Zeeuwse bolus

Wat is een Zeeuwse bolus en hoe smaakt het?

Tijdens onze midweek naar Zeeland stonden er 3 dingen op mijn bucketlist. Eén daarvan was een Zeeuwse bolus eten. Ik heb er weleens van gehoord, maar nog nooit één geproefd en als je in Zeeland bent is dat dus dé kans om een echte Zeeuwse bolus te proeven.

Wat is een Zeeuwse bolus?

Een Zeeuwse bolus (ook wel jikkemi(e)nen genoemd) is een zoet gesuikerd broodje dat oorspronkelijk afkomstig is uit de provincie Zeeland met wortels uit Spanje en Portugal. Bolussen worden gebakken van luxe wit brooddeeg dat tot een streng door donkere of lichtere bruine basterdsuiker wordt uitgerold en daarna wordt opgerold in een soort spiraalvorm. Soms wordt er ook nog kaneel aan toegevoegd, maar niet elke bakker doet dat. De meesten hebben een eigen recept en bereidingswijze.

Zeeuwse bolussen worden vaak bij de koffie gegeten waarbij de onderzijde wordt besmeerd met boter.

Dat moet je geproefd hebben

Tijdens onze fotoshoot in Middelburg vertelde de fotografe mij dat de jikkemine met room ‘walgelijk’ lekker is en tja als zij dat zegt, dan moet ik die natuurlijk proeven. We liepen naar de bakker en bestelden daar onze bolus. Ik twijfelde nog even of ik er toch niet één zonder room zou bestellen, maar dat walgelijk lekker bleef in mijn achterhoofd en bestelde dus toch één mét room.

Op een servetje namen we onze bolussen mee naar het terras en gingen zitten in het zonnetje. Het leek op het eerste gezicht een beetje op een koffiebroodje en heeft ongeveer dezelfde grootte.

Zeeuwse bolus

Ik pakte de bolus en kon niet wachtten een hap te nemen en dat deed ik dus ook meteen. Het was zacht en smeuïg en de binnenkant was gevuld met heerlijke room. Het is geen room zoals van een puddingbroodje, (dat vind ik namelijk niet zo lekker) maar dit was echt smakelijk en voordat ik het wist was ie al op, wat zonde.

bolus

Om je vingers bij af te likken

Als je in Zeeland bent moet je echt eens zo’n lekkere Zeeuwse bolus halen. De jongens vonden het best wel lekker, maar hoefden er niet nog één. Ik had er best nog één op kunnen eten en ben blij dat ik die met room heb gekozen. Ik wil niet weten hoeveel calorieën erin zitten, maar ach als je in Middelburg gaat shoppen heb je die Zeeuwse bolus er zo weer af gelopen.

Heb jij weleens een Zeeuwse bolus gegeten? Wat vind jij ervan?

 

 

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

Be the first to comment

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.