mondkapje, verplicht mondkapje

Zo maak je zelf een mondkapje

Mooi is anders, maar vanaf maandag 27.04.2020 is het in bijna heel Duitsland verplicht om een mondkapje te dragen. Winkels met maximaal 800 m² winkelruimte mogen weer open en houd er dus rekening mee dat als je de grens overgaat om te tanken of boodschappen gaat doen, je een mondkapje draagt.

Verplicht een mondkapje dragen

In veel deelstaten in Duitsland (Niedersachsen, Noordrijn Westfalen) is het verplicht om een mondkapje te dragen (mond- en neusbedekking) op openbare plekken zoals winkels en openbaar vervoer. Het dragen van een mondkapje is niet voor jezelf, maar om anderen niet te infecteren.

In verschillende deelstaten gelden verschillende regels. Zo is het in Berlijn alleen verplicht in het openbaar vervoer. Wij wonen in Niedersachsen en hier geldt dat je neus en mond bedekt moet zijn. De mondkapjes mogen niet gedragen worden in de auto, want anders ben je onherkenbaar. Doe je dit toch kan je het ook nog een boete opleveren. Ik heb ze in de auto liggen, want geheid dat als ik naar de winkel ga, ik het vergeet.

Zelf een mondkapje maken

Mondkapjes zijn niet aan te slepen in de strijd tegen het coronavirus, maar nu het verplicht is om een mondkapje te dragen hoe kom je er dan aan? Het hoeven geen ziekenhuis mondkapjes te zijn, van papier of stof voldoen ook. Stof heeft dan wel mijn voorkeur, omdat je deze ook gewoon in de wasmachine kan gooien. Zelf ben ik niet handig achter de naaimachine, maar er was iemand zo lief om voor ons een mondkapje te maken van stof. Het printje had voor mij wel iets hipper gemogen, maar goed het is geen mode accessoire (gelukkig). Met een lapje stof en elastiek kun je er zelf één maken. Leg hierin een stukje papier (keukenrol) wat dient als filter. Deze moet je wel elke keer vervangen.

Het kapje is erg groot en ik vind het ook best benauwd dragen, maar goed wat moet dat moet.

mondkapje, duitsland

Zou het echt helpen?

Hier zijn de meningen over verdeeld en zelf heb ik er ook zo mijn bedenkingen over. Een zelfgemaakt mondkapje heeft natuurlijk niet hetzelfde effect en het coronavirus zou gewoon door de zelfgemaakte kapjes heen gaan. In supermarkten zag ik al verschillende mensen lopen met mondkapjes en dat vind ik echt een heel raar gezicht. Daarbij kan ik de mensen vaak al slecht verstaan en met die kapjes op zijn ze nog slechter verstaanbaar. Nu moeten wij er ook aan geloven en ik voel me net alsof ik van een andere planeet kom met zo’n mondkapje.

Wel ben ik blij dat er nu meer winkels open gaan zoals bijvoorbeeld Action, want ik heb al die weken alleen nog maar een supermarkt gezien en dat was al één van mijn minst favoriete ‘uitjes’.

Wat vind jij van deze maatregel? Ga jij wel eens naar Duitsland om te tanken of boodschappen te doen?

Lees ook:

 

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 12 Comments
 1. Gea schreef:

  Creatief gedaan, maar het werkt inderdaad niet. Ik vind het ook een eng gezicht al die maatregelen. Mensen met handschoenen en mondkapjes.

 2. rachel schreef:

  handig gedaan weer en nee het werkt niet en zou het zelf ook niet dragen want word al benauwd als ik er naar kijk

 3. Manon schreef:

  Ik heb astma dus met zo’n ding op is het echt heel benauwend. Maar vind het wel een goede regel. We halen 1x per week de boodschappen uit Duitsland en miste het wel.

 4. Gelukkig is het in NL (nog) niet verplicht want ik vind ze ook niets haha. Maar ja als het moet….

 5. Simone schreef:

  Of het echt helpt, geen idee. Denk wel dat het in ieder geval bijdraagt aan het verminderen van de verspreiding. Wel handig dat je deze zelf kunt maken.

 6. henk schreef:

  Onze vakantie naar oostenrijk hebben we geannuleerd, maar als we wel waren gegaan dan hadden we in Duitsland en Oostenrijk een Buff als mondbedekking gedaan

 7. Handig gemaakt! Als het verplicht zou worden zou ik het wel dragen maar niet uit me eigen. Ik moest er pas in het ziekenhuis een op en werd er erg benauwd van.

 8. Sherry schreef:

  Wat handig zeg. Ik heb onlangs nog kapjes gekocht. Ik weet wel dat een kapje dat ze in het ziekenhuis geven een klepje ik de neus moet bevatten. Anders heeft het geen werking.

 9. Frederique schreef:

  Ik denk dat het zeker wel uitmaakt om een mondkapje op te hebben. Beter dan zonder zeg maar. Gisteren was ik in de AH om boodschappen te doen, loopt er een vrouw op 3 centimeter van me te hoesten zonder haar elleboog of hand of wat dan ook voor d’r mond te doen. Die zou dus verplicht een mondkapje moeten denk ik dan. Sowieso snap ik dat soort mensen echt niet.

 10. Nicole Orriëns schreef:

  Ik vind ‘m erg mooi geworden! Ik kan me voorstellen dat er een heuse mondkapjes mode gaat komen nu : )

 11. José schreef:

  Ik woon ook in Duitsland en ik voel me ook net een maanmannetje, haha! Ik voel me er wel veilig bij, ik denk dat het wel sowieso wel iets helpt en alle beetjes helpen. 🙂

 12. Nicole Orriëns schreef:

  Deze vakantie gingen we met het gezin naar Oberhausen en droegen daar een mondkapje. Ik had er een paar van Bonprix en de Action bij me.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.