verstopping, kinderen

Verstopping bij kinderen

Sommige kinderen poepen wel 3 keer per dag, maar wanneer je kindje minder dan 3 keer per week ontlasting heeft of last heeft van harde en droge ontlasting, spreek je van verstopping (obstipatie). Wanneer je kindje helemaal geen ontlasting heeft spreek je van pylorushypertrofie waar onze oudste zoon last van had.

Pylorushypertrofie

Toen Deon 3 weekjes jong was werd hij opgenomen in het ziekenhuis. Hij had namelijk pylorushypertrofie (maagaandoening). Hij had helemaal geen ontlasting en is hier aan geopereerd. Heel eng als je baby van 3 weken onder narcose gaat en geopereerd wordt.

Daarna heeft hij een aantal jaar nog best moeite gehad met zijn ontlasting en kwam hij er vaak tot krijsend aan toe vanaf.

Heeft hij gepoept?

Bij de andere twee jongens was ik dan ook heel erg gefocust of ze wel ontlasting hadden, en hadden ze dat een dag niet, raakte ik wel een beetje in paniek.

Bij Sten zat er bloed in zijn ontlasting en ook hij werd onderzocht in het ziekenhuis. Het is nooit helemaal duidelijk geworden wat het nu precies was, maar ze ‘dachten’ een koemelkallergie. Hier hebben we speciale voeding voor gekregen en dat sloeg gelukkig aan.

Verstopping

De jongste heeft ook veel last van zijn ontlasting. Het is hard en hij komt er heel moeilijk vanaf. Hij krijst niet zo als zijn broer dat deed, maar het gaat je door merg en been als je ziet dat je kindje zoveel pijn heeft en er niet vanaf komt.

De klachten bij verstopping kunnen zijn:

  • Harde poep
  • Niet kunnen poepen
  • Pijn bij het poepen
  • Weinig eetlust
  • Opgezette buik en buikpijn

Oorzaak

De ontlasting zit te lang in de dikke darm. Hoe langer de ontlasting daar zit, hoe harder en droger het wordt.

Verstopping wordt veroorzaakt door een ongezond voedingspatroon. Weinig bewegen of stress kan ook een oorzaak zijn. Drinken is heel belangrijk. Voldoende drinken is nodig voor een soepele ontlasting.

Brent (2 jaar) drinkt voldoende en eet vezelrijk. Aan beweging ook geen gebrek dus dat is niet de oorzaak. De kinderarts vertelde mij dat dit geregeld voorkomt bij kinderen van deze leeftijd.

Laxeermiddel

Net zoals bij Deon heb ik laxeerpoeder van de arts meegekregen. Een zakje poeder los je eenvoudig op in zijn drinken en vaak heeft hij dezelfde dag nog ontlasting.

Let op: Je mag nooit laxeermiddel aan je kindje geven zonder overleg met de arts!

Roosvicee Laxo

Toch wil ik deze poeder niet te vaak gebruiken en kocht roosvicee Laxo. Deze siroop is gemaakt van pruimen en bovendien een bron van vitamine C.

Nu geef ik hem twee keer per dag deze roosvicee. Het werkt laxerend en de tweede dag had hij meteen een paar een volle pampers! De dag erna had hij helemaal geen ontlasting.

Zijn ontlasting is nu zachter en hij komt er iets makkelijker vanaf.

 

 

 

 

 

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

Be the first to comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.