uilenballen, braakballen, uitpluizen

Uilenballen uitpluizen met kinderen

Uilenballen (ook wel braakballen genoemd) uitpluizen is super spannend om te doen en zo kom je erachter wat de uil heeft gegeten. Je vind schedeltjes en botjes van muizen en met de speciale zoekkaart kom je erachter van welke muis de botjes zijn. 

Uilenballen uitpluizen

Uilenballen uitpluizen is super interessant om te doen. Uilen slikken hun prooi meestal heel door en de onverteerbare delen zoals haren, botjes en nageltjes blijven dan achter in hun maag. Na een tijdje braakt de uil dit uit en deze uilenballen kun je dan gaan uitpluizen om erachter te komen wat de uil heeft gegeten. Dit is heel leerzaam en de braakballen bevatten vaak complete skeletjes van knaagdieren.

uil, bosuil

Hoe kom je aan uilenballen?

Bij ons in de tuin zaten eerder altijd uilen in de bomen, maar helaas heb ik ze al een lange tijd niet meer gezien of gehoord. Op de grond onder de bomen lagen altijd heel veel uilenballen, maar ‘onze tuinman’ Nick is zo secuur bezig met het opruimen van de tuin dat hij ook de braakballen heeft weggegooid. Gelukkig kregen we van familie die wel een stuk of vijf uilen in de tuin heeft een bakje vol met uilenballen en konden we ze gaan uitpluizen.

uilen, ballen

De kat vind ze ook erg interessant, ja het zal wel lekker ruiken….

uilenbal, braakbal

Heb je zelf geen uilen in de tuin, maar wil je wel eens uilenballen uitpluizen? Ga dan eens bij een boer langs, zij hebben vaak uilenkasten in de schuur hangen. In het bos kun je ze ook vinden als je geluk hebt en onder sparren-of dennenbomen kun je braakballen van de ransuil vinden. Als je niks in de natuur kunt vinden kun je ook een pakketje bestellen of kopen op Marktplaats. Wanneer je een pakket besteld bij de Zoogdierwinkel zijn de uilenballen al bevroren geweest en hierdoor is het ongedierte wat erin zat dood gegaan. Je zou ze dan met je blote handen kunnen uitpluizen, maar als je dat toch een vies idee vind gebruik je gewoon latex handschoenen.

Het uitpluizen van een uilenbal

Het is verstandig om een tafelkleed, stuk papier of placemats op tafel te leggen om hier de braakballen op uit te pluizen. Het geeft namelijk wel wat rommel en zo scheelt het schoonmaken. De CSI zoekkaart is erg handig bij het uitpluizen, zo weet je van welke muis de botjes zijn. Ben je erachter van welke muis de botjes zijn? Dan kun je opzoeken hoe ze eruit zien in levende lijve.

Als je braakballen hebt gevonden en je wilt ze gaan uitpluizen doe dan latex handschoenen aan. Braakballen kunnen eitjes bevatten van de vossenlintworm. Lees hier tips om het infectierisico te verminderen wanneer je uilenballen wilt gaan uitpluizen.

Je kan de braakballen voorzichtig met je vingers doormidden breken en dan kan je gaan beginnen met uitpluizen. Hierbij is het handig om een pincet te hebben, want de botjes zijn erg breekbaar! Naast schedeltjes vind je ook heel veel andere botjes.

uilenballen, uitpluizen

braakballen, uitpluizen

Schedeltjes en botjes

Deon gaat echt heel voorzichtig te werk en vind meteen al een mooi schedeltje. Je hoeft niet altijd schedeltjes te vinden in een braakbal, soms zijn het ook alleen botjes. Het is elke keer een verassing wat erin zit en dat maakt het juist ook zo spannend! Je kunt ze schoonmaken met een oude tandenborstel.

braakballen, uil, uitpluizen

schedeltjes, braakballen

Hoe bewaren?

Deon wil graag alle botjes bewaren, maar de schedeltjes zijn toch wel echt het gaafst. Je kan ze op zwart papier plakken en dan het hele skeletje gaan maken of bewaren in een doosje.

Zou jij ook wel eens uilenballen willen uitpluizen of vind het een vies idee om te doen?

 

 

Lees ook:

 

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

 

 

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 7 Comments
 1. Gea schreef:

  Dit hebben we vroeger ook wel eens gedaan kan ik mij herinneren. Leuke bezigheid is het wel

 2. Lodi schreef:

  haha nou of het echt op mijn lijst staat wat ik graag wil doen weet ik niet zeker, maar ik weet dat mijn kinderen het een tijd terug op school deden en echt erg leuk en leerzaam vonden. Dus wat dat is het helemaal geen gek idee!

 3. Wanda schreef:

  Nee joh, dat is echt helemaal niks voor mij! Ik vind alleen het idee al vies terwijl ik me heus wel kan voorstellen dat het leerzaam is, maar nee, ik laat het graag aan anderen over.

 4. Marsha schreef:

  Dit heb ik ooit gedaan toen ik heel jong was! Aan de ene kant vond ik het echt walgelijk. Maar aan de andere kant ook echt super interessant.

 5. Leslie schreef:

  Ik heb hier ook nog een doos staan met uilenballen, besteld om samen met andere huisonderwijzers te doen. Voorlopig kunnen we elkaar niet ontmoeten, maar ik kijk er naar uit om het binnenkort, na deze hele corona situatie wel terug te doen.

 6. Kiki Hasselton schreef:

  super leuk en interessant. ik had laatst ook een uilenbal gevonden in de tuin, ook uitgepluist en ook een skeletje gevonden

 7. Dit is altijd weer een hit bij kinderen! Geef het elk jaar als natuurles haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.