huishouden, klusjes, helpen, klusjes in huis

Met deze klusjes kan jouw kindje je helpen in het huishouden

Het huishouden kent nooit een eind, helaas, maar je kan je kindje ook leren om je te helpen met bepaalde klusjes in huis. Extra helpende handjes is nooit verkeerd en samen is het nog gezelliger ook. 

Huishouden

Niet mijn favoriete bezigheid; het huishouden, maar het geeft ook wel een fijn gevoel als alles schoon en netjes is. De was vind ik één van de vreselijkste dingen, maar ook de badkamer schoonmaken zie ik altijd best tegenop. Het is dan ook wel prettig als je kindje je een handje kan helpen en dit kun je ze op jonge leeftijd al spelenderwijs leren.

Als ze nog klein zijn willen ze vaak graag helpen zoals met het vouwen van de was, maar echt handig is dat dan niet. Samen de was opruimen kan dan weer wel.

was opvouwen

Helpen met klusjes

Wanneer je kindje 2 jaar is kan hij al makkelijk zijn eigen speelgoed opruimen. Wij hebben het voordeel dat we een speelkamer hebben en dat al het speelgoed niet in de woonkamer slingert, maar ook in de speelkamer moet alles netjes opgeruimd worden. Soms willen ze ook wel eens in de kamer spelen en slepen dan al het speelgoed mee. Het nadeel hiervan is dat het speelgoed ook weer opgeruimd moet worden en naar de speelkamer moet, maar wist jij zodra het speelgoed weer opgeruimd moet worden het wel 42x zwaarder word? Ze kunnen het dan opeens niet meer dragen of

 • Ze zijn plotseling moe.
 • Hebben een zere buik.
 • Hun benen doen pijn en kunnen niet meer lopen.
 • Zere armen en dus kunnen ze het niet meer dragen.

Hele slimme smoesjes en bij Deon werkte het wanneer ik zei dat ik de stofzuiger ging ophalen. Je had moeten zien hoe snel hij alles ging opruimen! Helaas maakt het de jongste twee niet uit of ik de stofzuiger pak. Samen opruimen is dan vaak een optie.

Klusjes per leeftijd

Door je kindje taken te geven leert hij omgaan met verantwoordelijkheidsgevoel en daarnaast draagt het bij aan de zelfstandigheid van je kindje. Peuters en kleuters vinden het (nog) leuk om mama en/of papa te helpen en dit moet je dan ook zeker aanmoedigen. Maak er geen vaste prik van, dat werkt averechts. Wanneer ze het leuk vinden, laat je je kindje nog lekker zijn gang gaan en zo kan hij wennen aan het helpen.

Kinderen vanaf een jaar of 2 kunnen kinderen al best veel doen. Zo kunnen ze (naast hun eigen speelgoed opruimen):

 • Hun jas en schoenen ophangen/opruimen
 • Helpen tafeldekken (lichte spulletjes zoals sausjes, onderzetters, kinderservies).
 • Afstoffen. Geef ze een doek en ga samen afstoffen.
 • Kleding in de wasmand gooien.
 • Post ophalen.
 • Afval in de prullenbak gooien.
 • Helpen in de tuin: vegen, planten water geven, blad opruimen. En met hun eigen tuingereedschap is het natuurlijk extra leuk.

Vanaf een jaar of 5 kun je je kindje een vast klusje geven. Sten haalt graag de clicko van straat en zet hem weer netjes op zijn plaats.

Vanaf 6 jaar

 • Helpen afwassen/vaatwasser in-uitruimen.
 • Tafel dekken.
 • Slaapkamer opruimen.
 • Helpen in de keuken met het eten zoals groente snijden/wassen.
 • Stofzuigen. Deon vind het (nu nog) erg leuk om te stofzuigen en doet graag alle slaapkamers boven.

Beloning geven

Een beloning nadat ze iets hebben gedaan ben ik geen voorstander van. Tuurlijk kun je ze wel eens iets extra’s geven, maar dit hoort gewoon bij de opvoeding. Anders willen ze alleen nog maar helpen als ze er geld voor krijgen en dat werkt natuurlijk niet zo. Later moeten ze het ook alleen doen en zo leren ze hun verantwoordelijkheden kennen.

Je kan een werkschema maken, zodat je kindje kan zien welke klusjes hij moet doen en als beloning kun je een sticker geven. Als je je kindje op spelenderwijs leert om je te helpen met klusjes in het huishouden leert hij dat het erbij hoort en zo hebben jullie er beiden plezier van.

 

 

Aan welke huishoudelijk klusje heb je een hekel? En met welke klusjes helpt jouw kindje mee?

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

Be the first to comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.