schoolzwemmen, zwemmen

De voordelen van schoolzwemmen

In de eerste klas had Deon gym op school, maar nu hij in de tweede klas zit hebben ze in plaats van gym schoolzwemmen. Deon vind het zwemmen met zijn klas super leuk en had onlangs zijn eerste les.

Gym op school

Zelf had ik vroeger een super hekel aan gym op school. Ik was gelukkig niet één van de slechtsten, maar hoorde ook niet bij de besten. Ik vond het vreselijk en op de middelbare school verzon ik vaak smoesjes om onder de gymles uit te komen:

  • Ongesteld
  • Gymkleding vergeten
  • Een absentiebriefje van mijn moeder die ik zelf had geschreven
  • Volgens mij heb ik ook wel eens een keer een uurtje gespijbeld
  • Onder de gymles mijn ‘enkel verzwikt’

Deon vind sport op school erg leuk, maar nu hij in de tweede klas zit krijgen ze geen gymles meer, maar schoolzwemmen en dát vind hij nog veel leuker!

Schoolzwemmen

Tot 1985 was schoolzwemmen in Nederland een verplicht onderdeel op de basisschool (ook wel natte gymles genoemd). Veel kinderen hebben dankzij het schoolzwemmen hun zwemdiploma gehaald maar nu is het schoolzwemmen afgeschaft. Nog maar 1 op de 3 basisscholen heeft schoolzwemmen. Naast de verantwoordelijkheid dat ze hebben over de leerlingen speelt geld ook een rol. Soms springt de gemeente bij en in andere gevallen moet de school voor de kosten opdraaien en veel scholen vinden het te duur. Een school mag zelf beslissen of zwemles in  het lesprogramma wordt opgenomen of niet.

Eén keer in de week hebben de kinderen van de Grundschule schoolzwemmen en dit is ongeveer anderhalf uur. In Duitsland is schoolzwemmen een belangrijk onderdeel van het lesprogramma. Ze worden van school opgehaald met een busje die de kinderen naar het zwembad rijd en weer ophaalt. Er zijn twee badmeesters aanwezig en de eerste les hebben ze allemaal spellen in het water gedaan. Deon vond het geweldig en véél leuker dan gymles.

Voordelen

  • Voor gezinnen met weinig financiële middelen of allochtone kinderen is het schoolzwemmen een uitkomst. Zo kan je kindje toch zijn zwemdiploma halen.
  • Na het behalen van de zwemdiploma is het erg belangrijk om te blijven zwemmen. Wordt er op school gezwommen houd je kindje zijn/haar zwemvaardigheid bij.
  • De geleerde vaardigheden van het zwemmen worden met het zwemmen op school telkens weer opgefrist, waardoor het zelfvertrouwen van je kindje toeneemt wanneer hij/zij in het water is.
  • Het draagt bij aan het vergroten van de zwemveiligheid.

Voor het schoolzwemmen zijn voor ons geen kosten verbonden, maar ook al zouden hier wel kosten aan verbonden zijn heb ik dat er zeker voor over.

Zou jij het een goed idee vinden als schoolzwemmen weer een verplicht onderdeel zou worden? Ook als je zelf (gedeeltelijk) voor de kosten zou moeten betalen of vind je dat de gemeente moet bijspringen?

Lees ook: Hoe gaan zwemlessen in Duitsland?

 

 

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

Be the first to comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.