batboy, mamablog, oogtest

Oogtest bij de kinderarts

In Duitsland kennen ze geen consultatiebureau. Hier ga je met je kindje naar de kinderarts. Daar worden ze onderzocht en er wordt gekeken naar hun ontwikkeling. Dit keer was Sten aan de buurt en kreeg hij een oogtest met een heel apart fototoestel.

De kinderarts

Wanneer je kindje 34-36 maand is ga je naar de kinderarts voor de U7a. Hierbij wordt je kindje gemeten, gewogen, lichamelijk onderzocht en moet hij een aantal testjes doen om te zien hoe zijn ontwikkeling is. Alle testen heeft hij goed doorstaan. Hij is maar liefst 99cm en weegt 15 kg.

oogtest, mamablog, batboy

Nadat hij klaar was met alle onderzoeken konden wij ervoor kiezen om zijn ogen te laten screenen. Bij Brent is dit al voor zijn eerste verjaardag gebeurd, maar bij Deon en Sten nog niet omdat het vrij nieuw is.

Het is niet zeker of dit door de zorgverzekeraar vergoed wordt en daarom kon ik ervoor kiezen om het wel of niet te laten doen. Ik vind het heel belangrijk om te weten en dus betaalde ik maar € 18,-. Bij Brent hoorde dit bij het onderzoek en omdat het voor zijn eerste jaar is gebeurd hoefden wij hiervoor niet te betalen.

De oogtest

Ongeveer 6% van alle kinderen worden op den duur slechtziend. Daarom is het belangrijk om voorzorgmaatregelen te nemen.

In een donkere ruimte wordt er met een speciale camera de ”2WIN Binokularer Videorefraktometer”, op 1 meter afstand een aantal foto’s van de ogen gemaakt.

Wat kan er zoal gemeten worden met de 2WIN camera?

 • Bij- / verziendheid
 • Astigmatisme; een oogaandoening die vooral voorkomt als familiekwaal of bij mensen met verziendheid. Hierbij zijn de hoornvliezen niet rond, maar ellipsvormig (een uitgerekte cirkel). Hierdoor heb je een wazig zicht.
 • Pupillengrootte en de afstand van de pupillen
 •  Heteroforie; een vorm van scheel zien.
ogen, screenen, ogen screenen, kinderarts

EyeNovation 2WIN Binokularer Videorefraktometer

Het is belangrijk dat je kindje wel recht in de camera kijkt, maar voor Sten was dit nog een beetje lastig. Hij keek overal naartoe, behalve recht in de camera. Uiteindelijk is het toch gelukt en was bijna alles groen aangevinkt op één ding na.

Het kon eraan liggen dat de foto niet goed gemaakt  was (omdat hij overal naar keek behalve in de camera) of dat Sten zijn ogen op een bepaald punt niet goed zijn. Dit zal de kinderarts met een klein testje uitzoeken.

De test

De kinderarts liet mij een 3D kaart zien met 3 afbeeldingen, welke ik direct zag. Aan Sten de opdracht om ze alle 3 te benoemen en aan te wijzen. Gelukkig zag hij ze allemaal en dus is hij geslaagd voor de oogtest. De officiële uitslag krijgen we per post opgestuurd. De foto hieronder is van de uitslag van Brent.

oogtest, mamablog, batboy

Wat vind jij van deze oogtest, ken je het?

Lees ook:

 

 

 

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 8 Comments
 1. Vlijtig Liesje schreef:

  Ik vind het goed dat de test er is! Mijn kinderen moesten gewoon naar zo’n letterkaart kijken als ik het me goed herinner.

 2. Wij moesten met de kleine meid ook naar de oogarts, omdat de arts op het consultatiebureau iets geks zag. Ik vind het goed dat ze grondig onderzoek doen, als er dan wel iets aan de hand is, kun je er op tijd bij zijn met een bril bijvoorbeeld. Gelukkig was er met onze dochter niks aan de hand en kon ze alles goed zien. Wel leuk om te zien hoe dat dan gaat op het ziekenhuis.

 3. Gerdi schreef:

  Wel een fijne geruststelling dat z’n ogen echt zijn goedgekeurd..hier word nog gewoon gewerkt met zo’n plaatjeskaart en tijdens het consult met de arts op school waren het rondjes met aan één kant een opening..

 4. Charel schreef:

  Fijn zo’n artikel! Goed uitgelegd xx

 5. Roelina schreef:

  Wij zijn door een oplettende CB arts doorgestuurd naar de oogarts. Heel fijn vond ik dat. Op zeer jonge leeftijd kwamen ze zo al achter de oogafwijking van zoonlief waardoor nu schade beperkt kan worden. Goed dat ze dat in Duitsland standaard doen.

 6. Wij zijn, net als Roelina doorgestuurd en ik ben daar zo blij om!

 7. Nathalie schreef:

  Deze test kende ik nog niet. Mijn jongste zoon heeft tijdelijk een bril gedragen maar zijn ogen waren weer beter geworden. Nu hoeft hij geen bril meer.

 8. Oma Will schreef:

  Door allert te zijn, draagt mijn kleindochter nu ook een brilletje. Is wel even wennen, maar is beter zo.
  Goed dat er een oogarts is die kinderogen in vroeg stadium controleert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.