giftige planten, giftig, planten, kinderen

Deze planten zijn giftig en gevaarlijk voor kinderen

Bloemen en planten in de tuin maken het altijd erg gezellig, maar met kinderen moet je oppassen voor bepaalde planten. Er zijn er namelijk heel veel die giftig zijn en waar je kindje erg ziek van kan worden en sommige zijn zelfs dodelijk.

Giftige planten

Heel wat planten zijn giftig en dat brengt veel risico’s met zich mee. Wanneer je kindje in de ontdekkingsfase zit kan hij van alles in zijn mond gaan stoppen, maar ook wanneer je kindje ouder is kan hij uit nieuwsgierigheid gaan proeven door bijvoorbeeld besjes te gaan eten. Leer je kindje al vroeg om geen planten aan te raken en nooit de besjes op te eten.

13x Giftig

Het staat natuurlijk erg gezellig al dat groen en bloeiends in je tuin, maar het is wel verstandig om erop te letten welke bloemen en planten giftig zijn. Helaas zijn er geen kenmerken voor giftige planten en dit is slechts een kleine greep uit de lijst.

Buxus

Alle delen van de plant zijn giftig. Bij inname heb je last van je maag, darmen, braken, diarree (soms met bloed) en stuiptrekkingen. Bij contact met de bladeren kan de huid ontsteken.

Brugmansia (Engelentrompet)

Alle delen van de plant zijn giftig, maar vooral de zaden bevatten veel gif. Symptomen zijn verwijde oogpupillen, droge mond, rood gezicht, snelle hartritme, verwardheid en hallucinaties die wel vier dagen kunnen aanhouden.

Lelietje van Dalen.

De stoffen die de plant bevat hebben uitwerking op de hartspier en bloedsomloop.

lelietje van dalen

Klimop

De bladeren en vooral de bessen zijn giftig. Bij grote inname kunnen er maag- darmstoornissen worden veroorzaakt.

Berenklauw

Als de huid met het sap in contact komt, wordt de huid langer dan een week erg gevoelig voor Uv-stralen. Er kunnen letsels ontstaan in de vorm van roodheid, blaasjes en zwelling. De letsels kunnen eruit zien als echte brandwonden.

berenklauw

Hortensia

De bladeren en bladknoppen zijn giftig en zelfs bij inname van een kleine hoeveelheid treden er spijsverteringsstoornissen op.

Hulst

De bladeren en de bessen zijn giftig. Bij inname van een grote hoeveelheid treden hevig braken, diarree en soms slaperigheid op.

Gouden regen

Eén van de giftigste planten! De hele plant, maar vooral de vruchten (deze lijken een beetje op boontjes) bevatten een giftige nicotineachtige verbinding. Eén van de eerste symptomen zijn hevig braken. Er kunnen hart en bloedvaten problemen ontstaan en daarom worden enkele uren ziekenhuisopname aangeraden. Bij een grote hoeveelheid inname treed een opwindingsfase op met verwardheid en tonisch-clonische aanval . Gevolgd door verlamming van de ademhalingsspieren en mogelijk overlijden.

goudenregen

Blauwe regen

Bij inname van een kleine hoeveelheid zijn de symptomen braken, misselijkheid, buikkramp, maag- en darmstoornissen. Sap in het oog kan leiden tot ernstige irritatie van het hoornvlies.

Nerium Oleander

Alle delen van de plant zijn giftig en het opeten van één blad kan bij een kind al voldoende zijn voor een ernstige vergiftiging. De klachten zijn buikpijn, braken en in sommige gevallen zelfs een vertraagde polsslag, hartkloppingen en hartzwakte.

nerium oleander

Rododendron

Alle delen van de plant zijn giftig. De symptomen van vergiftiging treden op na 30 minuten à 2 uur en kunnen zijn; irritatie van de mond, misselijkheid, braken, buikpijn, slaperigheid, lage bloeddruk, spierzwakte, vertraagde hartslag, stuipen en coma. Dit kan 24 uur aanhouden.

rododendron

Pieris Japonica

De zaden hiervan zijn erg giftig. De klachten beginnen meestal met buikpijn, duizeligheid, zweten en spierzwakte. Bij dieren kan de inname zelfs fataal zijn.

pieris japonica, bloemen en planten

Taxus

Alle delen (m.u.v. het rode vruchtvlees van de schijnbes) zijn erg giftig. Het heeft eerst een prikkelende en daarna een verlammende werking op het hart en ademhalingsstelsel (ook voor dieren). Na inname van de zaden of naalden veroorzaakt het braken, diarree, buikkrampen, duizeligheid, hallucinaties en verwijding van de pupillen. Bij een zware vergiftiging volgen er daarna stuipen, hartritmestoornissen, daling van de bloeddruk en onregelmatige polsslag en dit kan zelfs fataal zijn.

taxus

Wil je weten welke planten nog meer giftig zijn, neem dan een kijkje in de brochure van het Antigifcentrum.

Behandeling

Het is belangrijk te weten welke bloemen en planten je in je tuin hebt staan, bewaar zo nodig de kaartjes. Heeft je kindje toch iets in zijn mond gestopt:

  • Verwijder de plantenresten uit de mond en laat je kindje water drinken.
  • Neem contact op met je huisarts of het Antigifcentrum (070-245 245 gratis nummer) en houd de naam van de plant bij de hand. Bij het Antigifcentrum beantwoordt een arts al je vragen 24/7.
  • Bij inname van giftige planten is vaak het toedienen van actieve kool van toepassing (bijvoorbeeld bij de rododendron). Dit is een speciaal behandelde koolstof die door adsorptie allerlei stoffen aan zich kan binden. Dien dit alleen toe in overleg met je huisarts of het Antigifcentrum!

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

 

 

 

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 1 Comment
  1. Nicole schreef:

    Ik wist helemaal niet dat die allemaal giftig waren. We hebben thuis altijd buxus, hortensia en blauwe regen, maar nooit geweten. Toen ik bij een plantenzaak werkten moesten we ooit rotte bladeren/bloemen verwijderen en als er melkkleurig sap uit kwam, dan was dat ook giftig. Dus wanneer ik dat had gedaan moest ik goed mijn handen wassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.