puntzak, school, Einschulung, schultute, grundschule

Zo word het eerste schooljaar in Duitsland gevierd

Op maandag 31 augustus 2020 beginnen de scholen in Duitsland weer. Sten heeft afscheid genomen van de Kindergarten en gaat naar de Grundschule. Een echte mijlpaal en dit word groots gevierd in Duitsland. Voor de Einschulung van Sten maakte ik een Schultüte (puntzak), want dit mag niet ontbreken en is een echte traditie.

Vaarwel Kindergarten

Na 3 jaar Kindergarten is het tijd voor iets nieuws. Niet meer knippen en plakken, met LEGO of autootjes spelen. Nu gaat Sten leren schrijven, lezen, rekenen en moet er huiswerk worden gemaakt, heel veel. Het word zeker wennen en dat is best pittig, want van vrij spelen op de Kindergarten is nu geen sprake meer. Het is tijd voor het serieuze werk.

De afsluiting van de Kindergarten was erg leuk. Met een kruiwagen werden de kinderen uit de school ‘gegooid’ en mochten ze een ballon oplaten met een wens. Ze hebben een prachtig afscheidscadeau gegeven aan de school voor blijvende herinnering.

Einschulung Grundschule

Met 6 jaar gaan kinderen in Duitsland naar de Grundschule en dat word groots gevierd. Dit feest is altijd op een zaterdag (het weekend voordat de school begint) en op deze dag gaan kinderen met een Schultüte traditiegetrouw naar school. Je kunt een kant en klare puntzak kopen of ervoor kiezen om er zelf één te maken. Voor Deon maakte ik 2 jaar geleden een monster Schultüte en ook voor Sten heb ik er één gemaakt.

De Schultüte vul je met cadeautjes, snoep en schoolbenodigdheden. Op de dag van de Einschulung lopen alle kinderen in Duitsland vol trots met deze puntzak en hun nieuwe schooltas naar school. Echter word de puntzak thuis pas opengemaakt in het bijzijn van familieleden en daarna word er thuis verder gefeest.

Zo maak je een Schultüte

De puntzakken (70 cm) van stevig karton kocht ik 2 jaar geleden bij een kringloop. Je kunt de puntzak ook zelf maken van karton, maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Ik kocht er meteen 3 zodat ik deze al op voorraad heb. Op een rommelmarkt kocht ik ooit eens een Viking helm, want hier heb je de horens van nodig voor het monster. In de loop der jaren heb ik er uiteindelijk nog 2 gevonden en ook voor Brent (als hij ter zijner tijd naar de Grundschule gaat) heb ik nu bijna alle benodigdheden bij elkaar.

Sten zijn lievelings kleur is rood en deze kleur had ik dus in mijn hoofd om het monster te maken. Echter was het zoeken naar een rode harige stof niet echt heel makkelijk, maar ik heb hier 2 jaar de tijd voor gehad en uiteindelijk scoorde ik een grote rode Kerstman broek bij een kringloop, bingo!

Benodigdheden

 • Puntzak van stevig karton
 • Vilt
 • Sok
 • Harige stof
 • Viking helm

Grundschule, puntzak, schultute, school, duitsland

Werkwijze

Knip een gat aan beide zijden van de puntzak waar de horens doorheen kunnen. Via de binnenkant stop je de horens erdoor en dan plak je ze aan de binnenkant vast met duct tape zodat ze stevig op hun plaats blijven.

grundschule, einschulung

Nu de horens vastzitten kun je de stof gaan plakken. Ideaal om dit met een lijmpistool te doen.

De stof is harig en dit heeft een super leuk effect! De ogen, mond, wenkbrauwen en tanden knip je uit vilt en van een kleine Viking helm heb ik de horentjes gebruikt voor 2 slagtanden. Voor de neus een sok en gevuld met vulling van een oud kussen. Je maakt een klein gleufje in het stof en karton zodat hier de neus doorheen kan.

einschulung, grundschule, puntzak

De puntzak is klaar en kan nu gevuld worden. Er zit een grappige puntenslijper, markeerstiften, potloden, grote lolly, etui, LEGO, autootje, stickervel en gummen in en toen was hij vol.

Op deze manier word het voor kinderen extra leuk gemaakt, want voor het eerst naar de Grundschule is toch wel heel spannend!

schultute, puntzak, einschulung, school, duitsland

Wat vind jij van het idee van een Schultüte? 

 

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

 

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 12 Comments
 1. Wat een super leuk idee 🙂 dit mag van mij wel overwaaien naar Nederland. Wat je zegt het is toch een hele mijlpaal

 2. Wat een leuke traditie met de kruiwagen naar buiten, en dan nog een wens de lucht in laten gaan.

 3. Sarah schreef:

  Wat is die puntzak leuk! Ook de hele traditie erachter is erg leuk. Dat hebben we hier in België volgens mij ook niet. Best jammer want het is inderdaad toch wel een hele mijlpaal 😀

 4. San schreef:

  Wat een leuke traditie! En hoe creatief en budget-proof heb jij de Schultüte gemaakt 🤩
  Leuk blog! X

 5. Nicole Orriëns schreef:

  Wat een leuke traditie zeg! En ik stel me zo voor dat kinderen het ook geweldig vinden. Ik zou een zak snoep in ieder geval zeker gewaardeerd hebben als kind.

 6. Felice Veenman schreef:

  Ik kende dit gebruik en vond het zo jammer dat wij dat niet hebben. Hun eerste dag naar groep 3 gaf ik ze allebei een grote zak snoep

 7. Cynthia schreef:

  ik ken dit gebruik helemaal niet. Wat leuk om er over te lezen. Dat zouden ze wat mij betreft best mogen invoeren in Nederland hoor!

 8. Frederique schreef:

  Ik vind het heel leuk. Ik houd sowieso erg van dit soort tradities!

 9. Els Black schreef:

  Wat super leuk! Mijn nu nog jongste is toevallig gisteren in groep 3 begonnen en hij vond het heel spannend, de overgang is ook wel erg groot en door zo’n traditie is de spanning misschien wel wat minder. Zouden ze dus in NL ook wel mogen doen

 10. Caroline schreef:

  Zo leuk om te ontdekken dat er zoveel verschillende tradities zijn en zo dus ook op het gebied van de eerste schooldag. Deze kende ik nog niet. Weer wat wijzer geworden, en super leuk gedaan!

 11. Manon schreef:

  Wat een leuke en gezellige traditie! Is toch ook leuk voor hier?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.