basisschool, coronamaatregelen, Duitsland, Grundschule

Zo zijn de coronamaatregelen op de basisschool in Duitsland

Ik weet niet hoe het in Nederland zit op de basisschool met de coronamaatregelen, maar in Duitsland gaan de oudste twee nog steeds niet elke dag naar de Grundschule. Ze hebben veel thuiswerk, als ze naar school gaan moeten ze een mondkapje dragen én er is een nieuwe regel ingegaan. Ik ben het totaal niet eens hoe ze nu te werk gaan op school en vind het ronduit belachelijk.

Niet elke dag naar school

De jongste van 5 jaar zit op de Kindergarten. Hij mag er elke dag naartoe en ik moet hem brengen tussen 08.15 en 08.30 uur en ophalen om ‘pünktlich’ 12.30 uur. Dit is niet heel veel anders dan normaal behalve dan dat ik buiten een mondkapje moet dragen als ik hem ophaal en niet meer naar binnen mag.

De oudste twee van 7 jaar en 8 jaar gaan naar de Grundschule en zitten in de 1ste en 3de Klasse. Ze hebben de klassen in tweeën opgesplitst: Groep A en Groep B. Beide jongens zitten in Groep B en gaan op dezelfde dagen naar school. De schooldagen wisselen per week, want zo hebben ze de ene week twee dagen school van 08.00 uur tot 11.30 uur of 12.30 uur en de week erop drie dagen (met dezelfde schooltijden). Lang zitten ze niet op school, maar dit was voor de Corona niet heel anders. Ik vraag me af of ze überhaupt zo iets leren met deze uurtjes.

Deze regels kunnen per deelstaat verschillen, maar waar wij wonen in Duitsland (Niedersachsen) zijn dit de regels van de coronamaatregelen.

Coronamaatregelen op de basisschool in Duitsland

De coronamaatregelen op de basisschool in Duitsland zijn na de paasvakantie (van bijna anderhalve week) aangescherpt. We hebben veel papierwerk wat uitgeprint en ondertekend moet worden. Daarnaast geldt nog steeds: afstand houden, handen wassen, om de zoveel minuten het raam openzetten voor frisse lucht, etc.

Mondkapje

Voor de paasvakantie was het dragen van een mondkapje op de Grundschule al verplicht en je moest minimaal twee reserve mondkapjes aan je kind meegeven. Het dragen van een mondkapje in de klas is niet nodig, maar wil je naar het toilet, tijdens het lopen en in de pauze op het schoolplein is je kind verplicht een mondkapje te dragen. Dit vind ik ronduit een belachelijke regel, want zo gezond is het dragen van een mondkapje niet en daarbij is de buitenlucht juist goed. Maar op die regel zullen ze wel zijn teruggekomen.

Zelftest

De nieuwe coronamaatregel op de basisschool is de zelftest. De tests krijg je van de school met daarbij veel papierwerk. Hier staat onder andere in hoe en wanneer je je kind moet testen en de regels die daarbij horen. De zelftest moet op de dag wanneer je kind naar school gaat en moet twee keer per week.

Je schrijft de uitslag op, op het bijgeleverde formulier met daarbij :

 • Datum
 • Positief/negatief
 • Handtekening
 • Handtekening van de leerkracht

Wil je hier niet aan meewerken dan mag je kind niet naar school of als je kind de uitslag van de test niet bij zich heeft mag hij de school ook niet in. Je kind moet dan buiten wachten (onder begeleiding) en als het regent mag je kind buiten onder een overkapping wachten (ja, echt waar dit staat in de brief).

Je kind moet worden opgehaald en de test alsnog thuis uitvoeren (als je het bent vergeten) of je moet de test langsbrengen en tot die tijd moet je kind buiten wachten. Ik vraag me echt af: waar zijn ze in hemelsnaam mee bezig, dit is toch niet normaal?

Is de uitslag negatief  dan mag je kind naar school, maar is het dragen van een mondkapje nog steeds verplicht, wat ik dan ook helemaal niet kan rijmen en ronduit belachelijk en stom vind. Als alle kinderen die in de klas zitten negatief getest zijn, dan is het dragen van een mondmasker toch ook niet nodig of ben ik nu zo dom? Is de test negatief, maar is je kind verkouden of heeft andere ziekteverschijnselen mag hij ook niet naar school.

Bang voor de test zijn ze niet echt, maar echt prettig vinden ze het ook niet. Ik ben heel erg benieuwd hoe het zal gaan.

Uitslag positief

Wanneer je kind positief is getest, mag hij uiteraard niet naar school en dit moet je melden tot max. 07.45 uur. Maar als je denkt dat daarmee de kous af is heb je het mooi mis, want als je positief getest bent moet je een afspraak maken voor een PCR test welke je moet regelen bij de huisarts. Hiervoor krijg je een document en dit noteer je weer op het formulier van de Grundschule.

Ik heb er genoeg van

Ik heb het helemaal gehad met die stomme regels en ben het totaal niet eens met de maatregelen op school. Soms denk ik, ik laat ze helemaal niet meer naar school gaan met al die belachelijke regels. Het mondkapje moet sowieso direct afgeschaft worden. Er zijn helemaal geen bewijzen dat het het voordelen heeft. Je hoort er alleen maar negatieve verhalen over, want zo zouden er in de blauwe en grijze wegwerp mondmaskers asbestachtige materialen zitten, nou lekker dan! (wij gebruiken trouwens de zwarte wegwerp mondmaskers ). De middelste heeft hem zelfs op als hij van school naar huis fietst, ook al zeg ik hem dat hij er niet mee moet fietsen, en komt terug met een nat mondkapje. Kan me niet voorstellen dat dat gezond is.

