museum, denekamp, natura docet

Museum Natura Docet Wonderryck in Denekamp is hét museum voor het hele gezin

Mijn jongens vinden een museum maar saai en toen ik ze vertelde dat we gezellig naar museum Natura Docet Wonderryck gingen, waren ze niet echt enthousiast. We stapten in de auto en reden naar Denekamp. Daar eenmaal aangekomen veranderde hun mening en hebben ze een geweldig leuke dag gehad mét een heel bijzondere afsluiting!

Museum Natura Docet Wonderryck in Denekamp

Museum Natura Docet is een natuurhistorisch museum in de Twentse plaats Denekamp. Het museum is opgericht in 1911 door onderwijzer J.B. Bernink en was het eerste natuurhistorisch museum in Nederland dat voor het publiek toegankelijk was. Sinds 1922 is het museum op de huidige locatie gehuisvest.

Wat is er te zien in Natura Docet?

In museum Natura Docet Wonderryck kom je oog in oog te staan met heel bijzondere opgezette dieren uit de hele wereld, stenen, fossielen en skeletten. Bij aankomst kun je al tal van dieren bewonderen in de etalage en dat vonden de jongens al heel indrukwekkend. Binnen stond ons nog meer te wachten en enthousiast begonnen ze aan hun avontuur.

Je komt binnen in de museumwinkel waar je ook de tickets kunt kopen. Ik schrok wel een beetje van de prijs, want voor vijf personen (inclusief tickets voor een ontmoeting met Loesje) moesten we € 62,- betalen. In het museum is ook een café en buiten een terras waar je kan genieten in de museumtuin en de kinderen kunnen spelen op de speeltoestellen. Daarnaast worden er vaak activiteiten georganiseerd zoals bijvoorbeeld een speurtocht of uilenballen uitpluizen.

Het museum is heel overzichtelijk en prachtig opgesteld. Er staan vitrinekasten vol met bijzondere dieren waar de jongens het bestaan niet eens van wisten. Niet alles staat achter glas en soms mag je zelfs ook dieren aanraken.

museum natura docet

natura docet

natura docet

Ontdek en leer

Er zijn verschillende kamers (wonderkamers) met ieder hun eigen thema en er staat zoveel dat je echt de tijd moet nemen om alles goed te kunnen zien. In elke kamer verwonder je je weer opnieuw en is er zoveel om te leren en ontdekken.

natura

denekamp

museum natura docet denekamp

Je kan het zo gek niet bedenken, maar je komt in dit museum echt vanalles tegen. Van een reusachtige krokodil aan de muur tot het kleinste kevertje in een vitrinekast, wat op de jongste ook veel indruk maakte, want (zo zei hij) ”Mama, ik vind het wel zielig dat mensen een spijker in de kevertjes hebben geprikt.

museum denekamp

denekamp, museum

docet, museum denekamp

Bijzonder en indrukwekkend

De dieren (en zelfs een foetus ) op sterk water maakten ook erg veel indruk. Net zoals het kalfje met twee koppen, het kalfje met drie snuiten (misschien ook een beetje eng) en het lammetje met acht poten. Ze konden niet geloven dat deze dieren echt zijn, ze dachten eerst dat het speciaal was gemaakt voor één of andere film, want zoiets kan toch niet echt bestaan?

Oog in oog met Loesje

Ook kochten we tickets om Loesje te bewonderen en het was zelfs mogelijk om haar te aaien. Dit is niet voor bangeriken weggelegd, want Loesje is namelijk een python! Er kwam een bioloog die heel leuk en enthousiast vertelde over Loesje wat de jongens ook erg interessant vonden. Na afloop kon je kiezen of je haar om je nek wilde dragen, maar mocht je dat een beetje eng vinden mocht je haar ook even aaien. De jongens en ik zijn niet zo bang aangelegd en droegen haar allemaal even om onze nek, wat echt een heel bijzondere ervaring is!

natura docet, denekamp

Een museum is helemaal niet saai

Hun mening dat een museum saai is, is helemaal bijgedraaid en ze zijn er erg enthousiast over. Ze vonden het bijzonder en erg indrukwekkend en hebben er veel van opgestoken. Wat het meeste indruk maakte was het kalfje met twee koppen, de dieren op sterk water en natuurlijk hun ontmoeting met Loesje.

Heel groot is het museum niet. We hebben er een klein uurtje rondgelopen, maar door de ontmoeting met Loesje heeft ons bezoek aan het museum wel iets langer geduurd. Het museum heeft veel indruk achtergelaten en is zeker de moeite waard om te bezoeken voor elke leeftijd. Ik zou zeggen ontdek en ervaar het zelf, want dit is echt heel bijzonder!

wonderryck

Praktische informatie

 • Adres: Oldenzaalse straat 39, 7591 G.L. Denekamp.
 • Openingstijden: Maandag t/m vrijdag gesloten ( voor openingstijden in de vakanties en activiteiten raadpleeg de website). Zaterdag en zondag geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur.
 • Prijzen: Kinderen tot 4 jaar gratis.
   • Kinderticket ( 4 tot 18  jaar ) € 8,50.
   • Vanaf 18 jaar € 9,50.

 

 

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 6 Comments
 1. Linda Meester schreef:

  Wat een leuk en leerzaam uitje, zeker als je in die regio woont

 2. Linda schrijft 't op schreef:

  Dat ziet er leuk uit, als kind zou ik uilenballen uitpluizen te gek vinden.

 3. Linda schrijft 't op schreef:

  Dat ziet er leuk uit, als kind zou ik uilenballen uitpluizen te gek vinden.

 4. Jouvence schreef:

  Dit museum lijkt me ook echt wat voor mij en mijn partner. Wij verzamelen edelstenen, fossielen en hebben een aantal opgezette vlinders + schedels. Helaas niet om de hoek.

 5. G. T. schreef:

  Wij zijn er anderhalf jaar geleden geweest, toen we daar ‘in de buurt’ op vakantie waren. Toen was er een dino tentoonstelling. Dat maakte dat wij ons daar bijna een dag hebben vermaakt. Heel tof en mooi museum inderdaad.

 6. Eliane Roest schreef:

  Wat een leuk uitje dit. Geloof niet dat ik Loesje zo had willen aaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.