speelgoedmuseum, deventer

Uit tip: Het speelgoedmuseum Deventer

Het Speelgoedmuseum Deventer heeft de grootste speelgoedcollectie van Nederland. Voor kinderen is dit museum erg leuk, want naast al het speelgoed dat er te bezichtigen is, kun je er ook spelen. Er is veel te zien én te doen en interessant voor jong en oud.

Speelgoedmuseum Deventer

Het Speelgoedmuseum Deventer ligt midden in het centrum en is direct te herkennen aan de groene vlaggen. Het museum bevindt zich in twee sfeervolle koopmanshuizen uit de Hanzetijd en heeft een oppervlakte van 450 m². De speelgoedcollectie is te zien in verschillende kamers en bevat ruim 14.000 items in Nederland gebruikt speelgoed!

speelgoedmuseum

Algemene informatie

 • De toegangsprijzen vielen ons erg mee. Voor volwassenen betaal je €7,50 en kinderen vanaf 4 t/m 18 jaar € 4,-.
 • Het museum is van dinsdag t/m zondag van 11:00 uur tot 17:00 uur geopend.
 • Parkeren kan in de parkeergarage Brink. Deze is gelegen in het centrum van Deventer en vanaf hier is het ongeveer 100 meter lopen naar het museum.
 • Het museum is niet rolstoeltoegankelijk. Dit komt door de verschillende verdiepingen waar de kamers zich bevinden en er is geen lift aanwezig.
 • Voor meer informatie neem een kijkje op de website van het Speelgoedmuseum.

Ons bezoek aan het Speelgoedmuseum

In het museum kun je zelf op ontdekkingstocht gaan in de verschillende kamers. Kinderen kunnen daarbij ook nog een speurtocht doen of kiezen voor een audiotour. In de kamers vind je speelgoed uit verschillende tijdsperiodes; van poppen tot tollen en van bordspellen tot games.

museum

speelgoedmuseum deventer

deventer

Een museum waar je ook kan spelen

Het leuke aan het Speelgoedmuseum is dat kinderen er ook kunnen spelen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld op de zolder van het museum bezig met een interactieve knikkerbaan.

speelgoedmuseum deventer

Of ga creatief aan de slag en maak van allerlei voorwerpen iets kunstzinnigs. Wanneer je klaar bent druk je op de grote rode knop en je creatie verschijnt op het grote beeldscherm.

Of speel een spelletje Pac-Man.

museum

De jaren ’80

De jongens vonden alle kamers leuk en interessant, maar mij sprak de kamer uit de jaren ’80 natuurlijk erg aan. Ik zag veel speelgoed uit mijn tijd zoals Popples, een koolpop, rolschaatsen in de welbekende blauw/gele kleur en van die kunststof wormen die licht geven in het donker. Nu ik er zo bij nadenk, is het best gek dat het speelgoed waar ik vroeger mee speelde nu in een museum staat en vintage is. Voor mij voelt het helemaal niet vintage, maar voor mijn kinderen is dat speelgoed natuurlijk super oud. Ik denk er maar niet te veel bij na, anders ga ik mij ook nog vintage voelen.

speelgoedmuseum deventer

deventer

Wat vonden wij van het Speelgoedmuseum?

De jongens hebben ontzettend genoten en vonden het een erg leuk museum, vooral omdat er ook veel doe dingen zijn. Dat maakt het extra leuk. Zelf had ik er wel iets meer van verwacht. De kamers met speelgoed waren redelijk klein (ook de collectie) en sommige kamers waren zelfs een beetje somber/kaal ingericht en miste ik de sfeer. Maar al met al hebben wij ons zeker vermaakt en was het een geslaagd uitje.

Wil je alles zien én doen in het Speelgoedmuseum Deventer? Houd er dan rekening mee dat je zeker 90 minuten binnen bent. Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen, want sommige kinderen zijn er niet weg te slaan en kunnen er tot sluitingstijd wel zoet zijn.

 

 

 

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 9 Comments
 1. Bedankt voor de tip! Wij hebben hier in België ook een speelgoedmuseum maar dat in Deventer kende ik nog niet.

 2. Amina schreef:

  Zo leuk lijkt me dit museum. Ik zou er zelf ook zo naartoe kunnen gaan. Ik vind het wel jammer dat kinderen met een rolstoel dit niet makkelijk kunnen zien…

 3. Linda schrijft 't op schreef:

  Wat een leuk uitje om met de familie naartoe te gaan, vooral als de kinderen wat in het museum kunnen doen.

 4. Jouvence schreef:

  Wat lijkt me dit een ontzettend leuk museum! En niet eens super ver rijden vanaf ons huis. Deze ga ik even onthouden. Even kijken of de museumkaart er geldig is.

 5. Tania schreef:

  Lijkt me leuk om eens te doen met mijn zoontje. Wij hebben hier in Belgie ook een speelgoedmuseum maar denk niet dat ik er al eens geweest ben

 6. Mirjam schreef:

  Ik ben hier vorig jaar geweest, zonder kinderen (hoe dan?) . Superleuk en vol jeugdsentiment. Ik moet gauw eens terug mét kids.

 7. Tessa schreef:

  Ik ben jaren geleden ooit eens in dit museum geweest. In oosterhout zit ook een speelgoedmuseum. Hier ging ik als klein meisje heel vaak heen

 8. Wanda schreef:

  Als kind ben ik ooit in het speelgoedmuseum in Roden geweest, dat was ook zo’n walhalla vol met speelgoed van vroeger.

 9. Gabrielle schreef:

  Ik ben altijd dol op musea waar je ook dingen kunt doen, alleen maar kijken is niet aan mij besteed. Ik ben hier vroeger ook geweest en vond het te gek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.