buiten, spelen, buitenspeelspelletjes

Buitenspeelspelletjes die ik vroeger deed

Ik was vroeger graag buiten en ik had veel vriendjes en vriendinnetjes in de buurt wonen. De buitenspeelspelletjes die ik vroeger altijd deed zie ik nu bij ons in de buurt bijna niemand meer doen als kinderen buiten spelen..

Buitenspeelspelletjes van vroeger

Heerlijk vond ik het om buiten te spelen. Ik was geen wildebras, boompje klimmen deed ik niet aan. Bang dat mijn kleding kapot zou gaan of erger nog vies zou worden. Niet dat mijn moeder dat heel erg vond, integendeel zelfs, ik wilde dat zelf absoluut niet. Denk trouwens wel dat mijn moeder blij was dat ik altijd schoon thuis kwam haha.

Onze schuur lag vol met speelgoed zoals een lolobal, skippybal, heel veel ballen en fietsjes. Op het schoolplein deden we altijd handjeklap, jongens/meisjes plagen kusjes vragen of verstoppertje.

Elastieken

Geweldig vond ik dat. Ik had verschillende neon kleuren elastiek en dan deed ik schoenen aan die zo lekker tikten op de tegels, dat vond ik zo leuk. Ik kon het de hele dag wel doen.

Touwtje springen

Alleen ging ik niet zo snel touwtje springen, leuker vond ik het met meerderen dat er één ging draaien en soms zelfs met twee touwen. Daarbij zongen we natuurlijk de welbekende liedjes van het touwtjespringen.

Rolschaatsen

Skeelers bestonden toen nog niet, maar gewoon op rolschaatsen. Toen ik 5 jaar was begon ik met van die rolschaatsen waar je met je schoenen in kan. Later had ik echte rolschaatsen. Toen ik de leeftijd van 12 had kocht ik skeelers van Roces. Ze passen me nu nog steeds en onlangs heb ik het weer een poging gedaan, maar ik ben te bang om te vallen en het gaat dus voor geen meter.

spelen, buiten

Stoepkrijten

Hinkelen (gooien met een blikje gevuld met zand) of gewoon tekenen op muren en stoeptegels. Ik weet nog dat ik bij ons achter op de muur (van onze eigen schuur) aan het tekenen was met stoepkrijt en dat er toen een buurman aankwam. Met een boze blik zei hij me dat ik niet op de muur mocht kalken, geschrokken vluchtte ik naar binnen en heb toen nooit meer op muren getekend, maar braaf op de stoep.

Stoepkrijten is nog steeds en dat vinden de jongens ook leuk om te doen. Nadeel van onze tuin of van onze straat is dat het niet echt geschikt is voor stoepkrijt, overal liggen klinkers en dat tekent niet zo mooi.

Flessen water omgooien

Dit deden we gewoon voor op straat. Flessen vullen met water en dan met een bal de fles van de tegenstander omgooien.

Stoeprandje

Met een bal de stoeprand aan de overkant raken.

Mesje pingelen

Nu is het echt not done, maar vroeger mochten we gewoon met een schilmesje bij ons achter in de speeltuin spelen en dan gingen we mesje pingelen. Met een mes tekenden we een groot vierkant in het zwarte zand en dan moest je je mesje in het vak van je tegenstander gooien.

Belletje trekken

Ok, ik deed wel mee, maar het kan ook zijn dat ik mij alleen maar aan het verstoppen was, want een schijterd was ik vroeger wel.

Stelten lopen

Ik zie nooit meer kinderen op stelten lopen, maar dat vond ik wel erg leuk. Tegen de muur aan staan en dan erop klimmen, even wat moet verzamelen en lopen maar.

Eénwieler

Met Sinterklaas kreeg ik een éénwieler  (en twee van die kleine wieltjes voor), dat wilde ik zo ontzettend graag hebben en kon het ook nog. Ik was toen een jaar of 10.

buitenspeelspelletjes

Tennisbal tegen de muur

Met een tennisbal tegen de muur gooien en dan terugtellen vanaf 10. Bij elk getal moest je een andere handeling doen zoals onder je been door of in je handen klappen.

Knikkeren

Mijn mooiste knikkers zette ik bijna nooit in, dat vond ik wel zo zonde, meestal eentjes. Als ik dan toch een mooie had ingezet en ik verloor probeerde ik te ruilen haha.

Vooral zomers kon ik lang buiten spelen, maar als de lantaarns aan gingen moest ik naar huis, jammer.

Welke buitenspeelspelletjes deed jij vroeger graag?

Lees ook:

 

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 15 Comments
 1. Lodi schreef:

  haha ik herken heel veel, maar mesje pingelen ken ik niet. Alle andere spelletjes deed ik ook, alhoewel voor belletje trekken ws ik te laf, maar in de flat heb ik het vast wel eens gedaan. En elastieken, zo leuk vond ik dit!

 2. Jasmina schreef:

  O ja wat leuk! En de meeste zo herkenbaar!

 3. rachel schreef:

  wat leuk!! ik deed dezelfde dingen vroeger 😀 jammer dat je dat gewoon niet meer ziet he

 4. Manon schreef:

  Wauw wat een nostalgie dit! Ik deed ze bijna allemaal, maar elastieken vond ik wel echt heeeeeeel leuk.

 5. Nicole Orriëns schreef:

  Ik hield erg van knikkeren, elastieken en hoelahoepen!

 6. girls-things schreef:

  Hihi wat leuk om te lezen, Flessen voetbal deed ik ook zo vaak. De waterfles van de ander omgooien en zo veel mogelijk water eruit laten lopen. Stoepkrijten deed ik ook zo veel. Hele schilderijen gemaakt joh.

 7. Saskia schreef:

  Oooh, ik herken zoveel! Ja die lolobal, daar heb ik veel op rondgehops. En ook lelijke vallen gemaakt.
  En want dacht je van handstandje tegen de muur en dan ‘stapelen’ 🙂

 8. Manon schreef:

  Wij deden buiten altijd ‘Annemaria Koek-Koek’ ofzo.

 9. Mandy schreef:

  Aaah ja! Op dat mesje pingelen na deed ik ook alles, stoeprandje vond ik altijd heel leuk!

 10. Fleur schreef:

  Wij speelde vroeger altijd landje-pikken en veel knikkeren en elastieken

 11. Sherry schreef:

  Leuk artikel. Wat cool het doet me weer denken aan vroeger. Stoepkrijten, knikkeren deden we altijd. Elastieken ook. Ik ging ook tennissen tegen de muur, lego spelen, hooghouden,

 12. Simone schreef:

  Oh wat leuk om dit nog eens te lezen. Het meeste deed ik vroeger ook inderdaad. Tegenwoordig zie je dat bijna niet meer.

 13. Marsha schreef:

  Ik heb bijna alles gedaan behalve die flessen water omgooien en dat Mesje pingelen. Beetje raar spel ook haha. Wij deden ook heel vaak busjetrap en flippoén.

 14. Patricia schreef:

  Ik deed ook altijd aan elastieken vroeger en touwtje springen, in spin de bocht gaat in haha jeugdsentiment 😁

 15. Mieke | Miek's Mind schreef:

  Ik denk dat wij vroeger meer buiten speelden dan de huidige jeugd. Ik herken hierin veel spellen die ik ook ondernam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.