allergie, allergisch, huidpriktest

Allergietest bij kinderen

Hij zat hij onder de rode vlekken en had jeuk. Met zijn nagels krabde hij zo hard dat hij helemaal onder de krassen zat. Volgens Nick had hij een allergie en dus maakten wij een afspraak bij de kinderarts. Hij voerde een huidpriktest uit en na 15 minuten wisten we de uitslag van de allergietest.

Allergie bij kinderen

Als je een allergie hebt, raakt het lichaam geïrriteerd door stoffen die eigenlijk onschadelijk zijn. Zodra je in contact komt met die stoffen maakt het allergische antistoffen aan en kunnen er klachten ontstaan zoals bijvoorbeeld: verstopte neus, niezen, hoesten, eczeem, rode vlekken, bultjes, tranende en jeukende ogen. 

Bij Sten waren de symptomen rode vlekken op zijn rug, borst, hals en gezicht wat ontzettend jeukte. Nick wist het zeker, hij heeft een allergie en wel van katten. Van de dokter kregen we druppels en een zalfje mee om zijn klachten te verhelpen en na een week konden we een afspraak maken voor een allergietest.

Allergietest

Er bestaan verschillende mogelijkheden om een allergietest uit te voeren.

  1. Bloedtest IgE. Het meten van een soort eiwitten in het bloed.
  2. RAST-test.
  3. Huidpriktest.
  4. Intracutaantest. Bij deze test wordt een kleine hoeveelheid allergeenvloeistof met een dunne naald in de huid gespoten (meestal op de rug). Het onderzoek duurt ongeveer een half uur en is iets gevoeliger en nauwkeuriger dan de huidpriktest.
  5. Epicutaantest (plakproef). Bij dit onderzoek worden de verdachte allergenen op de rug aangebracht met speciale pleisters die 48 uur op je huid moeten blijven zitten.
  6. Provocatietest van de luchtwegen. Hierbij wordt de reactie van de luchtwegen gemeten na het inademen van een prikkelende stof.

Huidpriktest

Sten kreeg een huidpriktest en hierbij kan er op veel stoffen getest worden waar je allergisch voor bent zoals bijvoorbeeld bepaalde voedingsmiddelen, graspollen, insectengif of huisstofmijt. De test werd uitgevoerd op zijn rug, maar kan ook op de onderarm. Er werden 21 vakjes op de rug getekend en in elk vakje wordt er een druppel vloeistof op de huid gelegd.

Daarna wordt er met een klein naaldje een beetje vloeistof door de huid geprikt. Dit deed volgens Sten een klein beetje zeer, maar hij gaf geen kik, heel stoer! Na een paar minuten ontstaat er een bultje wat een beetje jeukt (net zoals een muggenbult).

allergie, huidpriktest

De uitslag

Het voordeel van een huidpriktest is dat je na 15 minuten al weet waar je allergisch voor bent. De dokter kwam om te kijken of er ergens in een vakje een rood bultje is ontstaan, maar dat was niet het geval. Geen allergie voor Sten, wat het dan wel is geweest weten we niet. Er worden geen verdere onderzoeken gedaan, maar mocht hij weer last krijgen van jeuk en rode vlekken kunnen we het zalfje gebruiken. Tot nu toe heeft hij nergens last van.

De katten mogen weer naar binnen en liggen nu lekker warm bij de verwarming (wat Nick dan wel weer minder vind).

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

Be the first to comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.