zwemdiploma, zwemlessen

Zwemdiploma behalen met hulp van papa

Sten gaat voor zijn derde zwemdiploma, namelijk die van Brons. Hij vind het duiken naar de bodem van het zwembad nogal eng, maar is wel nodig om zijn diploma te behalen. De zwemlessen zijn bijna ten einde en de badmeester had er een hard hoofd in of het duiken überhaupt nog wel zou gaan lukken. 

Zwemles in Duitsland

Deon heeft vier zwemdiploma’s in zijn pocket en daarmee is hij ook klaar met zijn zwemlessen. In het begin ging het allemaal niet zo makkelijk, maar nu is hij als een vis in het water. Hij was later zo enthousiast dat hij zelfs voor zijn zwemdiploma Goud en Totenkopf wilde gaan, maar deze zwemcursus is in Duitsland pas vanaf 9 jaar. Als hij dan nog zin heeft mag hij het natuurlijk doen, maar ik denk dat hij het zo wel goed vind.

Bij Sten ging het iets sneller dan bij zijn grote broer en had al snel zijn diploma’s Seepferdchen en Seeräuber, maar toen kwam de zwemcursus voor Brons en dat is voor mijn jongens nogal een dingetje.

Zwemcursus Brons

Je ontvangt je zwemdiploma voor Brons als je:

 • Vanaf de kant in het water springt en binnen 15 minuten 200 meter zwemt.
 • Vanaf een meter hoog in het water springt en daarbij een voorwerp opduikt van minstens 2 meter diep.
 • De regels van het zwemmen kent.

Het opduiken van een voorwerp van minstens 2 meter diep is voor veel kinderen best eng. Nu waren er nog maar drie lessen te gaan en alhoewel hij voor de rest van de onderdelen was geslaagd moest hij alleen nog duiken, maar makkelijk was dit niet voor hem. Hij was bang om zo diep naar de bodem te zwemmen en de badmeester had er een zwaar hoofd in dat dit nog zou gaan lukken.

Afzwemmen

Bij ons in Duitsland (waar wij wonen) is het niet zo dat er een speciale dag gepland staat voor het behalen van je zwemdiploma. Het kan in de laatste paar lessen zomaar zijn dat je moet ‘afzwemmen’. Lukt het de ene keer niet dan heb je de week daarop weer een kans. Aan de ene kant super fijn dat dit kan, want misschien heb je toevallig op de bewuste dag net even je dag niet. Aan de andere kant wel jammer, want zo kunnen papa en andere familieleden niet komen kijken om aan te moedigen. Zelf weet ik ook niet wanneer dé bewuste dag is en ik heb het dus eigenlijk nooit kunnen zien. Aan het einde van de les word er verteld wie er geslaagd is voor zijn/haar zwemdiploma en dan mag je hem ophalen.

Omdat er nog maar een paar lessen te gaan waren is Nick met Sten gaan oefenen om de ring van de bodem op te duiken. Het begin was echt een drama, maar Nick bleef volhouden. Eerst is hij gaan oefenen in het ondiepe en langzaam steeds iets verder totdat Sten opeens de ring van de bodem opdook.

Zwemdiploma Brons

Op die bewuste zondag dat Nick aan het oefenen was, was ook de badmeester van Sten aanwezig en Nick vertelde dat Sten de ring kon opduiken. Nick gooide de ring in het water, Sten dook naar de bodem en kwam boven met de ring. De badmeester zag het en vertelde dat Sten zijn zwemdiploma Brons mocht ophalen.

Ik zat thuis en ontving een appje met een foto van een trotse Sten met rode oogjes. Hij had zijn zwemdiploma in zijn pocket en dat terwijl er helemaal geen zwemles was. Ik had hier al een beetje op gehoopt, want zo heeft Deon ook zijn zwemdiploma Brons gehaald (ook hij had moeite met duiken). Heel erg fijn dat dat gewoon kan en natuurlijk super trots, ook op Nick, want hij heeft het geduld ervoor gehad en ervoor gezorgd dat Sten niet meer bang is om te duiken. Nu kan hij ontspannen aan zijn laatste zwemlessen meedoen zonder dat er druk op hem ligt.

Zwemcursus Zilver

Na Brons volgt de zwemcursus Zilver en hierbij moet je:

 • Vanaf de kant in het water duiken en binnen 25 minuten 400 meter zwemmen. Van de 400 meter moet je 300 meter op je buik zwemmen en 100 meter op je rug.
 • Twee keer een voorwerp opduiken van minstens 2 meter diep.
 • In het water springen vanaf een hoogte van 3 meter.
 • 10 Meter onder water zwemmen.
 • Kennis hebben van de regels van het zwemmen en jezelf kunnen redden in het water.

Maar ik weet zeker dat het hem gaat lukken en anders met behulp van zijn vader, want met papa erbij kan je alles.

 

Hoe gingen de zwemlessen bij jouw kindje? Had hij/zij er moeite mee of meteen als een vis in het water?

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 10 Comments
 1. rachel schreef:

  wat goed van hem!! super belangrijk die zwem diploma’s vind ik altijd! hier waren het waterratjes en gingen graag naar zwemles en hebben hun a.b en c gehaald

 2. Linda Meester schreef:

  Ik heb afgelopen april de zwemlessen van 3 dochters afgerond. Ik heb ik totaal 6,5 jaar 1 of 2 keer per week aan de waterkant gezeten

 3. Nicole Orriëns schreef:

  Ik heb 5 kinderen op zwemles gehad, wat een gedoe. Met name mijn oudste zoon deed 2,5 jaar over diploma A. Daarna verklaarde hij: ‘Nu heb ik wel genoeg water gezien,’ en wilde hij B echt niet meer.

 4. Frederique schreef:

  Ah wat goed, gefeliciteerd! Mijn oudste twee hadden geen moeite maar mijn jongste daarentegen…het heeft heeeeeel lang geduurd bij hem.

 5. Anouk schreef:

  Wat goed! Gefeliciteerd. Wat een relaxte manier van afzwemmen hebben ze een Duitsland. Ik weet niet wat de voorwaarden hier zijn (kan me herinneren dat ik door een gat moest zwemmen, brrr doodeng) maar inderdaad dat afzwemmen. Volgens mij vond ik afzwemmen wel leuk want je moest ook een stukje in kleding zwemmen maar snap ook dat het voor een kind veel druk kan geven. Is het fijner dat je in je les gewoon oefent en opeens je diploma hebt.

 6. Jasmina schreef:

  Wat ontzettend goed van hem! Wat grappig dat het in Duitsland Brons heet en in Nederland weer C, als ik het goed heb. Hoeveel diploma’s heb je in Duitsland?

  • Batboy schreef:

   Mijn oudste heeft er nu 4. Vanaf 9 jaar kun je verder naar Goud en daarna Totenkopf. Hoeveel er daarna nog zijn weet ik niet, maar de meesten laten het bij die 4.

 7. Joanne schreef:

  Wat goed dat hij het heeft gehaald! En fijn dat de hulp dus goed heeft uitgepakt 🙂

 8. Marsha schreef:

  Wat goed zeg!! Gefeliciteerd hihi. Voor mij is dat alweer zo lang geleden zwemles. Maar met een paar jaartjes zal mijn zoontje er ook aan moeten beginnen.

 9. Mieke | mieksmind schreef:

  Ik heb geen kinderen dus ik kan niet mijn ervaring delen. Maar goed dat hij het heeft gehaald, top!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.