gebeten, kindje, wond, mensenbeet

Wat moet je doen als jouw kind is gebeten door een ander kind?

Onze jongste is onlangs gebeten door een ander kindje op school en toen ik de wond zag schrok ik best. Is een mensenbeet gevaarlijk en wat moet je doen als jouw kindje door een ander kind gebeten is?

Is een mensenbeet gevaarlijk?

Op school (vooral bij kleine kinderen) komt het nog wel eens voor dat kinderen andere kinderen kunnen bijten. Soms valt het mee, maar het kan ook tot bloedens toe.

Het speeksel van een mens bevat heel veel bacteriën en door deze bacteriën kan de wond heel makkelijk geïnfecteerd raken. Hoe klein een mensenbeet ook is, het is gevaarlijk. Er zijn zelf amputaties gebeurd door geïnfecteerde mensenbeten. Dit is wel uitzonderlijk, maar beter een infectie voorkomen dan genezen.

Dokter bellen

Zo haalde ik Brent op van school en kwam de juffrouw bij me. Ze vertelde mij dat Brent was gebeten door een ander kindje in zijn bovenarm, maar deed er verder nogal nonchalant over dus ik dacht dat het wel mee viel.

Thuis ben ik meteen gaan kijken en ik schrok er eigenlijk best van. Mijn tweede reactie was paniek. Heeft hij een tetanusspuit gehad, hoe lang is die nog geldig, moet ik naar de dokter? Ik stuurde Nick een foto, maar volgens hem viel het allemaal nog wel mee. Zelf was ik er best ongerust over dus belde ik de Kinderarts.

gebeten

Niet naar de dokter

Aan de telefoon vertelde ik dat Brent op de Kindergarten door een ander kindje is gebeten en vroeg of ik langs mocht komen. Dit mocht niet, omdat het op school is gebeurd. In Duitsland is het zo dat als er een ongeval op school of het werk plaatsvindt dat je dan niet naar je eigen huisarts kan gaan, maar naar de Eerste Hulp op het ziekenhuis of een andere arts (in een privé kliniek). Dit is in verband met de Krankenkasse Versicherung (ziekenfonds) en zo hoef je zelf niet voor eventuele kosten op te draaien zoals bijvoorbeeld medicijnen of een operatie.

Gelukkig is de tetanusspuit van Brent nog geldig t/m 2022 dus daarover hoefde ik mij geen zorgen te maken. Antibiotica was niet nodig, dit is alleen nodig (werd mij verteld) in hele ernstige gevallen zoals bijvoorbeeld hele diepe beten.

Wat moet je doen als je kindje is gebeten?

Als je kindje is gebeten en er is een wond ontstaan dan moet je deze zo snel mogelijk ontsmetten.

 • Spoel de wond 1 à 2 minuten schoon met lauwwarm water. Dit voorkomt infectie. Ontsmettingsmiddel zoals jodium, soda of Biotex werken niet beter dan spoelen met water om infectie van de wond te voorkomen.
 • Als het bloed, stelp je het bloeden met een steriel verband of een schone doek.
 • Dek de wond na het spoelen af met verband.
 • Bel de huisarts.

Houd de wond dagelijks in de gaten. Is de wond dik, rood, warm of gaat het pijn doen dan is er sprake van een infectie.

*Vertrouw je het niet, neem dan altijd contact op met je huisarts.

Is jouw kindje wel eens gebeten door een ander kindje of heeft jouw kindje wel eens een ander gebeten? 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 10 Comments
 1. Frederique schreef:

  Pfff vind het wel heftig hoor als een kindje dat doet. Mijn kids zijn niet door een ander kind gebeten maar vorig jaar is mijn dochter op straat gebeten door een Duitse herder. Twee keer hard, de ene wond bloedde en de andere werd een blauwe plek. De eigenaar smeerde hem in de chaos en paniek. Ik heb me toen wel ernstig zorgen gemaakt want zoals je zegt…alle bacteriën die er kunnen zijn!! We waren goed geschrokken.

 2. Linda schreef:

  Altijd schrikken als je kind wordt gebeten. Ik heb op een crèche gewerkt en meerdere keren meegemaakt. Maar deze wond ziet er heftig uit.

 3. Lodi schreef:

  Hier nog nooit gebeurd, maar ik schrik hier best van als ik dit lees. Goed dat je meteen even na bent gaan vragen over de tetanus injectie, ik zou hier zelf niet eens aan gedacht hebben. En goed in de gaten houden, vaak gaat het onder een pleister of verband, maar kijk er elke dag even naar.

 4. rachel schreef:

  gelukkig geen ervaring mee maar snap dat er paniek was! er waren wel kindjes die beten bij mijn dochters en ik vraag mij dan altijd af of daar niks achter zit en ja en moet sowieso wat aan gedaan worden vind ik 😉

 5. Dhini schreef:

  OMG! Dat is niet leuk. Ik heb geen ervaring. Hopelijk de wond snel herstel

 6. An schreef:

  Oei, wat heftig. Mijn zoon is ook ooit eens gebeten door een klasgenootje. Was een lelijke wond en ben toen ook naar de dokter gegaan.

 7. Mijn zoon is ook eens gebeten schijnbaar is dat iets wat sommige kindjes doen. Ik moet bekennen dat ik me er toen niet zo druk om heb gemaakt. Misschien had ik dat wel moeten doen

 8. Rory schreef:

  Jeetje, dat ziet er heftig uit en zo had ik het eigenlijk ook nog niet bekeken. Ik zou daar denk ik – terwijl ik heel oplettend ben – best laconiek over zien. Onterecht, zo lees ik. Wel ooit op de peuterspeelzaal een ongelukje met een schaar gehad. Toen moest ik inderdaad stante pede naar de huisarts in die plaats (was niet in onze woonplaats) en dat was wel even een dingetje. Goed blog en handig om te weten. Mijn kind is nu niet meer van die leeftijd dat het kan gebeuren. Maar sowieso goed om te weten voor mijn (jonge) neefje en nichtje.

 9. Mandy schreef:

  eerlijk? Toen ik jong was heb ik wel eens iemand gebeten maar niet zo hard, mn tand afdruk stond er alleen licht in. Maar we hadden ook ruzie. Ik zelf ben nog nooit gebeten

 10. Wat een heftige beet! Ik kan mij voorstellen dat je ervan schrok. Op zich wel een goed beleid hoe dat in Duitsland werkt met huisartsbezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.