ventileren, gezonde leefomgeving

Zo creëer je een gezonde leefomgeving voor jouw kinderen

Ouders zijn vaak bezorgd over het effect van de luchtkwaliteit buiten. Terecht, want uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een slechte luchtkwaliteit enorm veel nadelige gevolgen kan hebben voor jonge kinderen. Soms heeft dit zelfs effect op de leerprestaties van kinderen, hun gedrag en hun weerstand. Daarom is het van essentieel belang dat er iets aan de luchtkwaliteit buiten wordt gedaan. Maar wat vaak vergeten worden is dat de luchtkwaliteit op scholen, kinderdagverblijven en in huis soms bijna net zo slecht is. Lees hier hoe je een gezonde leefomgeving creëert.

Zo creëer je een gezonde leefomgeving

Extra ventileren

Zeker nu in tijden van corona zijn we ons er steeds meer van bewust dat ventileren noodzakelijk is om onszelf en onze kinderen gezond te houden. Maar ook zonder corona is dit het geval. Feit blijft dat in veel woningen de luchtvochtigheid veel te hoog is. Dit resulteert met regelmaat tot het ontstaan van schimmelhaarden en dat kan weer ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid.

Wil je er zeker van zijn dat dit op orde is? Dan is de luchtvochtigheid in huis meten de allereerste stap. Zo weet je zeker of de luchtvochtigheid goed is of dat er misschien nog extra aan ventileren moet worden gedaan.

Veel mensen denken dat het al voldoende is om dagelijks even de ramen tegen elkaar open te zetten. Niets is echter minder waar. Enkel de ramen openzetten is niet voldoende. Zeker niet als dit slechts een uurtje per dag gedaan wordt. Daarom is het raadzaam om een ventilatiesysteem te overwegen. Dit kunnen al ventilatieroosters zijn boven de ramen, maar eventueel ook een mechanisch ventilatiesysteem in de badkamer en keuken. Op die manier blijft de luchtvochtigheid in huis op peil. Een aroma diffuser zorgt er ook voor dat de luchtvochtigheid op peil wordt gehouden én zorgt tevens voor een heerlijke geur in huis.

gezonde leefomgeving, ventileren

Constante temperatuur

De luchtvochtigheid is van invloed op de schimmels die in huis kunnen ontstaan. En dat heeft ook weer gevolgen voor de gezondheid. Door de luchtvochtigheid op peil te houden, geef je de schimmels minder kans om zich te ontwikkelen op muren, ramen en plafonds. Tegelijkertijd is het ook goed om de temperatuur onder controle te houden. Schimmels gedijen namelijk extra goed bij constante, hoge temperaturen. Daarom moet de binnentemperatuur in huis altijd tussen de 19 en 21 graden gehouden worden. En dan het liefst zo stabiel mogelijk.

leefomgeving

Stop met roken

De meeste ouders weten natuurlijk wel hoe slecht roken is voor kinderen. Toch wordt dit nog vaak gedaan. Besef goed dat roken jouw keuze is, niet die van je kinderen. Je wilt dan ook geen gezondheidsrisco’s veroorzaken met jouw beslissing. Gelukkig kan je veel van het meeroken voorkomen en een gezondere omgeving creëren door te stoppen met roken. Of in elk geval stoppen met het roken in huis. Op die manier trekken de schadelijke stoffen niet het gehele huis binnen. Deze waaien namelijk niet over, maar trekken in meubels, speelgoed en kleding.

gezonde leefomgeving

Ook wanneer je niet in huis rookt, is er altijd nog sprake van meeroken. Zodra jij buiten staat te roken en vervolgens naar binnen loopt, kleven de schadelijke stoffen aan je handen, kleding en haar. Knuffelen met je kinderen of ze simpelweg aanraken, betekent dat zij ook in contact komen met deze stoffen. Helemaal stoppen is dan ook altijd de beste keuze. Hier kun je eventueel hulp bij vragen aan de huisarts.

 

Wat doe jij om een gezonde leefomgeving te creëren?

 

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 6 Comments
 1. Lindaschrijfthetop schreef:

  Goede tips, wij gaan een beter ventilatie systeem in de badkamer aanschaffen, daar ontstaat nu af en toe schimmel.

 2. Nicole Orriëns schreef:

  We verhuisden naar het platteland! Grapje. Maar op zich werkt dat wel. Doordat alles een takkeneind ver weg is, moeten ze heel veel fietsen. In die zin is het een gezonde leefomgeving.

 3. Sandra schreef:

  Roken doe ik niet. Verluchten volgens mijn dochter te veel. Mijn ventilatiesysteem in de badkamer werkt hier veel beter dan in mijn vorige woning waar nochtans een raam was dat veel open stond.

 4. Caroline schreef:

  Roken is sowieso een dikke no-go en al helemaal in het bijzijn van kinderen. En frisse lucht doet wonderen voor een gezond klimaat en een gezond lichaam.

 5. Janet schreef:

  In huis roken vind ik echt verschrikkelijk, dat blijf je zo lang ruiken (ik heb dit vroeger ook wel eens gedaan in mijn eigen appartementje, maar zou ik nu echt niet meer doen). Zo’n diffuser zou ik nog wel eens willen hebben, dat lijkt me wel wat.

 6. rachel schreef:

  fijne tips! hier staan altijd de ramen open en roken doen wij niet meer en toen wij nog wel rookte deden wij dat in de tuin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.