kikker, slootjes en vijvers, kikkerdril, kikkervisjes

Kikkerdril vangen en verzorgen doe je zo

In het voorjaar zie je in veel slootjes en vijvers kikkerdril. Ontzettend leuk om dit samen met je kind(eren) te vangen en natuurlijk heel interessant om het proces te zien van kikkerdril tot kikkervisjes. Wil je ook kikkerdril vangen? Hier lees je tips om ze te verzorgen.

Zoek kikkerdril in slootjes en vijvers

Je vind het kikkerdril in het ondiepe gedeelte aan de waterkant. Neem hiervoor een emmer en een netje mee. Een klein beetje kikkerdril is genoeg, want je kikkervisjes moeten genoeg ruimte hebben en niet met te veel in een bak zitten.

kikker, kikkerdril, slootjes en vijvers

kikkers, kikker, kikkerdril

Beschermde dieren

Kikkers staan op de lijst van beschermde dieren. Dit betekent dat je ze niet mag vangen, vervoeren of verhandelen. Wel mag je kikkerdril of dikkopjes vangen en meenemen om ze te verzorgen. Dit word namelijk gezien als een vorm van natuurbeheer en vermeerdering van de soort. Daarna moet je ze wel weer terug in de vijver of sloot zetten.

Vul je aquarium

Vul een glazen of plastic bak met wat zand, steentjes en plantjes uit de sloot. Eén à twee plantjes is genoeg, deze zorgen voor het zuurstof  in het water. Daarna giet je er wat slootwater bij. Vul je bak niet met kraanwater! Kraanwater bevat niet de juiste voedingsstoffen en kan te veel kalk bevatten waar het kikkerdril niet tegen kan (ook de kikkervisjes kunnen hier niet tegen). Dus als je het water gaat verversen doe je dit ook met slootwater.

Nu je bak is gevuld kun je het kikkerdril er langzaam in laten glijden.

kikkerdril, kikkervisjes

Verzorging kikkervisjes

Niet al het kikkerdril hoeft uit te komen. Deze hoef je niet meteen weg te halen, want de kikkervisjes eten dit (net zoals ze dode kikkervisjes opeten). Zijn er te veel dode visjes in je bak haal ze dan wel weg om infecties en ziektes te voorkomen.

Als de kikkers bijna volgroeid zijn, hebben ze ook een plek nodig boven het water. Zorg er voor dat je een grote steen of wat hout in je bak hebt waar ze op kunnen zitten anders kunnen ze verdrinken. Het ademhalen via de kieuwen gaat nu namelijk over via de huid.

  • Zet je bak met kikkerdril niet in de volle zon.
  • De kikkervisjes eten algen, wat ze in het slootwater vinden.
  • Ververs het water regelmatig met slootwater (ongeveer 2 keer in de week).

Bijvoeren

Nu je kikkervisjes groeien kun je ze bij gaan voeren met:

  • Muggen larven. Deze kun je in een dierenwinkel kopen of zelf gaan vangen.
  • Watervlooien.
  • Visvoer.
  • Kleine blaadjes sla, komkommer of tomaat.

Je kikkervisjes uitzetten

Helaas kun je je kikkervisjes niet houden, er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan. Zet je kikkervisjes uit als ze voorpootjes hebben gekregen in de sloot of vijver waar je ze vandaan hebt, op een plek waar genoeg schuilplekken zijn, want vogels en vissen zien ze als een lekker hapje. Breng ze terug in een emmer zonder water, want anders kunnen ze onderweg verdrinken.

Het is voor kinderen een heel leuk proces om het kikkerdril te zien veranderen, wij zijn erg benieuwd naar onze kikkervisjes! Op onze Instagram pagina kun je met ons meekijken.

kikker, kikkerdril

Heb jij wel eens kikkerdril gevangen?

 

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 6 Comments
  1. Lodi schreef:

    Ik heb ze nooit gevangen, maar ik kan me heel goed voorstellen hoe leuk en leerzaam dit voor kinderen kan zijn. Ik ga zeker mee kijken op jullie insta hoe ze zich ontwikkelen.

  2. Nicole Orriëns schreef:

    Oh, is het alweer die tijd van het jaar?! Leuk zeg. En een mooi experiment voor kinderen vind ik altijd.

  3. Oh dit doet me echt denken aan mijn kleutertijd haha. Vond kikkervisjes echt geweldig!

  4. Felice Veenman schreef:

    een vriend van ons deed het met zijn kinderen: echt heel gaaf ! Ik kan het iedere ouder van harte aanraden

  5. Corné schreef:

    Inderdaad heel leuk voor de kinderen en zeer leerzaam. Van de bruine en groene kikker mag je inderdaad het kikkerdril meenemen uit de natuur. Maar van de boomkikker en de heikikker mag het bijvoorbeeld weer niet.

    Heikikkers leven meer in ruigtegebieden zoals bijvoorbeeld heidevelden. Ze zetten hun dril af in iets zuur water (o.a. heidevennen). Door in dit soort gebieden dus geen dril te gaan zoeken is het vrijwel uitgesloten dat er per ongeluk eitjes van de Heikikker worden weggenomen.

    Dat even ter info. Maar geweldig dat je de kinderen dit wil bijbrengen in de tijd dat veel kinderen alleen nog maar op schermpjes kijken.

    • Batboy schreef:

      Dankje voor de tip Corné. Wij zoeken ook alleen het kikkerdril wat er in slootjes en vijvers te vinden is. Heidevennen hebben wij hier niet in de buurt, maar goed om te weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.