duimzuigen, kindje, duim

Tips om duimzuigen af te leren

Bij een baby is duimzuigen normaal, omdat ze nog een grote zuigbehoefte hebben. Wanneer je kindje heel lang aan het duimzuigen is, word het een gewoonte en dit kun je het beste zo snel mogelijk afleren. Makkelijk is dat niet, maar misschien heb je iets aan deze tips, gratis printable kalender én diploma.

Gevolgen van duimzuigen

Foetussen zuigen al op hun duim of vingers in de baarmoeder. Het duimen is een oefening op het zuigen aan de borst. Meestal verdwijnt duimzuigen wanneer je kindje 4 maand is, maar dit geldt niet voor ieder kind.

Duimzuigen kan erg verslavend zijn. Het geeft een rustgevend gevoel en verlaagt de bloeddruk, maar op een gegeven moment is het bij je kindje een gewoonte geworden. Voor het gebit en de spraak kan het grote gevolgen hebben en daarom is het verstandig om het zo snel mogelijk af te leren.

Wanneer het een gewoonte is geworden, is het nog niet zo makkelijk om er van af te komen. Duimen is slecht en kan behoorlijk wat gevolgen hebben (dit geldt ook voor een speen).

  • Wanneer je nog op je duim zuigt als je tanden gaan doorbreken kunnen de tanden naar voren gaan staan, maar dit kan ook met een speen. Een speen kan je alleen ‘makkelijker’ afpakken.
  • Er kunnen problemen met eten en praten ontstaan.
  • Mondademhaling en een openstaande mond.

Tips duimen afleren

Het is zeker niet makkelijk, maar wel belangrijk om er mee te beginnen.

Vertel je kindje waarom duimzuigen niet goed is. Als je kindje snapt waarom hij het niet moet doen, omdat de tanden dan scheef gaan groeien, is het iets makkelijker te begrijpen. 

  • Plak pleisters op de duim(en) van je kindje. Stop hij toch zijn duim in zijn mond, word hij eraan herinnert door de pleister.
  • Koop Byte-X en breng een dun laagje aan op de nagel (dit helpt tevens ook als je kindje nagels bijt). Let op, want dit mag je niet gebruiken bij kinderen jonger dan 3 jaar. Zodra je kindje zijn duim in zijn mond doet krijgt hij zo’n vieze smaak in zijn mond dat hij het geen tweede keer meer zou doen.

Kalender en beloning

Zelf was ik vroeger een fanatiek duimzuiger, maar wat mij heel erg heeft geholpen is een kalender. Dit kan natuurlijk ook in combinatie met de pleisters of Byte-X.

Koop samen met je kindje stickers, print deze gratis kalender uit en hang hem op. Heeft je kindje overdag niet geduimd, dan mag hij een sticker plakken als beloning. Is de kalender vol met stickers, plak dan een speciale sticker (extra groot of iets met veel glitters) in het laatste vakje. Als beloning kun je van te voren iets met je kindje afspreken, want dit is natuurlijk wel een geweldige prestatie! Denk bijvoorbeeld aan een klein cadeautje, iets lekkers of laat je kindje kiezen wat hij graag wil eten of doen.

Bij deze overwinning hoort natuurlijk ook een echte diploma. Print daarom de ‘Ik ben geen duimzuiger meer’ diploma uit en lijst hem in.

Met een week was Sten van het duimzuigen af en dat dankzij de aftelkalender!

aftelkalender, diploma, duimzuigen

 

 

 

 

 

 

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

Be the first to comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.