School is belangrijk en daarbij ook de contacten met schoolvrienden, dus heb ik er wel voor getekend dat wij meewerken aan de zelftest, want anders blijven ze de rest van het jaar thuis. De leerplicht zal dan wel niet meer van toepassing zijn denk ik. Daarbij vind ik ook dat als je kind negatief getest is, dat hij dan makkelijk elke dag naar school kan gaan, uiteraard zonder mondkapje!

De school stelt het hele jaar al geen bal voor en is echt een verloren jaar. Het moet nu maar eens afgelopen zijn, want ik wordt er chagrijnig en moe van. Voor de kinderen is dit toch ook helemaal niet meer leuk om zo naar de Grundschule te moeten gaan? Veel geleerd hebben ze dit schooljaar zeker niet en ik hoop maar dat daar heel snel verandering in komt, maar ik ben er bang voor.

 

Hoe zit het met de coronamaatregelen op de basisschool in Nederland? Is het dragen van een mondkapje en een zelftest ook verplicht? Zijn er veel verschillen ten opzichte van Duitsland? En wat vind jij van deze regels, zou jij eraan meewerken of zou jij je kind thuis laten?

 

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 10 Comments
 1. Nicole Orriëns schreef:

  Mijn kinderen zitten niet meer op de basisschool, maar ze zijn hier weer gewoon open elke dag.

  Helaas het hbo en wo niet. Mijn zoon en dochter zijn permanent thuis en krijgen alleen online les.

 2. Felice Veenman schreef:

  ik kan me voorstellen dat je het moe wordt allemaal…maar aan de andere kant: we leven nu eenmaal ten tijden van een pandemie. Daar kunnen we niemand de schuld van geven en dat moeten we maar zo goed mogelijk zien op te lossen. Ik vind veel maatregelen ook vervelend. Maar dan denk ik: als iedereen gaat zeggen hoe het moet, komen we er nooit uit. En zeer tegen mijn natuur, schik ik me

 3. Gabrielle schreef:

  De basisscholen zijn hier gewoon open, maar mocht er een besmetting in de klas zijn. Dan moet de hele klas zich laten testen en daarna gaan ze weer verder. Ik snap dat het vermoeiend is!

 4. Geerke schreef:

  Hier op de basisschool zijn de klassen allemaal elke dag op school. We moeten we de klassen in cohorten verdelen (bij ons is elke klas 1 cohort anders is het niet te doen). Deze cohorten mogen niet mengen. De leerkrachten mogen per dag maar met 1 groep in contact komen. Als je de hele dag je eigen klas hebt, kan zoiets wel. Maar onze school werkt zoals veel scholen met niveaugroepen, dus kinderen uit verschillende klassen zitten bijv met rekenen bij elkaar in 1 niveaules. Dat kan nu niet natuurlijk, want dan mengen de groepen. Dus geef je les aan een deel van de niveaugroep en kijken er kinderen vanuit de andere lokalen mee met de camera. Dat werkt niet fijn want er is geen interactie met die kinderen. Buiten spelen kan niet samen met de andere groep, dus sta je alleen met je groep. Als er een kind een bloedneus heeft kun je niet mee naar binnen. Dat soort dingen werken niet fijn. Bij ons is een mondkapje voor volwassenen in de gangen en op het plein verplicht. Behalve als je buiten bent in de pauze, met je klas. De oudste twee groepen mogen mondkapjes op in de gangen, maar het hoeft niet. Testen is hier niet verplicht. Als een kind corona heeft moet de hele klas in quarantaine maar wij houden ons streng aan de regels en hebben nog maar 1 keer 1 kind met corona gehad sinds het virus er is. Ik zou het vervelend vinden als het voor kinderen verplicht wordt een mondkapje te dragen en dat testen verplicht is.

 5. Melissa schreef:

  Ik snap wel dat je helemaal klaar mee bent. Want dat zou ik ook worden als ik kinderen zou hebben. Al die regels en poespas eromheen

 6. Ik kan me voorstellen dat je er moe van word. Helaas zitten we allemaal min of meer in het zelfde schuitje. Ik zou nu ook echt niet in de schoenen willen staan van de mensen die de beslissingen moeten nemen. Want helaas kun je het nooit voor iedereen goed doen.

 7. Tessa schreef:

  Jeetje wat een bizar strenge regels gelden er bij jullie kinderen op school! Ik snap dat je daar niet blij van word

 8. Janet schreef:

  Wij ontvangen elke dag gewoon onze kinderen op (basis)school, maar we mogen niet mengen met andere klassen. Daarnaast is het bij ons ook verplicht om in de bovenbouw een mondkapje te dragen en bij (verkoudheids)klachten blijf je thuis. Dat gaat redelijk goed en het valt me echt reuze mee hoeveel kinderen getest worden.

 9. rachel schreef:

  ik snap je helemaal en word gewoon eng van je blogpost 🙁 mondkapjes en testen bij kinderen gaat er hier niet in, dan maar thuis les maar ze hebben al zoveel voor hun kiezen gehad en dat testen en mondkapjes ben ik sowieso al alleergies voor.

 10. Super vervelend voor alle kids die hier zo mee strugglen 🙁 Het is nou eenmaal een moeilijke tijd.

  Groetjes,
  Carla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.