zon, zomerzon, blauwe ogen, kinderogen

Tips om kinderogen te beschermen tegen de zon

In de zomermaanden is goede oogbescherming tussen 11.00 en 15.00 uur belangrijk. In de felle zomerzon buitenspelen is namelijk niet geheel zonder risico. UV-straling kan mogelijk schade toebrengen aan de kwetsbare kinderogen en kan zelfs zorgen voor blijvend effect. Kinderen met blauwe/grijze ogen moeten extra voorzichtig zijn in de zon.

Beschermen tegen de zon

Iedereen weet dat je je tijdens de zomermaanden goed moet beschermen tegen de zon.

 • Het belangrijk dat je je insmeert met een zonnebrandcrème.
 • Natte kleding laat meer UV-straling door dus laat je kindje niet te lang in zwemkleding lopen.
 • Laat je kindje een pet of hoed dragen. De neus, voorhoofd en hoofdhuid moeten uit de zon zijn.
 • Laat je kindje een zonnebril dragen om zo de ogen te beschermen tegen het felle zonlicht.

Blauwe ogen

De ogen van kinderen en jongeren worden veelvuldig blootgesteld aan de zon. Logisch, want buitenspelen met dit mooie weer is leuk en gezond – én goed voor de ontwikkeling van kinderogen. Van alle oogkleuren lopen kinderen met blauwe ogen het meeste risico: deze oogkleur is extra gevoelig voor zonlicht.

Lees ook: Tips tegen droge ogen

Beschadiging van het netvlies

De ogen van kinderen zijn gevoeliger voor de schadelijke UV-stralen dan die van volwassenen, omdat hun ogen nog niet volledig zijn ontwikkeld. Geschat wordt dat 75% van de schadelijke straling het netvlies van kinderen raakt, vergeleken met 10 tot 20 % voor volwassenen.

Bij kinderen komt de meest schadelijke UV-straling door de lens van het oog heen. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op beschadiging van het netvlies. Het oogfonds informeert dat oogschade die door UV-straling wordt opgelopen ertoe kan leiden dat kinderen later in hun leven mogelijk last krijgen van verschillende soorten oogziekten, zoals vroegtijdige ontwikkeling van staar.

Naast langdurige schade kan de sterke zomerzon tevens verbranding van het oog veroorzaken. Het heldere oogwit is, vooral bij kinderen, erg gevoelig voor verbranding. Vooral als je je zonnebril vergeet of kinderen er geen dragen. Typische kenmerken van verbranding door de zon in het oog zijn toenemend ‘knijpen’ of wrijven en rode, tranende ogen. Als de schade al is opgetreden helpen een zonnebril, zonnehoed en oogdruppels te verzachten en herstellen. Raadpleeg een arts als de situatie na een paar dagen niet verbetert of de symptomen ernstig zijn.

Een zonnebril is een must

Blauwe, zeer lichtgrijze en groene ogen zijn gevoeliger voor fel zonlicht omdat er meer licht door de iris heen komt. Dit kan overstimulatie van de zenuwcellen achterin het oog creëren. Bruine en donkere ogen laten veel minder licht door en worden daardoor minder geprikkeld. Voor mensen met blauwe ogen is fel licht dus letterlijk ‘pijnlijker’ dan voor mensen met bruine ogen.

Het dragen van een zonnebril ter bescherming is daarom een must voor zowel kinderen als volwassenen in de zomer en is dus niet alleen maar een leuke accessoire. Zorg altijd voor een bril met CE-markering*, zodat deze tegen UV-straling beschermt.

*Een zonnebril met CE-markering voldoet aan de Europese normen en beschermt tussen 99,5 – 100 procent van de UV-stralen.

Draagt jouw kindje een zonnebril met CE-markering?

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 8 Comments
 1. Lodi schreef:

  Hier dragen ze altijd zonnebrillen en ook goede, zo belangrijk. Ze zijn er ook helemaal aan gewend om te dragen en vinden het prima.

 2. Lindsey Beljaars schreef:

  Een zonnebril is inderdaad niet alleen een accessoire maar ook erg belangrijk voor het beschermen van je ogen. Ik heb er zelf al eens een artikel over geschreven!

 3. Nicole Orriëns schreef:

  Nee, en ik zelf ook niet. Ik hoorde ook pas recent dat de zon ook schadelijk kan zijn voor je ogen. Ik draag nu altijd een zonnehoed tegen de zon, maar dat is denk ik niet genoeg dan….

 4. Ja een zonnebril wordt dikwijls vergeten bij kinderen. De ouders lopen met de meest fancy zonnebril maar dan zie je de kinderen knijpend met de ogen rond lopen.

 5. Felice Veenman schreef:

  ik draag pas sinds heel kort een zonnenbril, de kinderen hebben er nooit een gedragen. Twintig jaar geleden hadden we daar echt nog nooit van gehoord…..

 6. Naomi schreef:

  Hier vind ze het juist leuk als ze de zonnebril op mag het liefst de hele dag

 7. Annemarie schreef:

  Ik draag wel een polarized zonnebril en ik let er bij de aanschaf wel op of de zonnebril van mijn dochtertje de UV-straling beperkt. Maar of het specifiek aan die eis voldoet, durf ik eigenlijk niet te zeggen…

 8. Ik heb altijd een zonnebril bij, zomer of winter. Niet alleen veiliger, maar ook prettiger aan mijn ogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.