echt iets Oostenrijks?
  haha nee, grapje!! Die buren van ons doen het eigenlijk helemaal niet zo verkeerd. Het leven is immers een feest maar je moet wel zelf de slingers ophangen. En dat doen ze daar maar al te graag hahaha. Leuke wist je datjes…

 4. Sandra schreef:

  Leuk om te lezen. Grappig dat het zelfs in een buurland zo verschillend is!

 5. mandy schreef:

  Wat grappig om te lezen allemaal! ik snap hun idee met de ooievaar ook wel. leuk dat er verschillen zijn.

 6. Saskia schreef:

  Mijn man en ik hebben vrienden in Duitsland. En we zijn daar inderdaad ook wel eens bij feestjes gewest. Ze zijn niet altijd mijn ding/soort feestjes 🙂 maar goed, zal andersom hetzelfde zijn

 7. Fleur schreef:

  Wat een bijzondere manier van feestvieren hebben onze buren. Ik zou toch raar opkijken als ze een pakje sigaretten in de tuin zouden zetten. Ik ben ondertussen 40 en nog niet getrouwd, hahaha

 8. Melissa schreef:

  Wat leuk om te lezen over die feestjes! Leeftijd en trouwen vind ik wel heftig haha, ik ben 27 en voel nog niet direct de behoefte om te gaan trouwen!

 9. Jeroen schreef:

  vieren ze in Duitsland ook als je 12,5 jarig huwelijk hebt? wij zijn binnenkort van deze mijlpaal en hebben vrienden in Duitsland wonen en willen graag weten of ze dit ook vieren in Duitsland. Alvast bedankt voor de reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.