auto cars, kleuren, batboy, peuter, kleuren leren

Kleuren leren aan je kindje

Het is nog helemaal niet zo makkelijk voor je peuter om kleuren te herkennen, maar kleuren leren aan je kindje kun je op een eenvoudige manier doen. Wil je weten of je kindje kleurenblind is (of jij en je partner) doe dan deze test.

Kleuren leren

Vanaf ongeveer een jaar of 2 staat je kindje erg open om nieuwe dingen te leren zoals bijvoorbeeld kleuren. Deon was hier al best vroeg mee, maar Sten begint nu (volgende maand word hij 3 jaar) om het een beetje te herkennen en te benoemen.

Ik leer hem spelenderwijs met bijvoorbeeld Duplo blokken of met auto’s van Cars. Dan vraag ik hem: ”Geef mama de blauwe auto eens” of ”Welke kleur heeft de Hulk?”. Wanneer we buiten zijn benoemt hij nu ook de kleuren van de auto’s.

Op YouTube staan ook erg leuke filmpjes om dit spelenderwijs te leren.

auto cars, hulk, batboy, kleuren, kleuren leren, peuter, kleurenblind

Kleurenblind

Alle kleuren zijn opgebouwd uit de drie hoofd kleuren; rood, blauw en groen. Iemand die kleurenblind is, is gedeeltelijk of helemaal ongevoelig voor de hoofd kleuren. De rood/groen kleurenblind komt het vaakst voor.

Eén op de twaalf mannen is kleurenblind en bij vrouwen is dit 1 op de 250. Het is een geslachtsgebonden erfelijke aandoening.

Maar hoe weet je of je kindje kleurenblind is? Bij mijn man wist ik dit al en de test heeft het bewezen.

Er zijn ook testen die je met je kindje kan doen om erachter te komen of hij/zij kleurenblind is. Samen met Deon heb ik onder andere de Hellmers test gedaan. Dit is een foto waar een aantal dieren opstaan en je kindje moet deze dan benoemen. Deon is geslaagd voor de test, maar zijn vader niet. Klik hier voor de Hellmers test.

Ook kan jij of je partner een test doen. Als je nieuwsgierig bent klik dan hier om naar alle testen te gaan.

Lees ook:

Hoe leer jij je kindje de kleuren en vanaf welke leeftijd?

 

 

 

 

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 5 Comments
 1. Dewi schreef:

  Heel eerlijk ik was daar nooit zo mer bezig. Totdat ik ineens zag dat ze zeker de kleurtjes kon! Ik stond toen ook echt versteld, vond het knap hoor. Zo klein dat ze waren. En dat ze de kleur geel of rood kon aanwijzen, Dus niet van ons geleerd, maar van de opvang 😉

 2. Kidzblogger.nl schreef:

  Mijn partner is zeker kleurenblind! Pff, paars, is blauw en roze rood.

  Maar heel eerlijk ik weet niet meer hoe ik de kinderen de kleuren geleerd heb.

 3. Volgmama schreef:

  Wat lijkt mij dat apart om kleurenblind te zijn. Ik ben daar eigenlijk niet zo mee bezig. Wanneer de kinderen er interesse in tonen dan kijk ik wel hoe we dat het beste kunnen stimuleren.

 4. Leonie van Mil schreef:

  Één op de twaalf mannen, dat is heel veel. Ik kan mij voorstellen dat je met al jouw mannen in huis wel alert er op bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.