bloedneus, kinderen

De oorzaken van een bloedneus en hoe te handelen

Het ziet er erger uit dan het is en vooral kinderen kunnen in paniek raken bij het zien van zoveel bloed. Een bloedneus komt vaak voor en kan verschillende oorzaken hebben. Brent heeft vaak last van een bloedneus en dus werden we doorverwezen naar een KNO-arts. 

Oorzaken van een bloedneus

Een spontane bloedneus ontstaat vaak vanuit de plek van Kiesselbach. Dit is een plekje dat ongeveer 2 cm in je neus zit. Hier bevinden zich allemaal kleine bloedvaatjes die van omvang kunnen veranderen door vaatverwijding of -vernauwing. Als het slijmvlies in je neus beschadigd raakt ontstaan er scheurtjes in de bloedvaatjes (aderlijke bloeding) en zo ontstaat er dus een bloedneus.

Een bloedneus (epistaxis) komt vaak voor, vooral bij een verkoudheid kan er een bloedneus ontstaan, maar ook door:

 • Neuspeuteren.
 • Hard persen op de wc.
 • Voorwerp in de neus stoppen.
 • Geïrriteerd neusslijmvlies. Lucht die door je neus stroomt droogt het neusslijmvlies uit en veroorzaakt irritatie. Hierdoor vormen er korstjes en doordat eraan gekrabd of gepeuterd word raken de korsten los en kan het onderliggende slijmvlies beschadigd raken en gaan bloeden.
 • Hard snuiten.
 • Een valpartij.

Een bloedneus is op zich niks ernstigs en je kunt dit zelf goed behandelen. Wanneer je kindje vaak last heeft van een bloedneus zonder duidelijk oorzaak, langer duurt dan 10 minuten of het bloed uit beide neusgaten komt dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Deze kan je dan doorverwijzen naar een KNO-arts.

Wat te doen als je kindje een bloedneus heeft

Kinderen hebben vaker last van een bloedneus dan volwassenen. Dit komt omdat ze een kleinere neus hebben en dus de bloedvaatjes ook kleiner en dunner zijn en makkelijker beschadigd kunnen raken. Voor kinderen kan het best angstaanjagend zijn en het dus belangrijk dat je zelf rustig blijft zodat je bij kindje geen paniekreactie opwekt.

 • Stel je kindje gerust en ga samen zitten.
 • Een keer goed snuiten.
 • Laat je kindje iets naar voren buigen. Het hoofd niet achterover houden of gaan liggen, hierdoor kan het bloed in de keel lopen wat kan leiden tot braken.
 • Knijp de neus net onder het neusbeen dicht (10 minuten). Voor jonge kinderen is dit erg lang en lastig vol te houden. Je kunt ondertussen een verhaaltje vertellen, liedje zingen of laat ze even een leuk filmpje kijken op je telefoon.
 • Herhaal eventueel de procedure als het bloeden niet is gestopt of stop voorzichtig een gedraaid propje watten in de neus.
 • Is de neusbloeding gestopt, dan vooral niet meer snuiten anders raakt het stolsel te vroeg los.

KNO-arts

Brent heeft heel vaak last van een bloedneus. Zo is er niks aan de hand en dan stroomt het bloed uit zijn neus en dat houd best lang aan. Vaak is een bloedneus onschuldig, maar van de Kinderarts kreeg ik toch een verwijzing naar een KNO-arts.

Zijn neus is erg droog en heeft ook vaak last van korstjes. Hierdoor is het neusslijmvlies extra kwetsbaar en daardoor ontstaat er bij hem een spontane bloedneus. Gelukkig heel onschuldig, maar wel vervelend. Van de KNO-arts hebben wij een speciale neusspray en neuszalf gekregen. Dit moeten we de hele winter gebruiken en dan moet het verholpen zijn.

Lees ook:

 

 

 

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

Be the first to comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.