zakgeld, sparen, geld, kinderen

Waarom zakgeld geven belangrijk is

Het is belangrijk om kinderen zakgeld te geven. Zo leren ze omgaan met geld en om te sparen, want je kan niet alles krijgen wat je ziet en hiervoor kan je dus je zakgeld gebruiken. Deon is dol op de griezelige boeken van Kippenvel en na lang sparen had hij genoeg geld om iets te kopen wat hij al heel lang wilde hebben.

Zakgeld geven

Wij zijn begonnen met het geven van zakgeld rond de leeftijd van 4 jaar met € 0,50 per week. Als je je kindje op jonge leeftijd al leert over de waarde van geld, leren ze ook te sparen en weten ze dat ze niet zomaar alles kunnen kopen of krijgen wanneer ze iets willen. Op deze manier leren ze geduld te hebben. Als ze klein zijn maakt het nog niet zoveel uit hoeveel je precies geeft, maar het is belangrijk dat ze weten wat geld is en wat je ermee kan, ook voor later. Zo zijn zich meer bewust van geld en geven ze het ook niet klakkeloos uit.

Hoeveel zakgeld je kunt geven hangt natuurlijk af van je persoonlijke situatie, maar om een beetje een inzicht te hebben vind je op Nibud een handig overzicht.

Sparen

Deon is (net als ik) een fanatieke spaarder en hij kan dat ook erg goed. Hij heeft al veel LEGO gekocht van zijn gespaarde geld, maar nu had hij een ander doel: een buikspreekpop. Dit is niet zomaar een buikspreekpop, maar één uit de serie boeken van Kippenvel waar hij helemaal idolaat van is. Om aan Slappy te komen was nog niet zo eenvoudig, want deze moest uit Amerika komen en dat is niet goedkoop, maar hij wilde de pop zo graag hebben en dus spaarde hij net zo lang totdat hij het geld bij elkaar had.

Hij had het voordeel dat hij voor een tijdje terug jarig was en zo geld voor zijn verjaardag kon vragen om sneller aan zijn geld te komen. Ook wilde hij graag klusje doen in ruil voor geld, maar echt een grote voorstander ben ik hier niet van. Op deze manier willen ze alleen nog iets doen als ze er geld voor krijgen en daar ben ik een beetje op tegen. Natuurlijk kun je klusjes doen in ruil voor geld maar niet altijd. Deon had het slimme idee om speelgoed waar hij niet meer mee speelde te verkopen en zo spaarde hij zijn eigen Slappy pop bij elkaar.

Buikspreekpop

Het duurde een aantal weken voordat de pop uit Amerika aankwam, maar een aantal dagen geleden stond de postbode voor de deur met een grote doos.

buikspreekpop, zakgeld, slappy, sparen

Slappy is maar liefst 76 cm groot en in zijn nek zit een koordje waarmee je zijn mond kan bewegen.

buikspreekpop, slappy

Zijn spaarpot is nu wel helemaal leeg op een paar rode centen na, maar Deon is zo blij met zijn aankoop dat hem dat helemaal niks uitmaakt. Hij kletst er een eind mee weg (in het Engels) en gaf ook zijn eerste voorstelling aan ons. Ik had tranen van het lachen, want hij maakte er echt een show van.

Het buikspreken is nog niet zo eenvoudig, maar hij blijft oefenen. Ik ben super trots dat hij zo goed heeft gespaard en hij weet nu ook dat je geduld moet hebben als je iets wilt, maar dat je er met doorzettingsvermogen wel komt.

Op mijn vraag waar hij nu voor gaat sparen is zijn antwoord: ”Meer Kippenvel boeken”. Hij wil ze graag allemaal om zijn serie compleet te hebben.

pop, kopen, buikspreker

Spaart jouw kindje ook ergens voor?

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

Be the first to comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.