batboy, mamablog, onderzoeken, consultatiebureau

Geen consultatiebureau in Duitsland

In Duitsland kennen ze geen consultatiebureau. Voor onderzoeken en inentingen gaan kinderen naar een kinderarts. Brent is nu 35 maanden en ging voor de U7a naar de kinderarts.

Geen consultatiebureau

Duitsland kent geen consultatiebureau en ook geen kraamhulp zoals in Nederland. In Duitsland is er een ‘Hebamme’ die langskomt om naar jou en je baby te kijken, kraamhulp thuis kennen ze niet. Voor onderzoeken en inentingen van je kindje ga je naar een kinderarts.

De kinderarts

Ik vind onze kinderarts erg fijn. In het begin moest ik er wel een beetje aan wennen, want in de praktijk zijn 4 kamers en hij loopt van kamer naar kamer. Het gaat bijna als een lopende band achter elkaar, maar hij neemt rustig de tijd voor je en je kan er altijd terecht.

Wanneer ik medicijnen nodig heb wordt er nooit moeilijk gedaan. In Duitsland kun je voor medicijnen namelijk niet bij een drogist terecht (zoals bv een Kruidvat). Dus als je bijvoorbeeld paracetamol of neusdruppels nodig hebt haal je ze bij een apotheek of vraag je een recept bij de kinderarts en deze kun je dan zonder betaling ophalen.

Kinder Untersuchungsheft

Kinderen gaan tot hun 15de jaar naar de kinderarts, daarna kunnen ze naar een huisarts.

Je ontvangt voor je kindje het gele boekje: ‘Kinder Untersuchungsheft‘, wat begint bij U1. Hier wordt onder andere in opgeschreven met hoeveel weken je kindje geboren is, gewicht, geslacht en hoe je kindje is geboren.

In het kleine gele boekje staat wanneer en waarvoor je kindje is geënt.

geen consultatiebureau, mamablog, batboy

U7a

De onderzoeken gaan van U1 t/m J1. De U7a vind plaatst wanneer je kindje tussen de 34-36 maanden is.

Brent had afgelopen week zijn U7a. Bij dit onderzoek wordt je kindje onder andere gemeten, gewogen en wordt zijn hoofdomvang gemeten.

Hij is nu 98 cm en weegt ruim 13 kg. Ik heb de boekjes van de andere twee jongens erbij gehouden om te vergelijken en beide broers hadden toen dezelfde lengte als Brent nu.

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen: ”De lengte van je kindje berekenen ” .

consultatiebureau, mamablog, batboy

Nadat zijn lengte was berekend en zijn gewicht bekend was werden er nog een paar lichamelijke onderzoekjes gedaan zoals het kijken in de oren, mond et cetera, daarna volgenden er nog twee testjes.

De eerste was een 3D kaart met daarin drie figuren. Eerst liet hij de kaart aan mij zien en daarna moest Brent de figuren aanwijzen.

Ik heb hem gevraagd of hij bijvoorbeeld een auto zag en hij wees op deze manier alles aan. De ogen screentest met speciale 2WIN camera heeft Brent voor zijn eerste verjaardag al gehad.

Bij de tweede test moest hij van een aantal houten blokjes een torentje maken en hij stapelde ze zo op elkaar. Brent is geslaagd en hoeft zich pas voor de U8 te melden vanaf 46 maanden.

Lees ook: 

 

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

Be the first to comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.