droge ogen, ogen, oorzaken

Last van droge ogen? Deze tips kunnen je helpen.

Droge ogen zijn erg vervelend en kunnen verschillende oorzaken hebben. Wat zijn de symptomen en hoe kun je dit verhelpen? Hier lees je tips wat jij zelf kan doen.

Symptomen droge ogen

Het gevoel alsof je zand in je ogen hebt. Het kan jeuken, rood of gezwollen zijn, voelen vermoeid, je zicht is wazig of je hebt last van tranende ogen. Dit zijn symptomen van droge ogen en dat is alles behalve prettig. Wat zijn hier de oorzaken van en hoe kom je ervan af?

Oorzaken

Er zijn steeds meer mensen met droge ogen en dit heeft veel te maken met onze levensstijl, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn die dit veroorzaken. Zo kan het bijvoorbeeld aan de omgeving liggen waar je je bevind. Denk hierbij aan bijvoorbeeld je werkruimte met airconditioning en de verwarming die aan staat met droge en warme lucht, maar ook door zonlicht en wind of door een te lage traanproductie. Andere oorzaken kunnen zijn:

 • Lang en vaak op een beeldscherm turen. Zeker voor kinderen nu de tablet bijna niet meer is weg te denken nemen de problemen steeds meer toe. Naast droge en branderige ogen heeft het ook gevolgen met scherp zicht in de verte.
 • Medicijngebruik.
 • Hormonen. Vrouwen kunnen tijdens de overgang last krijgen van droge ogen.
 • Ziekte.
 • Ouderdom. Naarmate je ouder wordt hoe minder traanvocht je traanklier produceert.
 • Verkeerde contactlenzen.
 • Stress.

Als je kindje op jonge leeftijd te vaak en te lang aan één stuk door op een beeldscherm zit te kijken verhoogd dit het risico op bijziendheid.

Tips

Heb jij last van droge ogen? Probeer deze tips!

 • Door vaker te knipperen produceren je ogen meer tranen, zo verhelp je droge ogen.
 • Rust is heel belangrijk. Pauzeer regelmatig en blijft niet continu op je beeldscherm turen. Voor kinderen is het goed na 20 minuten iets anders te gaan doen zoals lekker buiten spelen. Even een andere omgeving is goed. Ga naar buiten om een frisse neus te halen en draag een zonnebril die je ogen beschermen tegen zonlicht en wind.
 • Draag je contactlenzen? Wissel dit dan af met een bril of draag zuurstofdoorlatende lenzen van een specialist. Deze worden op een natuurlijke manier bevochtigd en aanbevolen voor droge ogen.
 • Bij een drogist zijn speciale oogdruppels te koop. Deze kalmeren je ogen en hebben een langdurige bevochtigende werking.
 • Doe thuis oogoefeningen:
 1. Sluit je ogen, leg je handen over je ogen en blijf zo ongeveer 3 minuten rustig zitten. Dit heeft een ontspannend effect.
 2. Knijp je ogen een paar keer achterelkaar goed dicht en weer open. Dit spant en ontspant de spieren.
 3. Draai 60 seconden langzaam met je oogbollen terwijl je je ogen gesloten houd. Draai hierbij beide richtingen op.

Voorzorgsmaatregelen

Droge ogen kunnen pijn doen, een branderig gevoel geven en je kunt hierdoor wazig gaan zien. Daarom is het belangrijk om je ogen zo goed mogelijk te beschermen. Vooral bij kinderen is het van belang voorzorgsmaatregelen te nemen. Dus niet te lang achter de computer en een goede zonnebril met Uv bescherming tegen zonlicht.

zonnebril, droge ogen

 

*Vertrouw je het niet, neem dan altijd contact op met je arts.

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

Be the first to comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.