plassen

Jongens staand of zittend plassen?

Voor mannen en jongens is het heel makkelijk. Als ze hoge nood hebben kunnen ze altijd wel ergens gaan staan. Maar is staand plassen eigenlijk wel goed of is het beter om zittend te plassen?

Staand plassen

Je kindje is zindelijk en je bent blij dat je van de pampers af bent! Je leert ze dan om op de wc te zitten, want staan bij jongens is natuurlijk nog helemaal niet zo handig.

Maar als ze zien dat papa staand plast willen zij dat natuurlijk ook en dat word soms best een knoeiboel! Bij Invented 4 Kids kan je hele leuke plasstickers bestellen en dit helpt heel goed om te leren richten. Deon richt nu echt heel netjes al vergeet hij soms wel om de wc bril omhoog te doen!

Als Deon alleen naar de wc gaat plast hij meestal staand. Maar ik zet hem ook weleens op de wc en dat scheelt natuurlijk ook voor de vloer ;).

jongens, plassen

De mannen op een rij aan het plassen

Maar wat is nou eigenlijk beter voor jongens: staand of zittend plassen?

Wanneer je zittend plast en je beide voeten op de grond hebt ontspant de bekkenbodem beter waardoor de blaas beter leeg is dan wanneer je staand plast. Staand plassen geeft namelijk aanleiding tot ‘drukken’ en zo kan de blaas niet helemaal geleegd worden.  Er kunnen dan restjes urine achterblijven en zo is er kans op een ontsteking. Het is dus belangrijk dat de bekkenbodem ontspannen is en dat is bij staand plassen niet het geval.

Maar ja die kleine beentjes kunnen nog lang niet bij de grond. Wel heb ik een opstap krukje van Ikea in de wc staan, maar dan nog raakt hij net met zijn voeten het opstapje niet. Het is wel handig, want zo kan hij beter bij de wastafel en ‘klimt’ hij zelf op de wc voor als hij zittend een grote boodschap gaat doen.

Zittend plassen is ook hygiënischer. De wc blijft ( iets ) schoner en er komen niet overal urine druppels op de vloer of zelfs de muur! Lees ook toiletpapier gebruiken of droog schudden .

Zitten

Wanneer ze zo klein zijn leer ik mijn kinderen om op de wc te zitten. Maar wanneer we ergens zijn en hij moet naar de wc dan staat hij, want ik zit liever zelf ook niet op een ‘vieze’ wc bril! De meeste bacteriën zitten trouwens op de spoelknop, deurklink en de kraan van de wastafel, maar gewoon het idee dat er honderden mensen op dezelfde wc hebben gezeten vind ik toch niet zo…..

Mannen hebben het gewoon makkelijk en kunnen overal plassen. Heel handig natuurlijk, maar zittend op de wc heeft mijn voorkeur en zo blijft de wc ook schoner.

 

Maar dan moeten ze natuurlijk niet met z’n tweeën naar de wc gaan!

wc, plassen, batboy, wc bril, urine, staand plassen, zittend plassen, toilet, jongens, hygienisch

Wat een ramp!

(Gelukkig is het geen plas )

Lees ook:

 

Leer jij je kindje om staand of zittend te plassen?

 

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 7 Comments
 1. Volgmama schreef:

  Beide! In het begin zittend maar staan in sommige situaties ook wel handig. Ben benieuwd hoe dat straks met een meid gaat als ze aan de zindelijkheidstrainig en toe is en we onderweg zijn waar geen toiletten zijn, dan gaat staand plassen wat lastiger.

 2. Ons zoontje heeft zittend geleerd, op het potje.
  Maar van zodra hij aan de grote wc-pot kon is hij zelf overgeschakeld… (papa is zijn grote voorbeeld!)

  Je doet me denken aan een moment zo’n dikke twee jaar geleden, toen mijn zoontje aan de voetbaltraining begon.
  Zegt de trainer: Wie moet er nog plassen? En meteen stonden er twintig kleine mannetjes tegen de boom te plassen 🙂

 3. Lodi schreef:

  De oudste plast staand en de jongste zit, beide precies hetzelfde begonnen me op het potje etc, maar op de een of andere manier vinden ze dit het prettigste.

 4. Kirsten schreef:

  Ik wist niet dat staand plassen eigenlijk minder goed was voor het ledigen van de blaas.. Als er ooit nog een jongetje komt, ga ik dat toch onthouden.. Zittend plassen is inderdaad wat properder, maar ik kan mij voorstellen dat het op sommige wc’s beter is om staand te plassen voor de hygiëne… Konden wij dat ook maar 😀

 5. Yvonne schreef:

  Deze discussie hebben we hier ook al vaker gevoerd.. Ik vind zitten, maar de wc op school zijn zo goor.. Dat ze daar van mij moeten staan. Maar ze staan ook hier vooral, dat is makkelijker…

 6. Leonie van Mil schreef:

  Ik ben voor zittend plassen. Ik zal er waarschijnlijk een hoop mannen mee voor hun hoofd stoten, maar op de wc hoor je te zitten. Bij urinoir mogen ze lekker gaan staan. Ik heb dat eigenlijk altijd van huis uit zo meegekregen. Mijn vader zit ook altijd en mijn vriend is gelukkig ook zo opgevoed. En als mannen die op bezoek zijn toch staan, dan kan ik mij er rot aan ergeren als zij de wc bril omhoog laten. Dat spetteren ze al alle kanten op en moet ik ook doe ranzige wc bril aanraken voordat ik kan. Hahaha frustraties zitten hoog 😉 maar goed om te weten dat zitten ook beter voor hun blaas is om te legen. Mooi weer een argument erbij om tegen al die mannen te kunnen gebruiken 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.